Afbeelding
Foto: Peter de Koning

grote belangstelling voor toelichting van zes initiatieven

DKA: samenwerking lijkt toverwoord

In een bomvolle Boxtelse raadzaal werden dinsdagavond zes gevarieerde plannen ontvouwd over de invulling van De Kleine Aarde, een van de meest bijzondere terreinen in de gemeente. Voordat de gemeenteraadsleden een definitieve keuze willen maken, hopen ze dat de initiatiefnemers nadenken over samenwerkingsverbanden.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Over één ding waren alle initiatiefnemers het in ieder geval eens: De Kleine Aarde biedt een scala aan mogelijkheden. Van een sociaal-duurzaam dorp waaraan de gehele samenleving kan deelnemen tot leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en van een culinair centrum tot duurzame woningbouw: er was weinig dat níet voorbij kwam. Op de valreep - maandagmiddag - meldde zich nog een zesde initiatiefnemer, die tóch de kans kreeg zich te presenteren in de raadzaal. Wim van der Meeren van het Bredase bedrijf Wimmis sprak namens meerdere partijen en zag De Kleine Aarde vooral als 'een toekomstbestendig park waar veel mogelijk was', zoals een congrescentrum, hotel en plein voor buitenconcerten.

Architectonische ontwerpen, begrotingen, cartoons, korte presentaties van partners: de initiatiefnemers haalden in het kwartier dat ze kregen alles uit de kast, zodat de ruim 150 omwonenden, politici en andere belangstellenden een goed beeld konden vormen van de plannen. ,,Het is goed dat iedereen zich hier vanavond presenteert", liet Maartje Maas na afloop weten. De Boxtelse woont in een huis naast het Boxtelse terrein. ,,Je hoort wel heel veel in korte tijd, over sommige plannen had ik meer willen weten." Maas stelde na afloop vast dat in iedere plan wel goede elementen zaten. ,,Wat ik vooral hoop, is dat we opnieuw bij het proces betrokken worden als er een keuze wordt gemaakt. Ik zou de buurvrouw ook op de hoogte stellen als ik van plan was te verbouwen." Yvonne Bertens gaf aan dat de gemeenteraad voor een dappere taak staat. ,,Duidelijk is dat er op het terrein veel kan. Ik hoop dat De Kleine Aarde binnenkort opnieuw leeft en bruist."

ingrediënten

Hoewel er slechts beperkte tijd was voor verhelderende vragen na afloop van iedere presentatie, was duidelijk dat de gemeenteraadsleden bij ieder initiatief hamerden op de vier randvoorwaarden die ze eerder hadden vastgesteld: budgettair-neutraal, onderwijs, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Regelmatig werd om extra onderbouwing gevraagd als het ging om financiën, het aandeel van het Legaat van Cooth in de plannen, de haalbaarheid en de betrouwbaarheid van partners.

In de verschillende presentaties klonk het al door en ook de gemeenteraadsleden concludeerden het na afloop: samenwerking tussen de initiatiefnemers lijkt hard nodig. ,,Waar er vorig jaar nog amper ideeën leefden over het terrein, zijn er nu zes uitgewerkte plannen. Toch denken we dat je elementen uit de verschillende initiatieven nodig hebt om tot een succes te komen", lieten raadsleden Bart Louwers (D66) en Marria van den Hoven (INbox) na afloop weten. Zij kregen bijval van Peter Manniën (Combinatie95). ,,Ik ben positief verrast, het merendeel van de plannen klinkt veelbelovend. Toch denk ik dat geen enkel initiatief zelfstandig vooruit kan. Ze hebben elkaar nodig en kunnen elkaar versterken. Als je maar de juiste ingrediënten uit ieder plan haalt." Mariëlle van Alphen (Balans) hoopte juist dat er van de zes mogelijkheden één plan wordt gekozen. ,,We moeten vooruit, al houdt dat natuurlijk niet in dat we klakkeloos een voorstel moeten overnemen. Ik hoop vooral op een goed debat."

Opvallend was de lichte teleurstelling onder de gemeenteraadsleden over 'het collectief'. Dit consortium dat bestaat uit onder meer Helicon Opleidingen, waterschap De Dommel, SintLucas, Summa College en woonstichting Sint-Joseph en dat een plan heeft uitgewerkt dat het terrein van De Kleine Aarde zou kunnen omvormen tot een kleinschalig woongebied maar waar tevens ruimte is voor duurzame initiatieven. ,,Ik had er veel van verwacht, maar er zaten gaten in het verhaal", stelde Louwers. Balans, Combinatie95 en CDA onderstreepten dit. ,,Terwijl het collectief als enige ambtelijke ondersteuning heeft gehad bij de planvorming", aldus Hélène van As (CDA). Manniën (Combinatie95) miste concrete uitleg. ,,Daarom denk ik ook dat verschillende plannen elkaar kunnen versterken."

Samenwerking is mogelijk, maar dan moeten de partijen wél snel zijn, liet wethouder Van de Wiel na afloop weten. ,,We hebben na deze beeldvormende vergadering genoeg informatie om een goede afweging te kunnen maken. En als er nog losse eindjes zijn, dan willen we die in de komende dagen duidelijk krijgen. Voor ons is het geen harde voorwaarde dat de gemeenteraad één van de zes ideeën kiest. De bal ligt bij de initiatiefnemers, zij kunnen op korte termijn aan tafel schuiven met elkaar. Natuurlijk zou de gemeente hierin een ondersteunende rol kunnen spelen, maar ik wil het in eerste instantie bij de partijen laten."

Wanneer een voorstel voor de gemeenteraad volgt, is nog onduidelijk. Van de Wiel: ,,Snelheid prevaleert wat mij betreft niet boven de kwaliteit van de plannen. Natuurlijk willen we er geen jaar meer mee wachten, maar het is van belang dat aan de gestelde randvoorwaarden voldaan wordt.

FOTO BOVEN: ,,Ruim 150 belangstellenden waren dinsdagavond aanwezig bij de beeldvormende vergadering. (Foto: Peter de Koning).