Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MO VAN HAL ONTWERPT CADEAUTJE VOOR 'PODIUMVRIENDEN'

Leporello als eerbetoon aan
Boxtelse fotograaf Toon Michiels

Dat de vrienden van Podium Boxtel verrast worden met een uitvouwbaar boekje is geen surprise. Wie als vriend aan de theaterzaal aan de Burgakker is verbonden, wordt jaarlijks getrakteerd op een kleine uitgave. ,,Eerder gaven we onder meer leporello's uit met poëzie en proza van onder meer Fons van Asten, Victor Vroomkoning, Irma Uhlenbusch en Fenna Vlekke", vertelt Pieter Tielen.

KLUIZENAAR

Dit jaar koos het bestuur van de 'podiumvrienden', dat naast grondlegger Tielen bestaat uit Lisette de Veer, Ghislaine de Brouwer, Manon Eltink en Linda van de Nostrum, voor een boekwerkje waarin foto's de hoofdrol spelen. ,,De keuze viel al snel op Mo van Hal omdat ze vorig jaar een indrukwekkend boek publiceerde met foto's van kluizenaar Peer", aldus Tielen. ,,Enkele foto's en teksten uit het boek zijn opgenomen in de leporello."

In haar boek 'Kluister - twee eenzame levens' belicht Van Hal ook het leven van een andere kluizenaar, Henk. De kunstenares ontving deze week in de foyer van Podium Boxtel het eerste exemplaar; daarna startte de bezorging bij alle vrienden van de theaterzaal. ,,De cirkel is rond met deze uitgave", glunderde Van Hal, die jaren geleden eveneens als bestuurslid was verbonden aan de vriendenstichting en in die rol onder meer de aankleding van Podium Boxtel verzorgde. ,,Toen ik ging studeren aan de kunstacademie moest ik afscheid nemen van het bestuur. Het doet me deugd dat ik nu op deze manier weer terug ben."

RAUWE SCHOONHEID

Van Hal maakte honderden foto's in en om de woning van kluizenaar Peer. Ze slaagde meesterlijk in het vastleggen van de eenzaamheid in zijn leven; de foto's zijn stuk voor stuk pareltjes die ook in de uitgave van de vrienden van Podium Boxtel goed tot hun recht komen. ,,Net als mijn boek is ook de leporello vormgegeven door Linda van Houtum, die tot vorig jaar op SintLucas studeerde en er een eindexamenwerkstuk van maakte."

Volgens Van Hal is de vormgeefster er dankzij de sobere vormgeving goed in geslaagd de stilte en de eenzaamheid van de foto's te verbeelden. ,,Deze uitgave is een eerbetoon aan fotograaf Toon Michiels die vorig overleed", vertelt de kunstenares. ,,Toon slaagde er als geen ander in de eenzaamheid te laten zien. Zijn beelden bevatten een pure en soms rauwe schoonheid, laten een melancholie zien die weinig anderen zo mooi kunnen portretteren. Ik voel me verwant met zijn werk. Verwacht ook van mij geen mooie plaatjes, dat zit er bij mij niet in..."

Michiels werd bekend met zijn fotoserie van het boerenechtpaar Sjo en Marinus dat in uiterst sobere omstandigheden leefde in een boerderijtje in de Mortelen tussen Boxtel en Oirschot, maar brak pas echt door met reportages die hij in IJsland en de Verenigde Staten maakte. De eenzaamheid van een desolaat landschap, slechts gevuld met neonreclames, kon hij op indrukwekkende wijze portretteren. ,,De foto's van Mo van Hal ademen dezelfde sfeer", zegt bestuurslid Tielen van de Vrienden van Podium Boxtel.

MINNARESSEN

De geschiedenis van een leporello voert terug tot de 17e eeuw toen Mozart de opera Don Giovanni schreef. Don Giovanni's knecht heette Leporello en die hield voor zijn meester een lijst met minnaressen bij in een boekwerkje. In vroege uitvoeringen van de opera was dit boekje een zig-zag gevouwen stuk papier.

,,Onze jaarlijkse leporello is een knipoog naar dat boekwerkje", lacht bestuurslid Tielen. Het drukwerk werd verricht door drukkerij Tielen waaraan hij jarenlang leiding gaf; deze wordt thans gerund door zoon Jasper. ,,Het is geen eenvoudig proces om een leporello te maken. Het is belangrijk goed te bekijken hoe de tweemaal acht panelen aan de voor- en achterzijde bedrukt kunnen worden en of ze in de goede volgorde staan."

Van Hal knikt: ,,Klopt helemaal! Het was flink puzzelen om de juiste foto's en teksten in een volgorde te zetten die past bij het verhaal dat ik wil vertellen over eenzame mensen." Het resultaat stemt haar tevreden. ,,Ik ben heel trots dat ik deze uitgave heb mogen verzorgen."

Meer weten over het werk van Mo van Hal? Kijk op www.kluister.com.

FOTO BOVEN: Mo van Hal (links) bekijkt de eerste uitgave van de leporello over kluizenaar Peer. Naast haar Pieter Tielen, Lisette de Veer en Ghislaine de Brouwer van de Vrienden van Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Explosion Rockets:
terug naar Denziz

De bekende rock-'n-rollband The Explosion Rockets komt weer naar Boxtel. In partycentre Denziz aan de Stationsstraat klinkt op zaterdag 30 januari muziek uit de jaren vijftig en zestig, de tijd van Elvis, Jerry Lee Lewis, Cliff and the Shadows, Ricky Nelson en Buddy Holly.

Ruim dertig jaar geleden kwamen enkele oud-leden van The Explosion Rockets weer bij elkaar om hun band. Sinds 1984 heeft de groep op veel podia van Nederland gestaan, diverse cd's en dvd's gemaakt, opgetreden met artiesten als Chris Montez, Peter Koelewijn en James Burton (USA) en was zij uitgenodigd om in het voorprogramma van Jerry Lee Lewis te spelen.

Op 30 januari speelt de groep voor de zesde keer in Denziz. Naast rock 'n roll zal de band ook diverse instrumentale gitaarnummers en ballades ten gehore brengen. Mensen die verzekerd willen zijn van een zitplaats, worden verzocht op tijd te komen. De zaal gaat om 20.00 uur open en het optreden begint om 21.00 uur. Toegangskaarten in de voorverkoop kosten acht euro en zijn af te halen bij Thom Sens, Beneluxlaan 32 te Boxtel, telefoonnummer 06-45 92 85 86 of bij Cees Veenstra van zaal Denziz, tel. 06-34 34 85 94. Aan de zaal kosten kaarten tien euro.