Van links naar rechts: Serge Hurks, Sanne Sebregts en Anouk van Pelt, leerlingen van het praktijkonderwijs. (Foto: Peter de Koning).
Van links naar rechts: Serge Hurks, Sanne Sebregts en Anouk van Pelt, leerlingen van het praktijkonderwijs. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

doel: een plek op de arbeidsmarkt

Praktijkonderwijs bereidt
jeugd voor op de toekomst

Bedrijfsbezoeken, intensief contact tussen mentor en leerling en terugkomdagen. Jongeren die de richting praktijkonderwijs op het Baanderherencollege volgen, worden zorgvuldig voorbereid op de toekomst na hun schoolloopbaan. ,,Er is veel aandacht voor ons."

Het uiteindelijke doel voor leerlingen van het Praktijkonderwijs is een plek op de arbeidsmarkt. Op individueel en klassikaal niveau wordt gekeken naar de mogelijkheden, voorkeuren en talenten van de leerlingen. Naast de zoektocht naar stageplekken proberen docenten ook bedrijven naar het Baanderherencollege te halen.

Serge Hurks (18), Sanne Sebregts (17), laatstejaars op het Praktijkonderwijs en oud-leerlinge Anouk van Pelt (18) zijn het erover eens: ze gaan graag naar school. ,,De leraren waren leuk en het was altijd gezellig", blikt Anouk terug. ,,Al in het eerste jaar van het Baanderherencollege wist ik al dat ik kapster wilde worden. Ik heb stage gelopen bij twee kapsalons, maar ik heb op aandringen van mijn mentor ook nog andere stages gevolgd, zoals bij woonzorgcentrum Simeonshof. Ik heb allerlei werk uitgetest en gesprekken gevoerd met mijn mentor om zeker te weten wat ik wilde. De leraren zochten zelfs mee naar een stageplek." Anouk volgt inmiddels de kappersopleiding aan het ROC in Tilburg en loopt stage bij kapsalon Janneke in Liempde. ,,Het bevalt me erg goed."

Voor Serge was op jonge leeftijd al duidelijk dat hij met zijn handen wilde werken. ,,Ik koos voor het praktijkonderwijs, omdat de helft van de lessen bestaat uit praktijkopdrachten. Daarnaast is er veel structuur." Anouk beaamt dat. ,,Ik had moeite met rekenen, dan nemen ze echt de tijd voor je."

beter gevoel

Spijt heeft Serge nooit gehad van zijn keuze voor het Baanderherencollege. ,,Je kunt op je eigen niveau verder werken, als je aan het einde van de week je taken maar af hebt. En na het derde jaar mag je een richting kiezen waarin je verder wilt. Dan start je ook met stages." De jongen uit Boxtel koos voor de richting timmer

man en loopt inmiddels stage bij Van Aarle Kozijnen in Boxtel. ,,Waarschijnlijk mag ik na mijn stage blijven", vertelt Serge trots. ,,In eerste instantie heb ik ook nog een tijdje de richting Verzorging gedaan. Uiteindelijk wilde ik toch liever de houtrichting in, maar het was goed om andere mogelijkheden te onderzoeken."

Sanne koos voor de richting Verzorging. ,,Dat paste het beste bij wat ik later wil gaan doen. Ik doe nu mee aan de toelatingstest van de VeVa, de vooropleiding van defensie." De leerlinge zocht zelf uit wat de toelatingseisen waren voor de VeVa. ,,Vervolgens heb ik gesprekken gehad met mijn mentor." Sanne zou het Baanderherencollege aan iedereen aanraden. ,,De leraren kennen je goed, omdat je in een kleine klas zit." Ze fietst zelf iedere dag vanuit Oisterwijk naar Boxtel. ,,Bij het Baanderherencollege had ik een beter gevoel dan bij de school in Oisterwijk."

Ook nĂ¡ hun schoolloopbaan worden leerlingen in de gaten gehouden. Zo worden regelmatig terugkomdagen gehouden waar leerlingen gesprekken met hun voormalige mentor kunnen voeren en waar een docent eventueel kan bijspringen als iemand hulp nodig heeft.