Bodi Schuwer (links) en Fleur Schalkx (rechts) kozen voor mbo-school SintLucas en volgden hiervoor op hun vorige school, het Baanderherencollege, de speciale SintLucas-module. Dat geldt ook voor Maartje Brands (midden). Zij heeft binnenkort een intakegesprek op SintLucas. (Foto: Peter de Koning).
Bodi Schuwer (links) en Fleur Schalkx (rechts) kozen voor mbo-school SintLucas en volgden hiervoor op hun vorige school, het Baanderherencollege, de speciale SintLucas-module. Dat geldt ook voor Maartje Brands (midden). Zij heeft binnenkort een intakegesprek op SintLucas. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

intensieve samenwerking tussen vmbo en mbo

Klaar voor SintLucas door module

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Al in 2012 zetten directeur Leon Spaan van het Baanderherencollege en voormalig directeur Walther Tiebosch van SintLucas een handtekening onder een convenant om de doorstroom van vmbo-leerlingen naar de creatieve mbo-school te verbeteren. Inmiddels is deze samenwerking 'vaste prik' te noemen en worden jaarlijks tientallen leerlingen van het BHC optimaal voorbereid op een vervolgopleiding aan SintLucas.

Leerlingen die na het BHC graag een opleiding willen volgen op SintLucas, kunnen in het derde jaar van het vmbo starten met een speciale module. ,,Jongeren worden als het ware klaargestoomd voor de opleiding en leren over de manier van denken op SintLucas. Daarnaast heeft het ook nog een ander effect, namelijk dat leerlingen er achter komen dat SintLucas niet de juiste school voor ze is. Daar is dit project óók voor bedoeld", aldus docent Baptist van Wanrooij. ,,De eerste jaren was het voor ons erg aftasten. Nu loopt de module gesmeerd en is er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen." Dit jaar zijn voor het eerst ook docenten van SintLucas bij de module betrokken. ,,Zij leiden de verschillende opdrachten in en zijn ook betrokken bij de beoordeling."

leerlijn

Door middel van de SintLucas-module bouwen vmbo-leerlingen aan een portfolio, die ze tijdens een intakegesprek tonen aan docenten van de creatieve school aan de Burgakker in Boxtel. Op school wordt twee uur per week ingeruimd voor de module. ,,Iedereen werkt in een atelier aan de opdrachten, het is geen module die in lesvorm wordt gegeven. Uiteindelijk, als de leerlingen naar SintLucas willen, ontstaat er een portfolio en mogen ze op intakegesprek. Voorafgaand aan het gesprek worden leerlingen van het BHC door ons beoordeeld. Dit wordt besproken met SintLucas. Het gaat om een doorlopende leerlijn. Jongeren die de module met goed gevolg afronden, worden aangenomen op SintLucas", legt Van Wanrooij uit.

verwachtingen

Maartje Brands uit Liempde, examenleerling op het BHC, startte in het derde jaar met de module, waarbij ze twee uur per week op school aan de slag gaat voor SintLucas. ,,Ik heb deze school al langer in mijn hoofd, dus ik wilde deze module graag volgen", vertelt Maartje. ,,Momenteel werk ik hard aan mijn portfolio. Daar offer ik zelfs de kerstvakantie voor op, want op 9 januari heb ik mijn intakegesprek. Ik heb de opdracht gekregen om mezelf te laten zien, dat wil ik doen door middel van een assemblage, waarbij ik met verschillende onderdelen een kunstwerk maak."

meer dan tekenen

Bodi Schuwer uit Esch en Fleur Schalkx uit Liempde startten, na het volgen van de creatieve module, na hun eindexamen op SintLucas. ,,De module zorgde ervoor dat ik beter wist wat ik kon verwachten van SintLucas. Ik houd van tekenen, maar kwam erachter dat de school méér is dan alleen tekenen." Inmiddels zit hij in het derde jaar. ,,Het eerste jaar was lastig. Je maakt kennis met allerlei creatieve richtingen, ook met dingen waar mijn interesse niet lag." Inmiddels zit hij in derde jaar en loopt hij stage bij het ontwerpbureau van Boxtelaar Marcel van Galen. ,,Later wil ik voor mezelf beginnen, als grafisch ontwerper. In het laatste jaar wordt hier op SintLucas ook aandacht aan besteed. Zo start je met klasgenoten een mini-onderneming."

Fleur zou later als ontwerper bij een bedrijf als Ikea willen werken. ,,Het lijkt me mooi om design-producten te maken voor veel mensen." Ze zit in het eerste jaar van SintLucas. ,,Vroeger dacht ik dat het een handvaardigheidsschool was, maar SintLucas is heel breed. Pas na het eerste jaar ga je veel gerichter aan het werk. Het is hard werken, maar ik heb de goede keuze gemaakt. Op de school heerst een goede sfeer. En ik vind het mooi dat je van niets iets kunt maken." Ook tijdens de module op het BHC kwamen allerlei onderdelen aan bod. ,,Ik weet nog dat we een ontwerp moesten maken voor een wand op school, waarbij je rekening moest houden met de identiteit van het BHC."

Wat Maartje later wil worden, weet ze nog niet. Lachend: ,,Laat ik eerst maar eens beginnen aan het eerste jaar..."