Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JACOB-ROELANDSLYCEUM HAALT LEEFWERELD LEERLINGEN NAAR HET LESLOKAAL

Global Learning: leren van jezelf én van anderen

MARC CLEUTJENS

Alle brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum volgen dit schooljaar een nieuw vak: Global Learning. Lesstof en lesmateriaal worden ontwikkeld door een team van jonge en enthousiaste docenten, leerlingen reageren positief op de manier waarop ze tijdens de twee lesuren per week kennismaken met de wereld om zich heen. ,,Global Learning is een samensmelting van maatschappijleer, levensbeschouwing en burgerschapsvorming die leerlingen beter leert participeren in onze samenleving", zegt docent Simon van Kordelaar.

Global Learning is een blijvertje en zal met de andere 'traditionele' vakken ook de komende jaren op het lesrooster blijven staan. ,,Het wordt vanaf dit schooljaar binnengetrokken", vertelt docent Debbie Verschuren. ,,Dit jaar maken de brugklassers er als eerste kennis mee, volgend jaar zal het vak ook in het tweede leerjaar aangeboden worden. Over een paar jaar krijgt iedereen deze lessen."

Volgens Verschuren komt het vak Global Learning voort uit plannen van het ministerie van Onderwijs, dat enkele jaren geleden al opdroeg om leerlingen beter klaar te stomen voor het leven in onze maatschappij. ,,Burgerschap is belangrijk en door in lessen op school meer aandacht te besteden aan identiteitsvorming, kunnen jongeren straks beter functioneren." Van Kordelaar: ,,Ze leren wie ze zijn, weten welke rechten ze hebben en kunnen beter een mening vormen over actuele maatschappelijke vraagstukken. Ook leren ze omgaan met mensen uit andere culturen, maken ze nadrukkelijk kennis met andersdenkenden."

VLUCHTELINGEN

Global Learning wordt in alle vwo- en havo-brugklassen twee lesuren per week aangeboden. ,,Ik vind het een interessant vak", zegt leerling Huub Hoffmans uit Oirschot. ,,Zo hebben we pas geleden gediscussieerd over Zwarte Piet en over de komst van vluchtelingen naar Nederland." Brugklasser Teun Toemen uit Boxtel zegt dat hij en zijn klasgenoten tijdens de lessen leren dat ze goed en met respect naar elkaar moeten luisteren. ,,Ik vind het leuk dat we samen leren nadenken over vragen waarop je niet makkelijker ja of nee kunt zeggen."

,,De opdrachten die we krijgen, vragen van ons dat we zelf nadenken over dingen", stelt Sanne van Zelst uit Sint-Michielsgestel. ,,Bij dit vak leer je niet allerlei regeltjes of woordjes uit een boek, maar leer je vooral van jezelf. Wat ik zo mooi vind, is dat iedereen tijdens een discussie zijn eigen mening mag geven en dat we niet boos worden als iemand een andere mening heeft."

LEVENSVERHAAL

Volgens de docenten Van Kordelaar en Verschuren wordt het vak Global Learning gedurende het schooljaar in vier thema's aangeboden. In het eerste semester luidt dat 'Wie ben ik' en staat het ontdekken van de eigen persoonlijkheid centraal. In de tweede lesperiode worden de begrippen veiligheid en vrijheid behandeld, het vluchtelingenvraagstuk wordt in het derde semester aangeboden. ,,We proberen actuele onderwerpen uit de leefwereld van leerlingen binnen de school te halen", legt Van Kordelaar uit. ,,Misschien kunnen we bij het onderwerp over vluchtelingen wel kennis maken met de meisjes uit Eritrea die nu in Boxtel wonen en naar school gaan in brede school Wilgenbroek. Die zijn net zo oud als onze leerlingen, maar hebben een heel ander levensverhaal."

Wanneer zich een bijzondere actualiteit aandient, wordt de lesstof even terzijde geschoven en is er ruimte voor debat. ,,Neem de aanslagen in Parijs", zegt docent Verschuren. ,,Daarover hebben we heel veel gepraat in de lessen. We hebben met de leerlingen achterhaald wat er nou precies gebeurd is en welke invalshoeken je kunt gebruiken."

VOLGENDE STAP

Na vijf of zes jaar Global Learning hoopt de schoolleiding van het Jacob-Roelandslyceum dat haar leerlingen zich beter hebben kunnen prepareren op de volgende stap in hun leven. Van Kordelaar: ,,Ze leren wat ze belangrijk vinden en kunnen straks bewuster keuzes maken, voor een profilering op deze school maar ook voor een vervolgstudie."

OP DE FOTO: Leerlingen en docenten zijn enthousiast over het vak Global Learning dat sinds dit schooljaar wordt gegeven op het Jacob-Roelandslyceum. Van links naar rechts Sanne van Zelst, Teun Toemen, Huub Hoffmans, Simon van Kordelaar, Debby Verschuren, Ferry van Geffen en Nathalie Verhoeven. Zaterdag 9 januari vertellen ze er meer over op de open dag. (Foto: Peter de Koning).