ONTWERPPLAN VOOR PRINS HENDRIKSTRAAT

Assumptionisten bouwen verder van de straat af

Tien meter van de straat af bouwen, bomen laten staan en de bovenste van vier verdiepingen wat verder terug plaatsen van de voorgevel. Met die ingrepen hopen de paters assumptionisten de buurtbewoners op hun hand te krijgen voor een nieuw woon- en zorgcomplex aan de Prins Hendrikstraat. Het college van B. en W. van Boxtel heeft het ontwerp-bestemmingsplan en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan goedgekeurd.

Op de plek van het voormalige klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat 45 willen de assumptionisten een nieuwbouwcomplex realiseren voor 37 zorg- en 42 seniorenappartementen. Ook het aangrenzende perceel, voorheen een garagebedrijf en nu tijdelijk een atelier van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99, wordt hiervoor gebruikt. Het geld dat de paters met het bouwproject willen genereren, is bestemd voor de ontwikkeling van een zogeheten stadslandgoed rondom kasteel Stapelen, dat de paters honderd jaar geleden kochten en sindsdien bewonen.

Het ambitieuze plan voor het stadslandgoed is opgenomen in een visie die afgelopen zomer door de gemeenteraad werd goedgekeurd. De assumptionisten hebben echter steeds een voorbehoud gemaakt: realisering hangt onlosmakelijk samen met de mogelijkheid om appartementen te bouwen aan de rand van het park, aan de Prins Hendrikstraat.

Buurtbewoners liepen tegen zo'n bouwproject echter te hoop. Ze vinden de de bebouwing te massief en willen hun groene uitzicht behouden. Afgelopen jaren vonden gesprekken plaats tussen de assumptionisten, de gemeente en de omwonenden. ,,Bij de samenstelling van het beeldkwaliteitsplan voor de appartementen is rekening gehouden met de inbreng van de buurtbewoners. We hopen dat zij het ontwerp-bestemmingsplan kunnen waarderen", vertelt wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling). Het wooncomplex wordt opgesplitst in een zorgdeel aan de straatzijde en twee urban villa's met seniorenappartementen op het achterterrein.

Vooralsnog blijft de buurt echter sceptisch. Dat valt althans op te maken uit een brief die zeven omwonenden ondertekenden en onlangs bij de gemeente bezorgden. Ze vragen bij de aanwijzing van park Stapelen als gemeentelijke monument een ruimere begrenzing aan te houden. Ze vinden dat ook het te slopen zustershuis dat de oblaten eerder dit jaar verlieten en waar nu Eritrese vluchtelingen worden opgevangen een monumentale status verdient. Het is volgens de buurt een typisch voorbeeld van de Bossche School. Het is duidelijk: dit pleidooi is erop gericht een nieuw wooncomplex te verhinderen.

Dat het ontwerp-bestemmingsplan door B. en W. is goedgekeurd betekent nog niet dat er al bezwaren kunnen worden ingediend, benadrukt wethouder Van de Wiel: ,,Eerst moeten we nog met de assumptionisten afspraken maken over de kosten die de gemeente moet maken voor de ontwikkeling van dit project. We hopen deze zogeheten anterieure overeenkomst snel te kunnen sluiten en daarna kan de inspraakprocedure van start gaan."