In het gebied tussen de Hamsestraat (links) en Roderweg (rechts) in Liempde is plek voor tachtig tot honderd goedkope nieuwbouwwoningen. (Foto: Albert Stolwijk).
In het gebied tussen de Hamsestraat (links) en Roderweg (rechts) in Liempde is plek voor tachtig tot honderd goedkope nieuwbouwwoningen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOUWPLAN IN DE MAAK VOOR HAMSESTRAAT/RODERWEG

Liempde heeft goedkope huizen nodig

HENK VAN WEERT

Op de uitbreidingslocatie Hamsestraat/Roderweg, nabij bedrijventerrein Daasdonk aan de zuidkant van Liempde, moeten tot 2024 tachtig tot honderd nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Er is vooral behoefte aan relatief goedkope huizen, onder meer voor starters en senioren. De Eindhovense projectontwikkelaar Janssen De Jong, eigenaar van vrijwel het hele gebied, gaat de woningen bouwen en de gemeente Boxtel wil daaraan meewerken.

De bouwkavels tegenover de bestaande ondernemingen aan de Hamsestraat waren aanvankelijk bedoeld voor de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte. De ontwikkeling daarvan stuitte echter op problemen door hindercirkels. Wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling): ,,We zijn blij dat die weilanden nu toch in aanmerking kunnen komen voor bebouwing. Het wordt een zogeheten woon-werklocatie met kleinschalige bedrijvigheid."

Voordat er écht gebouwd kan worden, is nog wel een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente Boxtel heeft echter goede hoop dat de provincie instemt om het agrarische gebied om te vormen tot bouwlocatie: ,,In de verordening Ruimte is het al aangewezen als zoekgebied voor uitbreiding van woningbouw", aldus wethouder Van de Wiel. De toekomstige bouwlocatie wordt aan de zuidkant begrensd door de Grote Waterloop. ,,De projectontwikkelaar zal veel zorg moeten besteden aan de overgang naar het buitengebied. Langs het water moeten daarom groene zones ingericht worden."

GEEN LUXE KAVELS

Samen met projectontwikkelaar Janssen De Jong stelt de gemeente zo spoedig mogelijk een nota van uitgangspunten op. Daarin wordt vastgelegd waaraan het bouwplan moet voldoen. Eerder dit jaar is tijdens een bewonersbijeenkomst van het Dorpsberaad al geconcludeerd dat tussen de Roderweg en Hamsestraat zo'n tachtig tot honderd woningen gebouwd zouden moeten worden. ,,Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er heel luxe bouwkavels worden uitgegeven. Ondanks dat die best in trek zouden zijn, denken we. In Liempde is behoefte aan woningen voor starters op de woningmarkt en voor senioren. Het zullen dus vooral huizen in de goedkope sector zijn, die hier zullen verrijzen", verwacht de wethouder.

Twee weken geleden stemde de gemeenteraad in met een zogeheten streefbeeld om de komende vijftien jaren aan de Heerenbeekloop in Lennisheuvel vijftig nieuwbouwwoningen te ontwikkelen. In Liempde is tot aan 2024 behoefte aan zo'n 280 nieuwbouwwoningen en daarvoor zijn twee uitbreidingslocaties in beeld. Naast het gebied Hamsestraat/Roderweg is dat de Smaldersestraat aan de noordkant van het dorp. Voorts is nog een aantal inbreidingsplekken beschikbaar voor kleinere bouwprojecten.

FOTO BOVEN: Blik op de Hamsestraat in Liempde. Het weiland op de voorgrond maakt deel uit van een nieuwbouwlocatie voor in totaal tachtig tot honderd goedkope woningen. (Foto: Albert Stolwijk).