Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VUURWERKGIGANT VAN HOMMEL VIERT VIERDE LUSTRUM

'Ook Belgen kopen vuurwerk bij ons'

MARC CLEUTJENS

Er zijn nachten bij dat Maurice van Hommel amper een uurtje slaap kan pakken. De ondernemer uit Esch is al twintig jaar in de vuurwerkbranche actief en bemant met zijn medewerkers twee vuurwerkwinkels in Boxtel en Tilburg. 's Nachts worden online bestellingen verwerkt en klaargemaakt en kan het voorkomen dat slapen op het tweede plan komt.

Van Hommel kwam bij toeval in de vuurwerkbranche terecht, zo vertelt hij in zijn winkel aan de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg waar ook veel klanten uit België aankloppen.. ,,Ik ben begonnen met de verkoop van kerstbomen en kerststukjes en kreeg de kans om ook in deze handel aan de slag te gaan." Stralend: ,,Dat lag mij wel; ik ben een héle grote vuurwerkfanaat. Het was een jongensdroom..."

INTENSIEVE CONTROLE

In 2000 verhuisde Van Hommel zijn verkooppunt van Esch naar Boxtel; aan de Prins Bernhardstraat heeft hij een drukbezochte winkel. ,,In Tilburg zijn we nu voor het vierde jaar actief", vertelt de ondernemer. ,,Daar richten we ons in december op vuurwerk, in de andere maanden staan feestartikelen centraal. Daar is vooral in carnavalstijd veel vraag naar. Door de opkomst van meer evenementen en feesten zoals Halloween en Oktoberfest, slagen we erin het hele jaar door feestkleding aan de man te brengen."

Van Hommel legt uit dat sinds de ramp in Enschede strikt wordt toegezien op de veiligheid in de vuurwerkbranche. ,,Ik juich toe dat de overheid de veiligheid hoog in het vaandel heeft", zegt hij. ,,Maar de papierwinkel zou wel wat minder kunnen. Bij elke lading ben ik minstens een kwartier formulieren aan het invullen. Maar dat er intensieve controle is, is goed."

Net als veel andere vuurwerkondernemers constateert ook Van Hommel dat de vraag naar goed siervuurwerk toeneemt. ,,Sterker nog, ik zie dat mensen uit België en Duitsland bij ons bestellingen plaatsen omdat wij vuurwerk verkopen dat daar niet te krijgen is, zoals cakeboxen." Het knalvuurwerk lijkt dus op z'n retour. ,,Maar de realiteit is dat vooral tieners graag knallen met kanonslagen en rotjes, dus ik verwacht dat die artikelen voorlopig wel verkrijgbaar blijven."

GEEN NACHTWERK...

De ondernemer betreurt dat zijn branche soms door vroegtijdig gebruik van illegaal vuurwerk in een kwaad daglicht komt te staan. ,,Het meldpunt dat klachten van vuurwerkoverlast registreert, krijgt vooral meldingen van illegaal vuurwerk. Soms gaat het om vuurwerk dat je kunt vergelijken met de kracht van een handgranaat. Levensgevaarlijk spul dat illegaal is en beslist niet bij de gewone vuurwerkwinkel verkocht wordt. Wij mogen pas vanaf 29 december vuurwerk aan klanten leveren en die mogen officieel pas op 31 december vanaf zes uur 's avonds beginnen met afsteken."

Vooruitkijkend naar Oudejaarsdag verwacht Van Hommel nog een paar hectische dagen waarop aan de lopende band - in de winkel en via de webshop - vuurwerk verkocht. Omdat ook 's nachts wordt gewerkt, is de batterij op 31 december aardig leeg. ,,De winkels sluiten aan het einde van de middag. Het vuurwerk dat overblijft, moeten we veilig opbrengen en als dat gebeurd is steken we symbolisch een sierpot af met ons personeel en kan de avond beginnen. Natuurlijk gaat er om middernacht ook vuurwerk de lucht in. Maar verwacht niet dat het echt nachtwerk wordt. Na zulke drukke dagen vallen de oogjes snel dicht..."

FOTO BOVEN: Veel klanten weten elk jaar de weg te vinden naar Vuurwerkgigant Van Hommel aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Podotherapie

Van Leeuwen

naar Selissenwal

Lonneke Hoondert

Al bijna vijf jaar zit podotherapeute Lisette van Leeuwen met haar praktijk aan de Schijndelseweg. Maar het is tijd voor iets nieuws. Vanaf 1 januari is zij te vinden aan de Baandervrouwenlaan 241, in het gebouw waar ook fysiotherapeutisch medisch centrum Verzijden gevestigd is.

,,Een meerwaarde", vindt de Boxtelse Van Leeuwen. ,,Vanuit een verkeerde stand van de voeten kunnen knieklachten en heupklachten voortkomen. Ik werk daarom al jaren samen met fysiotherapeuten. Wanneer je gezamenlijk in één gebouw zit, gaat dat nét wat makkelijker. Ik kan snel iemand erbij roepen om mee te kijken naar een klacht. De mogelijkheid om op deze manier multidisciplinair te werken komt de patiënt ten goede."

Van Leeuwen beoefent haar vak al ruim tien jaar en geniet van de veelzijdigheid die het met zich meebrengt. ,,Vooral de mix tussen het behandelen van patiënten en het ambachtelijke handwerk vind ik interessant. In mijn werkruimte maak ik zelf alle zolen die ik patiënten aanmeet op maat."

De podotherapeute is een geboren en getogen Boxtelse en vindt het fijn om in haar eigen dorp te werken. ,,Ik ken Boxtel en vind het leuk om bekende gezichten te treffen in mijn praktijk. Het is voor mijn patiënten op hun beurt ook fijn om een vertrouwd gezicht te zien." Van Leeuwen behandelt een breed scala aan klachten. ,,Mensen kunnen bij mij terecht voor een ingegroeide teennagel, maar ook voor rugklachten."

Naast haar praktijk in Boxtel, werkt Van Leeuwen ook één dag in de week in Helvoirt. Meer informatie: www.podotherapievanleeuwen.nl.