Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Honderden jeugdspelers voetballen in De Braken

'Eerst goed overspelen en dán scoren'

Lonneke Hoondert

In sporthal De Braken zit de sfeer er goed in. Het staat 0-0 bij de wedstrijd tussen ODC F5 en Irene F1, met nog twee minuten te gaan op de klok. Opa's en oma's juichen vanaf de tribune de jeugdige voetbalteams toe. Vaders roepen adviezen naar hun kroost. ,,Nog een half minuutje te gaan, jongen", joelt er eentje. Ternauwernood wordt op het laatste moment door de keeper van Irene een goal tegengehouden. De derby eindigt in een gelijkspel zonder doelpunten...

De jeugdteams van zes voetbalverenigingen uit de regio Boxtel doen mee aan het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in sportcomplex De Braken. Maar liefst 87 teams komen in actie. Dat betekent dat honderden jeugdige zaalvoetballers in vier dagen het speelveld betreden. Naast de Boxtelse teams ODC en Boxtel, nemen ook DVG uit Liempde, Essche Boys, LBC uit Lennisheuvel en Irene uit Gemonde deel aan het toernooi. De wedstrijden worden op zondag, maandag, dinsdag en oudjaarsdag gespeeld.

Vriendschappelijkheid

Natuurlijk azen ze allemaal op een plek in de finale, maar het is vooral sportiviteit en vriendschappelijkheid die deze mini-competitie kenmerkt. Zo ontbreekt bij een wedstrijd tussen ODC F5 en ODC F6 een doelman en valt een bevriend teamlid van Boxtel in. Hans Platteeuw, vader van één van de pupillen, vertelt: ,,De jongens van Boxtel en ODC kennen elkaar van de klas of van het spelen op straat. Ze vinden het zielig voor elkaar als de één wint en de ander verliest."

Ook in de ruimte waar de organisatie huist is het één en al saamhorigheid. Tijdens het toernooi heeft elke dag een ander team de leiding, vandaag is het de beurt aan DVG en Irene. ,,Er is geen sprake van rivaliteit, hoewel...We hebben maar vier stoelen en zijn met vijf man", lacht Koen van Esch van de activiteitencommissie van Irene. Hij is blij dat zijn voetbalclub dit jaar weer meedoet aan het toernooi. ,,Tien jaar geleden heb ik een keer meegedaan, maar de laatste jaren organiseerden we een dergelijke wedstrijd apart als club. Het is veel leuker om het met meerdere clubs te doen en we krijgen bij Irene steeds meer jeugd. Vandaar dat we er dit jaar weer bij zijn."

Net als Robben

De pupillen zelf lopen over van enthousiasme en tonen af en toe toch een spoortje competitiedrang. ,,Ik wil alle wedstrijden wel winnen", roept Ties (8) van Irene F1. Zijn teamgenoot Robbie onthult hoe ze dat willen doen: ,,Eerst goed overspelen en dan scoren."

Stef (7) van Boxtel F2 vertelt ook over zijn tactiek. ,,Ik ga rennen, dan loop ik naar binnen en dan scoor ik. Net als Robben", glundert hij. Het is wel wennen voor de jonge voetballers, spelen in een zaal. Voor veel F-jes is het de eerste keer. ,,Zaalvoetbal is toch wel anders", zegt Stef. ,,Het is moeilijk om de bal goed te spelen op deze vloer."

Trots loopt Luuk (7) van ODC F5 rond met een medaille om zijn nek. Hoe hij die heeft gewonnen? ,,Goed om je heen kijken en de anderen op het veld helpen." Een mooi advies voor elk deelnemend team...

De pupillen van Boxtel F2 en ODC F5 maakten er een spannend potje van in De Braken. Op de bovenste foto nemen de teams van DVG F1 en Essche Boys F1 het tegen elkaar op. (Foto's: Peter de Koning).