Purples Roses, de Boxtelse afdeling van de Red Hat Society, viert het eerste lustrum in 2016 met vijf festiviteiten. ,,Vrouwen zijn vaak onzeker over zichzelf. Ze bloeien bij ons helemaal op.
Purples Roses, de Boxtelse afdeling van de Red Hat Society, viert het eerste lustrum in 2016 met vijf festiviteiten. ,,Vrouwen zijn vaak onzeker over zichzelf. Ze bloeien bij ons helemaal op." (Foto: Purple Roses). Foto:

RED HAT SOCIETY BOXTEL VIERT EERSTE LUSTRUM ALS PURPLE ROSES

'Vrouwen, leef je leven, vergeet je leeftijd'

TONNIE WESSELING

,,Er wordt ons soms gevraagd of wij iets voor het goede doel doen. Het antwoord is dan: het goede doel zijn we zelf! Na jaren gewerkt te hebben voor het gezin of een baan zijn we zelf aan de beurt. Eén keer per maand doen we iets leuks en vieren we het leven." Medeoprichtster en 'queen' (voorzitter) Angelique Doevendans is onverminderd enthousiast als ze praat over Purple Roses, sinds vijf jaar het Boxtelse chapter van de wereldwijde Red Hat Society. ,,Wij zijn vooral positieve vrouwen", vult 'gravin' en vicequeen Zwaantje Janssens aan.

Na een artikel in Brabants Centrum meldden zich vijf jaar geleden in no time 49 vrouwen aan als lid van de Purple Roses; op 11 januari 2011 vond de oprichting plaats. De Red Hat Society ontstond in 1998 in de VS op initiatief van Sue Ellen Cooper. Om haar vijftigste verjaardag te vieren, gaf ze haar vriendinnen een rode hoed. Het fenomeen breidde zich als een olievlek uit. In 2005 werd de eerste Nederlandse chapter in Voorschoten een feit en inmiddels zijn er meer dan honderd lokale afdelingen met alle een eigen naam.

De dames kleden zich in paarse kleding en dragen een rode hoed. Waar ze ook verschijnen zorgen ze voor een vrolijke noot, altijd in stijl. Doevendans krijgt hulp van drie vicequeens die een supportgroep vormen om haar te helpen en alles te regelen. ,,We hebben in die vijf jaar veel mensen leren kennen die het leuk vinden om alle zorgen even los te laten en de batterij weer op te laden. Voor mij is het naast het dagelijkse werk 'mijn kindje' geworden."

TITELS EN HUMOR

Onder het motto: 'leef je leven en vergeet je leeftijd' kan iedere vrouw vanaf 50 jaar een Red Hatter worden. Janssens: ,, Voor ieder decennium is er een titel: lady, gravin, barones en hertogin. We houden van humor. In de maand dat je jarig bent, draag je tijdens bijeenkomsten en uitstapjes de omgekeerde kleurstelling: rode kleding en een paarse hoed." In de afgelopen vijf jaar zijn er legio leuke dingen gedaan. Afgelopen zomer was Purple Roses present in de spiegeltent bij kasteel Stapelen, waar de leden een spelletje speelden met de Boxtelse bolvereniging Sinecure. Ooit was Indonesië een thema. Tante Beppy uit Onstwedde (te vergelijken met 'tante Lien' ) werd uitgenodigd voor stemvorming. Het lijflied van de Roses werd met leuke oefeningen ingestudeerd.

Ook wordt elk jaar een zogeheten Brabantdag gehouden waaraan zo'n dertig chapters meedoen. Doevendans: ,,Twee jaar geleden waren wij gastvrouw. We hadden vooraf winkeliers gevraagd iets paars in de etalage te zetten en hier werd veel gehoor aan gegeven. Vanaf het station tot het gemeentehuis stonden onze dames om de gasten te begroeten. We werden ontvangen in het gemeentehuis door wethouder Peter van de Wiel. Met de paarse vloerbedekking daar, voelden we ons meteen thuis! En in de tuin van museum Vekemans werden we getrakteerd op fraaie muziek van de Swanee Bridge Jazzband."

Ook reisde de Boxtelse afdeling op Prinsjesdag maar Den Haag om met andere Red Hatters een hele tribune te bevolken en te worden toegewuifd door koningin Máxima. Het fijne van de groep vinden beide dames dat ieder lid zijn eigen interesses heeft: ,,Je wordt uitgedaagd daarin mee te doen." Nu is er weer een nieuw 'kindje': het vijfjarig bestaansfeest. Er is hiervoor een lustrumcommissie opgericht die door het jaar heen vijf speciale activiteiten organiseert.

Vrouwen tussen de 50 en 70 jaar zijn nog steeds welkom. ,,Ons motto is vrijheid blijheid", zegt Janssens. ,,En geniet van het leven", vult Doevendans aan. ,,Vrouwen zijn vaak onzeker over zichzelf. Ze bloeien bij ons helemaal op." Janssens: ,,We zijn dan ook een échte vriendinnenclub." Wie interesse heeft kan contact opnemen met Angelique Doevendans via e-mail: purplerosesboxtel@hotmail.nl of vooraf een kijkje nemen op de website: www.purpleroses.nl.