Afbeelding
Foto: Henk van Weert

POLITIEKE VRAGEN NA INCIDENT Berghem

Fractie Balans uit zorgen over inzet van brandweer

Lonneke Hoondert

Politieke partij Balans uitte vorige week haar zorgen over de gevolgen van de bezuiniging bij de brandweer. De fractie stelde schriftelijke vragen aan het college van B. en W. van Boxtel naar aanleiding van een incident in Berghem. Bij een schoorsteenbrand bleken te weinig brandweermannen beschikbaar en moest het korps het bluswerk overlaten aan collega's uit Oss.

De vrijwilligers van de Berghemse kazerne luiden nu de noodklok. Ze voelen zich niet gehoord en hekelen de zakelijke benadering van de korpsleiding. Zij menen dat de bezuinigingen ten koste gaan van de veiligheid. De bezuinigingen werken volgens hen ook demotiverend, omdat het voor sommige gemeenten betekent dat zij met minder bluswagens moeten werken.

Woordvoerder Willy van Zuijlen wil namens Balans van het college weten of burgemeester en wethouders hun zorgen delen en of een incident als in Berghem ook is voorgekomen in Boxtel en Liempde.

Daarnaast wil Balans weten of B. en W. bereid is de, door vrijwilligers uit Berghem genoemde, kloof tussen leiding en vrijwillige brandweer te verkleinen.

Veiligheidsregio

De brandweer zit middenin een grote reorganisatie. Waar eerst de gemeenten verantwoordelijk waren voor de hulpdienst, zijn de lokale brandweerkorpsen onderdeel geworden van veiligheidsregio's. De korpsen in Boxtel en Liempde maken nu deel uit van Veiligheidsregio Brabant Noord.

Tijdens de beeldvormende raadsvergadering in de Boxtelse kazerne op 3 november over de gevolgen van de bezuinigingen ten aanzien van de veiligheid op het spoor, gaf regiocommandant Paul Verlaan al aan dat de nieuwe regionale werkwijze, ook wel de vernieuwde repressie genoemd, zich kenmerkt door minder overhead en materieel, maar ook door meer kwaliteit en slagkracht.

,,De vernieuwde repressie is een goed product, we kunnen op adequaat niveau reageren", zei de regiocommandant toen resoluut. ,,De gemeentelijke brandweer heeft plaatsgemaakt voor een regionale brandweer waardoor Boxtel profijt heeft van alle specialistische teams uit de regio. Op deze manier is de brandweer toekomstbestendig en kan zij maatwerk leveren door de regionale aanpak."

Meedenken

In een eerste reactie geeft burgemeester Mark Buijs aan dat hij een vinger aan de pols houdt bij de ontwikkelingen binnen de Boxtelse en Liempdse brandweer. ,,We gaan regelmatig in gesprek met de korpsen om te controleren of de kwaliteit van dienstverlening nog steeds gewaarborgd is. Ruim 80 procent van de brandweermannen is vrijwilliger, wij koesteren hen enorm."

Op de vragen van Balans kan hij nog geen antwoord geven. ,,Als college waarderen we het dat partijen meedenken en waakzaam zijn. Echter, we kunnen pas een onderbouwde respons geven als we deze vragen intern besproken hebben én met de brandweer."


DISCUSSIE OVER STIMULERINGSBUDGET

SP wil 'hard bewijs' Balans na aantijging vriendjespolitiek

De verwijten over 'vriendjespolitiek' die oppositiepartij Balans uitte aan het adres van wethouder Eric van den Broek zijn slecht gevallen bij diens partij, de SP. Fractievoorzitter Dave van de Ven wil 'harde bewijzen' voor de aantijgingen óf publieke excuses van zijn collega Wim van der Zanden.

In de raadsvergadering plaatste fractievoorzitter Van der Zanden namens Balans publieke vraagtekens bij de besteding van het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro. Aanleiding was de afwijzing van een verzoek om de parkeermeters in het centrum tijdelijk buiten werking te stellen om in aanloop naar de feestdagen meer winkelend publiek te trekken. De inkomstenderving zou gefinancierd kunnen worden uit dat stimuleringsbudget.

Van der Zanden zei de afwijzing niet te kunnen rijmen met de toekenning van bijdragen aan bijvoorbeeld festival Slowlands (afgelopen september) en een promotiecampagne van de ondernemers aan de Croonpassage. Ook de (inmiddels weer ingetrokken) kapvergunning van de kastanjeboom en de verwijdering van een zitbankje bij de Zwaanse Brug rieken volgens Balans naar vriendjespolitiek. Van der Zanden wees daarbij naar vriendschappelijke banden van wethouder Van den Broek en uitbater John van de Langenberg van restaurant De Rechter.

In de raadsvergadering wierp de wethouder de kritiek al van zich af en SP-fractievoorzitter Van de Ven klom voor zijn partijgenoot op de bres en noemde de aanval 'puur een poging om de wethouder te beschadigen'. In een brief eist Van de Ven nu van Van der Zanden om met bewijzen te komen. ,,Iemand betichten van vriendjespolitiek is een zware politieke beschuldiging. Dat mag, maar dan moet er wel bewijs zijn en dat is op geen enkele manier geleverd. De uitspraak is gebaseerd op vermoedens en van horen zeggen", aldus Van de Ven.

Fractievoorzitter Van der Zanden zegt als reactie dat hij de discussie 'over de ondoorzichtige toebedelingen van subsidies' uit het economisch stimuleringsbudget graag in de gemeenteraad wil voortzetten. Daartoe werd ook besloten in de vergadering van 15 december. Daarbij wil Balans een overzicht ontvangen van de bijdragen die tot op heden zijn uitgekeerd en toegezegd. ,,Zodat we kunnen beoordelen of de diverse verzoeken (...) objectief en transparant beoordeeld zijn op basis van de vier vastgestelde criteria."

Feit blijft volgens Balans dat het verzoek om het buiten werking stellen van parkeermeters niet is getoetst is aan de criteria waaraan een stimuleringsbijdrage moet voldoen. Volgens fractievoorzitter Van der Zanden werden zelfs twee nieuwe voorwaarden in de afwijzingsbrief aangehaald, maar wethouder Van den Broek ontkende dat.