VIJF INITIATIEVEN OP DE RAADSTAFEL

Boxtel buigt zich over toekomst Kleine Aarde

MARC CLEUTJENS

De gemeenteraad van Boxtel buigt zich in de eerste vergadering van het nieuwe jaar over de toekomstige invulling van het terrein van De Kleine Aarde. Sinds het voormalig milieu-educatiecentrum de deuren sloot, zijn de gebouwen tijdelijk in gebruik, onder meer voor de huisvesting van een kleine twintig minderjarige vluchtelingen uit Eritrea. Vijf initiatiefnemers krijgen dinsdag 5 januari vijftien minuten de gelegenheid om hun plannen toe te lichten.

De gemeenteraad heeft tijdens een eerdere vergadering vier randvoorwaarden gesteld waaraan plannenmakers moeten voldoen. De beeldvormende raadsvergadering begint om 19.30 uur en is openbaar toegankelijk. Er wordt geen debat gevoerd over de vijf initiatieven, raadsleden stellen louter vragen ter verheldering. De politici moeten alle initiatieven beoordelen op de vier criteria: duurzaamheid, budgettair neutraal, samenwerking met onderwijsinstellingen en betrouwbare partners.

WOONGEBIED

In willekeurige volgorde zijn momenteel vijf concrete plannen in beeld. Een consortium dat bestaat uit onder meer Helicon Opleidingen, waterschap De Dommel, SintLucas, Summa College en woonstichting Sint-Joseph heeft een plan uitgewerkt dat het terrein van De Kleine Aarde zou kunnen omvormen tot een kleinschalig woongebied maar waar tevens ruimte is voor duurzame initiatieven die passen in de traditie van het vroegere milieu-educatiecentrum.

Het echtpaar André en Esther Tops heeft plannen om De Kleine Aarde onder meer in te richten met een lunchcafé, kookstudio en kantoorunits, die ingericht kunnen worden in de huidige slaapvertrekken van het bezoekerscentrum. De eco-woning biedt plaats aan bedrijfsuitjes of kinderfeestjes, in een nieuwe kas wordt groente verbouwd die geschikt is voor kookworkshops op het terrein, maar ook in samenwerking met de Herenboeren aan de man kan worden gebracht.

Marianne van Hoof presenteerde enkele weken geleden onder het motto 'Samen leven en leren' een plan voor een nieuwe bestemming van het terrein. Samenwerking met andere partijen was een van de pijlers van het plan. De Boxtelse ziet op De Kleine Aarde vooral een rol weggelegd voor praktijkonderwijs op het gebied van zorg, tuinieren, koken, voeding, kleding, techniek, persoonlijke verzorging, ontspanning en recreatie. Studenten doen een waardevolle leerervaring op en tegelijkertijd kan het bijvoorbeeld voorkomen dat ouderen in de wijk vereenzamen.

BURGERINITIATIEF

Marianne Galema en Patricia van Rooij ontwikkelden het burgerinitiatief 'Burgers van De Kleine Aarde' waarbij gebruikers van het terrein jaarlijks lidmaatschapsgeld betalen en gratis gebruik kunnen maken van de ruimtes. Dat kan op allerlei gebieden, zoals kunst en cultuur, duurzaamheid en educatie, ontmoeting, inspiratie, ambacht en creativiteit. Naast het lidmaatschapsgeld ziet het duo huur, subsidies, sponsoren, fondsen en donateurs als inkomstenbronnen voor de vereniging.

Ondernemer Wim van der Vorst presenteerde twee weken geleden een plan voor De Kleine Aarde. Hij wil het terrein en de gebouwen kopen en onder meer de Van Coothhoeve volgens duurzame uitgangspunten herbouwen. Mede-ondernemer Albert Peijnenburg wil in en om het bezoekerscentrum zijn re-integratiebedrijf huisvesten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. Om de plannen te financieren, denkt Van der Vorst aan kleinschalige woningbouw die qua schaal en uitstraling aansluit bij straten als Dopplerhof in de wijk In Goede Aarde.