Afbeelding
Foto:

Kaartverkoop

zittingsavonden

Ploegers van start

Mensen die graag de zittingsavonden van prinsenvereniging De Ploegers op 14, 15 of 16 januari willen bijwonen, kunnen maandag 4 januari tussen 19.30 en 20.30 uur toegangskaarten kopen bij restaurant Hof van Liempde aan de Nieuwstraat. Het thema dit jaar is 'Louche Liemt'.

Bij binnenkomst ontvangt men een nummertje, in deze volgorde vindt de kaartverkoop plaats. Voor de zittingsavonden op vrijdag- en zaterdagavond worden maximaal vier kaarten per persoon verkocht. Voor donderdagavond geldt een maximum van acht kaarten per persoon. Tickets kosten tien euro per stuk. Voor 65-plussers en mindervaliden geldt voor de eerste zittingsavond op donderdag een speciale toegangsprijs van vijf euro.

De zittingsavonden voor de jeugd vinden plaats op 8 en 9 januari. Het thema is dit jaar 'Sprookjes'. Tijdens de kaartverkoop op maandag 4 januari kunnen ook kaarten gekocht worden voor de jeugdzittingsavonden. Kinderen die op de basisschool zitten, kunnen een gratis kaart krijgen. Volwassenen en oudere kinderen betalen 4,50 euro per persoon.

Kinderen lopen

Lampionoptocht

Liemt-al-licht

Vorig jaar leed de lampionoptocht Liemt-Al-Licht, waarbij kinderen het sprookjesfiguur Woutertje Kaboutertje ontmoeten, flink onder het slechte weer. Waar er normaal ruim vijfhonderd kinderen meeliepen, kwamen destijds slechts 45 jonge Liempdenaren opdagen. Dit jaar beloven de weersvoorspellingen veel goeds.

Wilbert Swinkels gaf vorig jaar, namens de organisatie Algemeen Belang Liempde aan, niet ontmoedigd te zijn. ,,Volgend jaar organiseren we de lampionoptocht opnieuw, dan komt het vast weer helemaal in orde!"

En zo geschiedt: zaterdag 2 januari om 16.30 uur is de jeugd voor de zestiende keer welkom om de verlichte tocht te lopen. Alle kinderen die in groep vier zitten, of jonger zijn, ontvangen een gratis lampion, terwijl ze zich verzamelen rond de dorpspomp aan de Keefheuvel. Willemke Tell neemt hen vervolgens mee naar het Raadhuisplein om Woutertje Kaboutertje te ontmoeten. De lampionoptocht voert door het centrum van Liempde langs duizenden kerstlichtjes en een groot aantal kerststallen. Onderweg komen de deelnemertjes sprookjesfiguren en een muzikale paddenstoel tegen.

De organisatie vraagt bewoners langs de route (Keefheuvel, Raadhuisplein, Oude Dijk, Heesterbos, Nieuwstraat, Schoolpad, Kloosterhof, Vlasspreistraat, Dorpsstraat en Broekegangske) om de kerstversiering tot na de lampionoptocht te laten hangen en waxinekaarsjes langs de route te plaatsen, zodat de tocht extra feestelijk verlicht is.

Liempdse traditie

Woutertje Kaboutertje is inmiddels een échte Liempdse traditie. Aanvankelijk kwam de reuzenkabouter op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar op bezoek in het dorp om de laatste Liempdenaartjes te begroeten. Het ging toen om de kinderen die in 1995 waren geboren, het laatste jaar waarin Liempde een zelfstandige gemeente was en pasgeborenen werden geregistreerd als Liempdenaar. Nu komt de kabouter nog elk jaar om jonge kinderen de hand te schudden.

De lampionoptocht wordt al vanaf zijn begin georganiseerd door ABL, waarvan het bestuur is samengesteld uit leden van diverse buurtverenigingen uit Liempde. De stichting neemt ook de organisatie van de sinterklaasintocht, Koningsdag en de dodenherdenking op zich en doet mee met Op Liemt Gemunt.

FOTO BOVEN: Woutertje Kaboutertje tijdens de lampionoptocht van 2015. (Foto: Albert Stolwijk).