Jan van Kemenade (midden) demonstreert de werking van glasvezel bij boerderijterras De Jacobushof. Naats hem van rechts naar links Francien Baaijens, Martijn Pijnenburg, wethouder Caspar van Hoek van de gemeente Oirschot en Marja Oomen. (Foto: Peter de Koning).
Jan van Kemenade (midden) demonstreert de werking van glasvezel bij boerderijterras De Jacobushof. Naats hem van rechts naar links Francien Baaijens, Martijn Pijnenburg, wethouder Caspar van Hoek van de gemeente Oirschot en Marja Oomen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GLASVEZEL BOXTEL WERKT AAN UITBREIDING KABELNETWERK

Buitengebied geniet van snel internet

Nadat bedrijven op bedrijventerrein Ladonk via het initiatief Glasdonk waren aangesloten op een supersnelle dataverbinding, volgden de gezinnen die grofweg tussen Boxtel en Oirschot wonen. Niet alleen is het telefoonbereik in dit gebied matig, internetten was vrijwel onmogelijk. ,,Ik vecht al jarenlang met KPN, maar ik zit aan het einde van de kabel en dan heb je gewoon een supertrage verbinding", vertelt Martijn Pijnenburg.

De eigenaar van een pelsdierenfarm aan de Nieuwedijk op de grens van Lennisheuvel en Spoordonk doet zijn verhaal bij boerderijterras De Jacobushof waar daags voor Kerstmis het glasvezelnetwerk voor dit stukje buitengebied werd opgeleverd. ,,Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar in een tijd waarin alles via internet verloopt, waren wij nog steeds verstoken van een snelle en betrouwbare verbinding. En dat is lastig als je alleen nog maar kunt internetbankieren, uitsluitend online bestellingen kunt plaatsen en je boekhouding in the cloud functioneert."

Pijnenburgs verhaal is niet uniek. Peter en Marja Oomen, die vlakbij in Oirschot een bed & breakfast en rundveebedrijf runnen, kampten jarenlang met hetzelfde probleem. ,,En denk eens aan de kinderen", vult Marja Oomen aan. ,,Ze zitten op de middelbare school en kunnen niet meer zonder internet. Maar wat doe je als je helemaal geen internet hebt? Juist, elke dag naar vriendjes of familie die wél internet hebben."

ELEKTRICITEITSKABEL

De familie Oomen stond aan de wieg van het burgerinitiatief in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot. ,,Toen bekend werd dat er over hun grond een nieuwe elektriciteitskabel over een lengte van 8,4 kilometer naar het nieuwe kV-station in Boxtel werd gelegd , bedacht de familie Oomen dat in dezelfde sleuf misschien ook wel glasvezel zou kunnen worden aangelegd", legt initiatiefnemer Jan van Kemenade van Glasvezel Boxtel uit.

Na de nodige onderhandelingen met tal van partijen, waaronder gemeenten, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM - red.), energiebedrijven, aannemers en financiers kon het startsein worden gegeven voor de aanleg van glasvezel. ,,We konden niet starten voordat er voldoende deelnemers waren om de aanleg financieel mogelijk te maken", aldus Van Kemenade. ,,Dankzij de inzet van een groot aantal burgers, onder wie de familie Oomen en Martijn Pijnenburg, werden aan de keukentafel honderden gesprekken gevoerd en deed uiteindelijk bijna iedereen mee."

BETAALBAAR

Daarmee werd glasvezel betaalbaar voor de 326 geïnteresseerde gezinnen die er sinds deze week over beschikken. ,,Nou ja, betaalbaar voor bijna iedereen", verduidelijk wethouder Caspar van Hoek van de gemeente Oirschot. ,,Voor zeventien gezinnen die nogal ver verwijderd wonen van de belangrijkste glasvezelkabel leek aansluiting te duur te zijn. Maar gelukkig kon de gemeenteraad van Oirschot instemmen met een voorstel voor extra financiering, zodat ook zij kunnen beschikken over supersnel internet."

Nadat enkele weken geleden aan de Middendreef nabij De Jacobushof al een zogeheten POP-kast werd geplaatst waarop alle huishoudens kunnen worden aangesloten, werd het glasvezelnetwerk op kerstavond bij het boerderijterras officieel ten doop gehouden. ,,Een belangrijke stap", aldus Stefan van den Nieuwenhof.

Hij is bewoner van het Kinderbos en was een van de vrijwilligers die met andere bestuursleden van stichting Rond Kerk en Orion in Lennisheuvel huiskamergesprekken voerde. ,,Een intensieve taak, maar wel belangrijk omdat bedrijven en gezinnen niet meer zonder een goede internetverbinding kunnen", aldus Van den Nieuwenhof. ,,Onze kinderen gaan volgend jaar naar de middelbare school, dus we zijn net op tijd."

PLAYSTATION

Met de aanleg van glasvezel krijgt de jeugd ook de gelegenheid om mee te doen met games die vaak online gespeeld worden, bijvoorbeeld via Playstation. ,,Vriendjes en vriendinnetjes gamen online, bijvoorbeeld het voetbalspel FIFA. Maar als je geen goede internetverbinding hebt, kun je meespelen wel vergeten", vertelt bewoner Pijnenburg.

,,Voor ons gaat een wereld open", glundert uitbater Francien Baaijens van De Jacobushof. ,,Tot vandaag kon ik alleen 's middags tussen twee en vier een beetje internetbankieren omdat er dan geen anderen in de buurt online zijn. Op die tijdstippen moest ik ook bestellingen plaatsen bij leveranciers. Voordat ik echt aan de slag kon op internet, kon ik gerust koffie gaan zetten of de vaatwasser leegruimen. Klanten wifi aanbieden kon al helemaal niet, laat staan snelle pinbetalingen uitvoeren. We gaan er echt geweldig op vooruit. Al zie ik ook een klein nadeel: nu we wifi bieden gaan mensen waarschijnlijk veel meer op hun telefoon kijken en minder met elkaar buurten..."

MEER WIJKEN

Glasvezel Boxtel wil het burgerinitiatief verder uitbreiden. Via de eigen website en brieven die in het buitengebied bezorgd zijn, worden bewoners opgeroepen zich aan te sluiten. ,,Alleen als veel mensen met ons mee willen doen, wordt glasvezel in het hele buitengebied betaalbaar", zegt Van Kemenade. Buurtschappen en wijken die nu in beeld zijn, zijn onder meer Kleinderliempde en Vrilkhoven, Luissel, Tongeren en Nergena, Roond en Het Loo, Schijndelsedijk, Kasteren, Selissen en Heult. ,,De eerste berichten zijn gunstig over de voortgang van ons project", zegt de initiatiefnemer. ,,In het gebied waar we nu de belangstelling gepolst hebben, wil al meer dan 50 procent meedoen."

Meer weten over glasvezel in Boxtel: www.glasvezelboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Jan van Kemenade (midden) van Glasvezel Boxtel demonstreert de werking van glasvezel bij boerderijterras De Jacobushof. Naast hem van rechts naar links Francien Baaijens, Martijn Pijnenburg, wethouder Caspar van Hoek van de gemeente Oirschot en Marja Oomen. (Foto: Peter de Koning).