Vrijdag werden de kerstpakketten uitgedeeld aan de cliënten van de Voedselbank. V.l.n.r.: Natasja Hoex (Ladies Circle 38), Toon van der Sloot (Vincentiusvereniging), Arjen Witteveen, Annemie de Jong, Jan Geerts en Christine Roelofs (Voedselbank Boxtel).
Vrijdag werden de kerstpakketten uitgedeeld aan de cliënten van de Voedselbank. V.l.n.r.: Natasja Hoex (Ladies Circle 38), Toon van der Sloot (Vincentiusvereniging), Arjen Witteveen, Annemie de Jong, Jan Geerts en Christine Roelofs (Voedselbank Boxtel). Foto: Annelieke van der Linden

inbraak bij kringloopwinkel 't vincentje

Vele kerst-extraatjes voor
cliënten Voedselbank

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Kerstmis is een periode van bezinning, maar óók van lekker eten en cadeautjes. Voor mensen die in een financieel lastige positie zitten en cliënt zijn bij de Voedselbank is het vaak geen makkelijke periode. Organisaties weten de weg naar Voedselbank Boxtel echter nog altijd goed te vinden, waardoor cliënten woensdag allerlei extraatjes kregen. Domper op de feestvreugde was een inbraak bij kringloopwinkel 't Vincentje van de Vincentiusvereniging, die zorgde voor 105 pakketten voor cliënten van de Voedselbank.

,,Ik geloof niet dat we cliënten eerder zoveel cadeautjes hebben kunnen geven als dit jaar", zei bestuurslid Jan Geerts van de Voedselbank, kort voordat de cliënten hun voedselpakket en cadeaus op kwamen halen. ,,Dit is magnifiek."

De lokale afdeling van de Vincentiusvereniging zorgt al ruim vijftien jaar voor kerstpakketten voor arme mensen. Dankzij geschonken levensmiddelen en donaties van inwoners, basisschool De Hobbendonken, het Wereldkoor en de opbrengst van kringloopcentrum 't Vincentje kon de organisatie pakketten samenstellen. Sinds een aantal jaren wordt ook gezorgd voor pakketten voor de Voedselbank-cliënten uit de gemeente Boxtel. Bovendien zijn ook de meisjes uit Eritrea verblijd met een pakket. ,,In totaal hebben we 372 pakketten samengesteld, waarvan 105 pakketten voor cliënten van de Voedselbank. Vorig jaar waren dat er nog 335, we merken dus een toename van mensen die in een lastige positie zitten", aldus voorzitter Toon van der Sloot.

Naast de pakketten schonk de Vincentiusvereniging ook waardebonnen. ,,Onze vrijwilligers werken jaarlijks extra hard in deze periode. Het is dan ook een domper dat er een inbraak in de kringloopwinkel aan de Van Leeuwenstraat heeft plaatsgevonden. We troffen vrijdagochtend een enorme ravage aan, gelukkig is er niets buitgemaakt en hadden we de waardebonnen, die we in de pakketten stoppen, mee naar huis genomen."

Gebruikers van de Voedselbank kunnen ook genieten van een kerstdiner. In oktober vond in supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof de actie Doneer een Diner plaats. Door coupons te kopen, zorgden ze ervoor dat mensen die in een financieel lastige positie zitten tóch konden genieten van een kerstdiner. Vrijwilligers van de Voedselbank en De Zonnebloem waren verschillende keren in de supermarkt aanwezig om uitleg te geven over hun organisatie en de actie. Doneer een Diner duurde een aantal weken en leverde uiteindelijk 1.020 coupons op en alle cliënten van Voedselbank Boxtel kregen een hoofd- en nagerecht.

speelgoed

Tenslotte hadden leden van Lionsclub Dommel en Aa volop artikelen gebracht en waren er cadeautjes voor kinderen van de Voedselbank. Serviceclub Ladies Circle 38 uit Oisterwijk bedacht een bijzondere actie. Op kartonnen kerstballen konden kinderen van de Voedselbank een cadeauwens schrijven. De kerstballen werden in bomen gehangen op basisscholen in Udenhout en Oisterwijk. Leerlingen konden vervolgens samen met hun ouders speelgoed kopen dat bestemd was kinderen van gezinnen die gebruikmaken van de Voedselbank Boxtel.