Het ministerie wil de snelheid op rijksweg A2 verhogen van 120 naar 130 km/h. De gemeente Boxtel diende onlangs een bezwaarschrift in tegen deze maatregel. (Archieffoto: Albert Stolwijk).
Het ministerie wil de snelheid op rijksweg A2 verhogen van 120 naar 130 km/h. De gemeente Boxtel diende onlangs een bezwaarschrift in tegen deze maatregel. (Archieffoto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

boxtel dient zienswijze in bij ministerie

Bezwaar tegen 'onzinmaatregel' A2

Boxtel is op zijn zachtst gezegd 'niet enthousiast' over het voornemen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de snelheid op rijksweg A2 te verhogen naar 130 kilometer per uur. Op de laatste dag van de bezwarentermijn diende de gemeente een zienswijze in.

,,Ik ben heilig overtuigd van de onzin van zo'n maatregel", aldus wethouder Peter van de Wiel. De gemeente wilde het bezwaar in eerste instantie kenbaar maken via een directe brief, maar koos uiteindelijk voor een officiƫle zienswijze. Van de Wiel ,,Die kan het ministerie niet naast zich neerleggen."

In de brief wordt gesproken over het traject ter hoogte van de Essche Stroom tot en met Ekkersweijer. ,,Een verhoging van de snelheid leidt tot een toename van stikstof, geluid en fijnstof, dat past niet bij de gemeente Boxtel en het klimaatakkoord dat onlangs in Parijs is gesloten. Uit onderzoek blijkt dat de snelheidsverhoging een tijdswinst van vijftig seconden oplevert als automobilisten door kunnen rijden. Bovendien leveren snelheidsverschillen meer incidenten op", licht Van de Wiel toe.

Tenslotte heeft een toename van de maximumsnelheid ook gevolgen op de ruimtelijke ontwikkeling van Boxtel. Zo werden eind 2013 plannen voor woningbouw in Selissen in de ijskast gezet, onder meer vanwege de te hoge kosten voor plaatsing van een wal om geluidsoverlast van de A2 tegen te gaan. Van de Wiel: ,,120 kilometer per uur is qua geluidsoverlast al een probleem, bij 130 kilometer wordt dat probleem alleen maar groter."