gemeenten om tafel met het coa

'Menselijke maat bij opvang vluchtelingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De komst en het verblijf van de tienermeisjes uit Eritrea in Boxtel hebben burgemeester Mark Buijs doen realiseren dat opvang van vluchtelingen ook mogelijk is op een andere manier. Samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Heusden schuift hij binnenkort aan tafel met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om van gedachten te wisselen.

,,In Boxtel, en dat is door de gemeenteraad bekrachtigd, gaan we niet aan de kant voor het vluchtelingenprobleem", aldus burgemeester Buijs. ,,We nemen onze verantwoordelijkheid. Op allerlei plekken zie je dat er besluiten moeten worden genomen over de opvang van massa's vluchtelingen in kleine dorpen. Ik vind het heel nobel van gemeenten, en ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff en het COA verdienen complimenten voor de openheid en eerlijkheid. Aan de andere kant zie je problemen ontstaan. Er ontstaat een verkeerd beeld van vluchtelingen dat vaak niet gegrond is, maar leeft in de hoofden van mensen."

begrip

Burgemeester Buijs pleit dan ook voor kleinschalige opvang die past bij de grootte van de betreffende gemeente. ,,Als je vluchtelingen vanaf het moment dat ze in Nederland zijn op dezelfde manier behandelt als statushouders, start de integratie meteen. Mensen anders bekijken bij binnenkomst, dat is wat ik bedoel. Dat hebben we ook gedaan bij de vluchtelingen uit Eritrea. Gemeenten beslissen uiteindelijk niet of mensen mogen blijven of niet, maar als je al snel start met de integratie, heeft dit vele voordelen. Zo wordt meer begrip gekweekt bij inwoners van gemeenten én bij vluchtelingen en het hoeft niet meer te kosten. We moeten kijken naar de menselijke maat."

Tijdens het overleg van de bestuurlijke regiegroep Noordoost Brabant kaartte burgemeester Buijs het onderwerp aan. Inmiddels zijn de krachten gebundeld met Sint-Michielsgestel en Heusden en is contact opgenomen met het COA. ,,Binnenkort starten we met overleg, mogelijk vloeit hier een pilotproject voor kleinschalige opvang uit." Buijs benadrukt dat zorgvuldig gekeken wordt of het idee levensvatbaar is en dat het om een pilot zou gaan om te kijken of de opvang ook anders kan. ,,Mocht er in de tussentijd een beroep op ons gedaan worden voor opvang, dan gaan we daar op dezelfde manier mee om zoals we nu doen. We weten niet wat de waan van de dag ons brengt."


IN BEELD ALS OPVOLGER GERARD BOUMAN

Boxtelaar Erik Akerboom
beoogd chef nationale politie

Erik Akerboom (54) uit Boxtel is voorgedragen als de belangrijkste kandidaat voor de functie van korpschef van de nationale politie. Akerboom is thans als secretaris-generaal werkzaam bij het ministerie van Defensie.

Akerboom zelf wilde deze week niet reageren op de berichten die als eerste door NRC Handelsblad werden gepubliceerd. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat de woordvoering doet over landelijke politiezaken, is de benoemingsprocedure nog niet afgerond en worden tot die tijd geen mededelingen gedaan. Volgens de krant is Akerboom de enige kandidaat voor de post, die vacant is sinds korpschef Bouman drie maanden geleden zijn functie neerlegde. De krant meldt dat hij al een gesprek heeft gehad met de centrale ondernemingsraad van de politie en dat een selectiecommissie hem ziet als de meest geschikte kandidaat.

De Boxtelaar is momenteel werkzaam als secretaris-generaal op het ministerie van Defensie. Hij bekleedt die functie nadat hij afscheid nam als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Voor die periode was hij van 2003 tot 20909 verbonden aan het politiekorps Brabant-Noord en had hij zijn kantoor in het hoofdbureau van de politie aan de Vogelstraat in 's-Hertogenbosch. Daarvoor bekleedde Akerboom meerdere functies bij de politie en bij de veiligheidsdienst AIVD.

Volgens NRC Handelsblad stonden maar weinig bestuurders te trappelen om te solliciteren op de functie van korpschef. De reorganisatie van de nationale politie is een van de zware dossiers in Den Haag en onder korpschef Bouman lukte het niet deze klus tijdig te klaren. Besloten werd de invoering drie jaar langer te laten duren waarbij geldt dat bespaard moet worden op de kosten.

De Boxtelaar is naast zijn werkzaamheden voor het ministerie van Defensie onder meer lid van het college van toezicht van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel en hij is vaak actief bij hockeyclub MEP. Daarnaast is de Boxtelaar een fervent racefietser bij fietsclub EFIONA.