Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

verbouwing bovenverdieping 'bga-gebouw' tot woningen

Boxtel bereidt komst statushouders voor

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De bovenverdieping van de voormalige Beroepsopleiding Gespecialiseerde Aannemingen (BGA) aan De Tijvert wordt binnenkort door woonstichting Sint-Joseph verbouwd tot woningen die bestemd zijn voor 13 tot 17 statushouders, vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De verwachting is dat de nieuwe bewoners rond de zomer hun intrek kunnen nemen in het leegstaande bovengedeelte.

Om de wachtlijst in Boxtel voor sociale huurwoningen terug te dringen, zal woonstichting de komende jaren geen huizen verkopen. Bovendien werd eind september in Boxtel een bewonersavond gehouden waarbij inwoners allerlei locaties voor tijdelijke en kleinschalige woningbouw, met name voor statushouders, konden aandragen. ,,Dat is een lange lijst geworden", aldus wethouder Marusjka

Boxtel

Vrouwengilde

Het Vrouwengilde Boxtel houden donderdag 7 januari vanaf 10.00 uur een nieuwjaarsontmoeting in de ridderzaal van kasteel Stapelen. De koffieochtend is uitsluitend toegankelijk voor leden.

Lestrade. ,,Door kleine en gespreide locaties aan te wijzen, worden wijkbewoners niet overvallen door grote aantallen mensen." De komende maand wordt de volledige lijst nagelopen. Ook wordt gekeken of het gebouw aan de Albinonistraat waar Cello voorheen gevestigd was, geschikt kan worden gemaakt voor sociale woningbouw.

Eén locatie is al zeker: de bovenverdieping van het gebouw aan de Van der Voortweg nabij het Baanderherencollege dat diende als overnachtingsplek voor leerlingen van de voormalige beroepsopleiding. Het pand werd op 1 november 2003 officieel geopend, voormalig staatssecretaris Annette Nijs kwam in februari 2004 op werkbezoek. Momenteel maken het Summa College en het Koning Willem I College gebruik van een gedeelte van het gebouw.

Op korte termijn wordt gestart met de verbouwing van de kamers op de bovenverdieping tot wooneenheden. Bewoners delen een gezamenlijke keuken en woonkamer. ,,De huisvesting is sober, maar fatsoenlijk", aldus wethouder Lestrade. Sint-Joseph financiert de verbouwing en ontvangt de huur, de gemeente zet een versneld vergunningentraject in en verleent een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor tien jaar. Statushouders die op een tijdelijke plek worden gehuisvest, krijgen een plek op de wachtlijst voor woningzoekenden.

In 2015 kwamen 55 statushouders naar Boxtel, in de eerste helft van het nieuwe jaar zijn dat er 36. Wethouder Lestrade: ,,We hebben al wel te horen gekregen dat er in de tweede helft van 2016 veel meer statushouders komen. We moeten rekening houden met een aantal ruim boven de tachtig."

FOTO BOVEN: Rond de zomer is er plek voor 15 tot 17 statushouders op de bovenverdieping van het schoolgebouw aan de Van der Voortweg waar momenteel Summa College en Koning Willem I College gevestigd zijn. (Foto: Peter de Koning).


Uitsluitend

betalen met pin

in gemeentehuis

Met ingang van 1 januari kunnen bezoekers van het gemeentehuis in Boxtel en de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat alleen nog met een pinpas betalen. Contante betalingen voor gemeentelijke producten en diensten zijn vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Pinnen maakt betalen niet alleen sneller en makkelijker, zo redeneert de gemeente Boxtel: ,,Toename van de veiligheid voor bezoekers en baliemedewerkers was doorslaggevend bij het besluit om contante betalingen af te schaffen."