Afbeelding
Foto: Peter de Koning

jongerenwerk r-newt doet wat terug voor de jongeren

Skatepaleis voor de jeugd in B-Town

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hellingen, ledges, ollies en kick-flips. De skate-termen vlogen je gisteren om de oren tijdens Skate-Up, waarbij jongerencentrum B-Town was omgetoverd tot een paradijs voor skateboarders, skeeleraars en stuntsteppers.

,,We gaan regelmatig in gesprek met jongeren, waardoor we dicht op hun leefwereld zitten", aldus Claudia Pinxt van jongerenwerk R-Newt. ,,Door het straatwerk, waarbij we de jeugd treffen op allerlei plekken in Boxtel, kom je weer op ideeën voor evenementen. We spreken ze over allerlei onderwerpen. Zo kwam ik erachter dat er in Boxtel een skatecultuur heerst. Je ziet veel jongeren op skateboard, skeelers of steps, onder meer bij de skatebaan in Boxtel-Oost nabij basisschool De Vorsenpoel."

Vaak zijn het de jongeren die zelf evenementen organiseren. ,,Zo is B-Town onlangs nog omgetoverd tot horrorhuis.

Om de jeugd te bedanken voor deze activiteiten, wilden we in de kerstvakantie iets terug doen. Dat resulteerde in een winterbarbecue en Skate-Up." Skateland uit Rotterdam werd ingehuurd en zorgde ervoor dat B-Town dinsdag werd omgetoverd tot een skateparadijs. ,,We komen op allerlei plekken in Nederland en dus ook in dit leuke jongerencentrum. In deze zaal hebben we gekozen voor losse en lage obstakels, omdat het niet zo groot is. Kinderen moeten snel in de remmen", vertelt Peter Hofland van Skateland.

Dat het af en toe goed uitkijken was, deerde de jongeren niet. Vol overgave probeerde een groepje skateboarders over een olievat te springen, terwijl anderen met steps de hellingen bedwongen. ,,Meestal ga ik naar de Ossenpadtunnel of het NS-station", vertelt Isaac van den Aker, als hij zijn skateboard aan de kant zet. ,,Hier is het ook leuk, wel een beetje klein. Het kan net", lacht de jongen uit Boxtel. Hij staat iedere dag wel even op zijn skateboard, waarop inmiddels de nodige gebruikerssporen te zien zijn. ,,Gelukkig heb ik nog nooit iets gebroken. Ik val alleen wel erg vaak..."

achterwaartse salto

Terwijl de medewerkers van R-Newt worstenbroodjes uitdelen, steppen de broertjes Ilias en Marwan Brekelmans fanatiek heen en weer. ,,Ik doe het voor het eerst, maar mijn broertje Ilias is echt een talent", aldus Marwan. ,,Hij kan zijn stuur draaien tijdens het steppen en nog véél meer trucs. Hij mocht niet alleen naar B-Town van onze moeder, dus daarom ben ik met hem mee." Ilias laat weten dat hij vijf dagen per week op de step staat. ,,Ik heb een eigen step, maar gebruik er nu een van Skateland, die is fijner. Vaak ga ik naar de skatebaan in Boxtel-Oost om te oefenen. In Eindhoven heb je een mooie baan, daar kan ik de achterwaartse salto. Dat kan ik niet in deze zaal, die is daar te klein voor." En weg is hij, om weer wat nieuwe trucs te oefenen.

Jongerenwerker Claudia staat ondertussen glunderend rond te kijken. ,,Ongelooflijk toch, wat voor mogelijkheden je met zo'n zaal hebt. Nu heb je een skatepa

leis, over een paar weken vieren hier 250 jongeren vier dagen lang carnaval..."

FOTO BOVEN: Ilias Brekelmans is een fervent stepper en hoorde dat er gistermiddag een tijdelijke skatebaan in jongerencentrum B-Town zou zijn. Hij kwam samen met zijn broer een kijkje nemen. Het bleef natuurlijk niet bij kijken; er moesten allerlei trucs uitgeprobeerd worden. (Foto: Peter de Koning).


Vrouwencontact
doneert aan
Eet met je hart

De loterij die werd gehouden tijdens de kerstviering van Vrouwencontact Boxtel heeft 310 euro opgeleverd. Het bedrag is door de vereniging verdubbeld en wordt geschonken aan de stichting Eet met je hart, die ontspanningsactiviteiten en uitstapjes organiseert voor kwetsbare en eenzame ouderen.

Het is voor het eerst dat de opbrengst van de kerstloterij aan een goed doel werd geschonken, meldt voorzitter Ans Schoenmakers van Vrouwencontact Boxtel. ,,Op deze manier hebben wij het kerstgevoel ook uitgedragen naar de ouderen in Boxtel." De viering in gemeenschapshuis De Walnoot werd omlijst met muziek, kerstverhalen en een optreden van cabaretgroep Tis Aalt Wa uit Boskant.

NIEUWJAARSRECEPTIE

Komende maand heeft de vrouwenvereniging weer diverse activiteiten op het programma staan. Drie daarvan vinden plaats in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat: dinsdag 5 januari de nieuwjaarsreceptie, donderdag 14 januari een lezing door een reumatoloog en donderdag 21 januari een humoristische proeverij. Tenslotte wordt maandag 25 januari een kaartavond gehouden in De Walnoot. Alle activiteiten beginnen om 19.30 uur.