Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

eerste stap natuurbelevingsplan start bij boscheind

Lennisheuvel buigt zich over het groen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Natuurbeleving naar Lennisheuvel brengen en zorgen voor een groenere uitstraling. Achter de schermen werkt een aantal vrijwilligers al behoorlijke tijd aan de verfraaiing van het dorp. Voor een prettigere omgeving voor inwoners zelf, maar óók om toeristen naar Lennisheuvel te trekken.

Lennisheuvel vormt de verbinding tussen Boxtel, natuurgebieden Kampina, De Mortelen en De Scheeken en landgoed Velder. ,,Het is de bedoeling dat er een wandelroute ontstaat waarbij mensen door Lennisheuvel komen en naar de Kampina of richting Liempde gaan", vertelt Twan Tiebosch. Samen met René van Haaren trekt hij namens stichting Rond Kerk en Orion (RKO) de kar van het groenplan en Natuurexperience Lennisheuvel, die onder meer vanuit het integraal dorpsontwikkelingsplan en Landschappen van Allure gefinancierd worden.

In totaal zijn er vijftien mensen uit Lennisheuvel bij de projecten betrokken. Zo is het de bedoeling dat op verschillende plekken in het dorp 'natuurbeleving' ontstaat. Het eerste plan, een vissteiger en een waterspeeltoestel in natuurpark Boscheind, ligt inmiddels bij de gemeente Boxtel. Tiebosch: ,,Ik verwacht dat we dit in 2016 al kunnen realiseren." Ook wordt gekeken naar vergroening van de entree van Lennisheuvel. ,,Sinds de inrichting van bedrijventerrein Vorst A is daar geen groen meer te vinden."

eenheid

Daarnaast is ook de grond naast de Sint-Theresiakerk, waar onder meer een speeltuin voor de jeugd is, in beeld voor een plek met natuurbeleving. Achter de speeltuin staat al een afgesloten gedeelte, waar een aantal historische bomen staat. ,,Daar zijn ooit elf bomen geplant, een verwijzing naar de twaalf apostelen", aldus Tiebosch. ,,Inmiddels staan er nog zeven bomen overeind. De grond is van de kerk, momenteel voeren we nog overleg over de inrichting van het terrein. Niet alleen met het kerkbestuur, maar ook met omwonenden en de eigenaren van café 't Voske. Zo is er veel overlast van auto's als er een evenement in de kern plaatsvindt. Mogelijk kan van een stukje van de grond gebruikt worden voor parkeerplaatsen, maar dat is nog onduidelijk."

Ook wordt sinds begin 2015 gekeken naar het groen in Lennisheuvel. ,,We willen de doorgaande route, waar de wandelaars richting de Kampina of Liempde voorbijkomen, vergroenen, maar óók de omliggende straten", aldus Tiebosch. ,,Momenteel is er geen eenheid, er staan allerlei bomen door elkaar. Met een groenplan willen we meer eenheid creëren."

Begin dit jaar konden inwoners tijdens een informatiebijeenkomst hun zegje doen over de vergroening van het dorp. Landschapsarchitect Bert Voeten heeft dit samengevat in een visie, die nu bij de gemeente Boxtel ligt. ,,Duidelijk is dat de meningen in het dorp verdeeld zijn. Waar de ene inwoner last heeft van een boom voor de deur, vindt de ander het geen probleem. Belangrijk is dat herplant gegarandeerd is: voordat overgegaan wordt tot kap, willen we er zeker voor zijn dat er bomen voor terugkomen. De gemeente heeft al aangegeven dat overal leidingen liggen, dus er moeten afspraken worden gemaakt over herplant", zegt Tiebosch.

Tiebosch en Van Haaren verwachten dat de wandelroutes in 2018 operationeel zijn. ,,Daarnaast verwachten we in 2016 nog niet te kunnen starten met de uitvoering van het groenplan. Zowel het groenplan als het eerste gedeelte van het natuurbelevingsplan liggen nu bij de gemeente, we hopen dat er snel antwoord komt." Inmiddels is een nieuwe projectleider vanuit de gemeente gestart. Tiebosch: ,,Binnenkort hebben we een kennismaking."

FOTO BOVEN: In natuurpark Boscheind wordt in 2016 de eerste stap gezet van Natuurexperience Lennisheuvel. Zo worden een vissteiger en een waterspeeltoestel geplaatst.