Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

SINT-JOSEPH EN HUURDERS ONDERTEKENEN SOCIAAL PLAN

'Noodwoningen' gaan weg in Breukelen

Begeleid door de Huurders Belangen Vereniging Boxtel en de Woonbond hebben de bewoners van 42 sloopwoningen in Breukelen een sociaal plan opgesteld met woonstichting Sint-Joseph. Daarin staan de rechten en plichten van alle betrokkenen om de sloop van de noodwoningen in goede banen te leiden.

,,Ik vind het een hele stap", zegt bewoonster Jet als de champagnekurken knallen in het kantoor van Sint-Joseph. Drie dagen voor Kerstmis zette directeur-bestuur Rob Dekker van de woonstichting met voorzitter Berdine Kamps van de bewonerscommissie de handtekening onder een sociaal plan. ,,Ik woon al dertig jaar aan de Van Hugenpothstraat en ga mijn buurt en de mensen zeker missen."

Berdine zal dat ook doen, al woont ze met haar vriend pas drie jaar in een van de duplexwoningen. ,,Je merkt dat de buurt verandert nu duidelijk is dat de huizen gesloopt worden. Mensen worden wat lakser, gaan hun tuintjes niet meer onderhouden. En waar mensen eerst hun mond hielden als ze zich ergerden aan hun buurman, durft men nu iets te zeggen. Verhuizen gaan we immers allemaal, op korte termijn."

GEEN BADKAMER

Sint-Joseph heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de onderhoudstoestand van de 42 huizen aan de Van Hugenpothstraat en de Henrica van Haeftenstraat, die kort na de Tweede Wereldoorlog als noodwoningen werden gebouwd. ,,Waar we de eengezinswoningen aan de Van Hornstraat kunnen renoveren, geldt dat helaas niet voor deze huizen", licht projectconsulent Sancha Schuurs toe. ,,Het is niet mogelijk om de huizen aan te passen aan de moderne eisen. Ze zijn erg verouderd en hebben soms niet eens een badkamer of centrale verwarming."

De komende 24 tot maximaal 36 maanden gaat Sint-Joseph - al dan niet in overleg met de bewoners -op zoek naar vervangende woonruimte. ,,Nu het sociaal plan is getekend, kunnen de huurders zich als woningzoekende melden voor een ander huis en komen ze in aanmerking voor een bijdrage in de verhuiskosten", licht Schuurs toe. De verwachting is dat veel bewoners op korte termijn willen verhuizen en niet zullen wachten tot over tweeënhalf jaar de sloper arriveert.

ZORGVULDIG

Directeur-bestuurder Dekker roemt de manier waarop de bewonerscommissie namens de 42 huishoudens heeft bijgedragen aan een gedegen sociaal plan. ,,We hebben er samen zorgvuldig, prettig en positief kritisch naar gekeken om voor iedereen de beste oplossingen op papier te zetten", aldus Dekker.

De directeur was daarbij lovend over de adviserende rol van de Woonbond, die de bewoners bijstond en opkwam voor de huurders. De Huurders Belangen Vereniging speelde ook een rol en blijft de komende jaren een aanspreekpunt voor de bewoners.

BURGERPARTICIPATIE

Wijkwethouder Eric van den Broek (SP) van Centrum en Breukelen was bij de ondertekening van het sociaal plan aanwezig en noemde de samenwerking tussen woonstichting, bewoners, Woonbond en Huurders Belangen Vereniging een uitstekend voorbeeld van burgerparticipatie. ,,Het slopen van huizen heeft grote impact op mensen omdat ze een plek moeten verlaten waar ze vaak al lang met plezier wonen. Door veel gesprekken met bewoners te voeren, wordt ook bij Sint-Joseph duidelijk welke wensen er leven."

Van den Broek riep in herinnering dat hij als raadslid van de SP regelmatig aan de bel trok bij Sint-Joseph om op te komen voor huurdersbelangen. ,,Dan pleitten we vaak voor het oprichten van bewonerscomités, bijvoorbeeld om samen op te trekken tegen huurverhoging. Toen moest daarvoor geknokt worden, nu zie ik gelukkig dat overheden en burgers elkaar opzoeken en samen oplossingen vinden. Het sociaal plan voor dit stukje Breukelen is daarvan een perfect voorbeeld."

NIEUWBOUW

Directeur-bestuurder Dekker verwacht dat Sint-Joseph de 'noodwoningen' over uiterlijk drie jaar zal slopen. ,,De komende periode benutten we om plannen te maken voor nieuwbouw die mogelijk ook in de smaak valt bij de huidige huurders. Ons doel is dat de nieuwe woningen voor 2020 klaar zal zijn."

Dat de nieuwe woningen aansluiten bij de wensen en de portemonnee van de huurders valt overigens te betwijfelen. De sloopwoningen zijn bijzonder goedkoop en daardoor erg in trek; de kale maandhuur bedraagt zo'n 250 euro. ,,Voor mensen die gaan verhuizen, staat vast dat ze in vrijwel alle gevallen flink meer huur gaan betalen", erkent bewonersconsulent Schuurs. ,,Om die reden is in het sociaal plan ook een huurgewenningsperiode opgenomen. Als de maandelijkse huur in een nieuwe woning minimaal 50 euro duurder is, komen mensen gedurende vijf jaar in aanmerking voor huurgewenning."