Onderwijs op maat staat centraal op het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege, aldus directeuren Jan-Willem van den Berg, Leon Spaan en Els Strang. Beide scholen houden open huis op zaterdag 9 januari. (Foto: Peter de Koning).
Onderwijs op maat staat centraal op het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege, aldus directeuren Jan-Willem van den Berg, Leon Spaan en Els Strang. Beide scholen houden open huis op zaterdag 9 januari. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

onderwijs op maat en loopbaanoriëntatie zijn uitgangspunten

JRL en BHC zijn én blijven volop in ontwikkeling

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Je telt mee op het BHC' en 'JRL draait om jou'. Onderwijs op maat, dat is wat het Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum de leerlingen bieden. Van praktijkonderwijs tot het gymnasium: voor alle middelbare schoolrichtingen kunnen jongeren in de gemeente Boxtel terecht. Beide scholen houden op zaterdag 9 januari een open dag.

Leon Spaan, rector van het JRL en algemeen directeur van het BHC, geeft aan dat beide middelbare scholen in Boxtel volop in ontwikkeling zijn én blijven. ,,We bieden steeds meer onderwijs aan dat bij de wensen van leerlingen aansluit en waarbij we inzetten op de ontwikkeling van talenten. Dat gaat in kleine stapjes, je kunt iets nooit in één keer helemaal anders doen. Beide scholen maakt hierin eigen keuzes die bij het niveau en de ontwikkeling van leerlingen passen. Maar onderwijs op maat staat zowel bij het JRL als BHC centraal." Van een project met creatieve mbo-school SintLucas tot loopbaanoriëntatie en van gepersonaliseerd leren tot de Topweek: beide scholen blijven in beweging.

Natuurlijk zijn er ook samenwerkingen tussen de middelbare scholen. Zo werd, net als voorgaande jaren, na de zomervakantie weer gestart met een TH-klas, een brugklas waarbij leerlingen enkele dagen per week onderwijs volgen op het Jacob-Roelandslyceum en Baanderherencollege. In de loop van dit schooljaar wordt duidelijk welke richting het beste bij de leerling past.

REGIE

,,Je ziet dat in het onderwijs steeds meer wordt gedacht in persoonlijke doelen. Ons motto is niet voor niets: JRL draait om jou", aldus directeur onderwijs Els Strang. ,,We willen leerlingen helpen met wat zij willen bereiken. Door daar goed over na te denken, helpt dat hen bij een goede schoolloopbaan, maar ook in periode dáárna."

Door middel van loopbaanoriëntatie- en begeleiding, waarbij leerlingen in dagdelen aan hun persoonlijke ontwikkeling werken en een mentor die de jongeren intensief begeleidt, worden ze gedwongen goed na te denken over zichzelf en hun passies. ,,Een mentor gaat op een heel andere manier in gesprek met de leerlingen dan vroeger", legt Strang uit. ,,In plaats van tegen de leerlingen te spreken, betrek je ze overal bij door mét ze te praten." Daarnaast kunnen leerlingen kiezen voor een profilering: een verdiepende richting, waarbij leerlingen 'specialist' worden op een bepaald terrein.

Al jaren is de laptop een belangrijk hulpmiddel voor leerlingen op het Jacob-Roelandslyceum. Inmiddels maken bijna achthonderd leerlingen gebruik van een draagbare computer. ,,Een computerlokaal, waarop je moest intekenen voor een plek, is bijna historie", grinnikt Strang. ,,Door middel van een laptop worden veel materialen toegankelijk en kun je meer onderwijs op maat bieden."

Loopbaanoriëntatie, profileringen en laptops maken al langer deel uit van het onderwijs dat JRL aanbiedt. Nieuw is de Topweek. Strang: ,,Leerlingen weten feilloos in welke vakken ze wel en niet goed zijn. Onlangs hebben we een week lang een proef gehouden in de bovenbouw, waarbij leerlingen mochten kiezen wat ze gingen doen om de doelen te behalen die ze zichzelf hadden gesteld. Zo was het mogelijk om meerdere keren aan Engels te werken als je daar beter in wilt worden." Zo konden ze, in nauwe samenwerking met de mentor, colleges, werklessen of zelfstandige uren in een stilteruimte inplannen. ,,Dit is écht onderwijs op maat. We hebben leerlingen veel regie gegeven", aldus Strang. Momenteel wordt de zogenoemde Topweek geëvalueerd.

Momenteel wordt ook uitgebreid nagedacht over wisselende klassengrootte. ,,De tijd van dertig leerlingen, één docent en een dichte deur is voorbij", legt Strang uit. ,,Bovendien blijkt uit onderzoek dat het effect van een leeromgeving groot is. Een klaslokaal nodigt niet uit tot andere werkvormen", voegt Spaan toe. Dat is de reden dat JRL na de zomer van start wil gaan met het Learning Lab in brede school De Wilgenbroek. ,,Deze plek maakt andere werkvormen mogelijk, zoals werkgroepen. We merken dat vakdocenten enthousiast zijn, momenteel zijn we bezig met de invulling."

techniekvleugel

Al bij binnenkomst bekijkt het Baanderherencollege welk onderwijs het beste bij de leerling past. Voor leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg volgen, is een B-concept ontwikkeld waarbij ze te maken krijgen met een kleiner docententeam en een centrale 'thuishaven' in de school waar onderwijs gegeven wordt. ,,Zo hoeven ze niet de hele school door en is de overgang van de basisschool naar de middelbare school prettiger", legt Jan-Willem van den Berg, directeur onderwijs van de school, uit. Ook wordt gewerkt met weektaken, zodat leerlingen onder begeleiding van een mentor kunnen kiezen waaraan ze meer aandacht besteden.

Ook op het BHC wordt loopbaanoriëntatie steeds belangrijker. ,,Alle eerste klassen denken na over beroepen en bezoeken bedrijven." Daarnaast worden projecten met andere organisaties opgestart om leerlingen kennis te laten maken met het beroepenveld. Zo werken BHC'ers mee aan de opknapbeurt van een oude stal in natuurgebied Dommelbimd.

In 2017 wordt op alle vmbo-scholen in Nederland een beroepsgericht programma ingevoerd. Een deel van het onderwijs is voorgeschreven, daarnaast krijgen de leerlingen nog een aantal keuzemogelijkheden om zich te verdiepen in een bepaalde richting. ,,Wij starten daar in augustus 2016 al mee", laat Van den Berg weten. Om klaar te zijn voor deze omslag, wordt de techniekvleugel van de school opgeknapt. ,,Het is belangrijk om in een moderne omgeving onderwijs te kunnen geven. Bovendien maken ook leerlingen die de richting Theoretisch volgen, gebruik van de techniekafdeling. Daarmee sluiten we aan op de grote vraag die is er is naar technisch geschoolde jongeren."

Het motto van de school is 'Je telt mee op het BHC'. ,,Maar ook daarna", aldus Van den Berg. ,,Zo krijgen leerlingen van het praktijkonderwijs gedurende hun schoolloopbaan veel persoonlijke aandacht. Dat stopt niet als ze van school af gaan. Tot drie jaar daarna worden ze gevolgd door docenten, onder meer door terugkomdagen."