Op termijn opsplitsing van de gemeente Haaren

De gemeente Haaren splitst op termijn op als er voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing is. Dat besloten de gemeenteraadsleden donderdag toen de uitkomsten van het scenario-onderzoek werden besproken. Op 28 januari wordt duidelijk op welke manier de bevolking zich kan uitspreken over de toekomst. Pas daarna volgt een definitief besluit.

De gemeenteraad stelde vast dat zelfstandigheid geen oplossing is voor de langere termijn en dat herindeling met één of meerdere gemeenten geen draagvlak geeft. Opsplitsing voldoet wel aan die eisen, mits er voor alle dorpen een goede oplossing is. Hiermee wordt bedoeld dat ieder dorp in een gemeente terechtkomt die alle taken goed kan uitvoeren en dat er voor een dorp niet op korte termijn een nieuwe herindeling op stapel staat. ,,Momenteel is een dergelijke opsplitsing nog niet mogelijk, omdat de beoogde gemeente waar de dorpen bij een splitsing naartoe gaan niet allemaal kunnen voldoen aan die criteria", laat de gemeenteraad weten. Daarnaast is besloten dat voorafgaand aan de opsplitsing Haaren alléén samenwerkingen met gemeenten aangaat die bijdragen aan aan een opsplitsing.

Het college van B. en W. komt op 7 januari met een voorstel over hoe de bevolking zich kan uitspreken. Hierin wordt opgenomen of er een referendum komt en wat de vragen bij zo'n raadpleging zouden zijn. Een week later, op donderdag 14 januari, wordt dit voorstel besproken door inwoners, gemeenteraads- en collegeleden tijdens het Raadsplein. Op 28 januari neemt de gemeenteraad een besluit. Mocht er besloten worden tot een referendum, dan vindt deze waarschijnlijk in april plaats. Naar aanleiding van deze raadpleging wordt een definitief besluit over de toekomst genomen.

Gemonde

Mullukzuipertjes

Carnavalsvereniging De Mullukzuipertjes organiseert zondag 10 januari vanaf 14.11 uur de 1+1 = 11 Sjow in zaal Kloosterzicht in Gemonde. Ieder kind maakt kans op de speciale bokaal, daarnaast is het mogelijk om als groep op te treden. Tegelijkertijd worden die dag de Hoogheden, Raad en Dansdurkes van Mullukzuipertjesland geïnstallerd. Inschrijven kan via www.mullukzuipertjes.nl/sjow.

Country Linedance

In café Zaal Kloosterzicht aan de Sint Lambertusweg 95 in Gemonde start maandag 11 januari een reeks country lincedance-lessen. De lessen zijn elke maandag van 18.30 tot 21.30 uur en uitermate geschikt voor beginners. Tijdens de eerste avond is deelname gratis. Liefhebbers kunnen zich aanmelden bij Ria en Wim van Eindhoven via 06-29 33 16 58.