Tijdens de fakkeltocht voor de vrede trokken deelnemers in stilte door de straten. Ze maakten op deze manier een statement voor vrede. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de fakkeltocht voor de vrede trokken deelnemers in stilte door de straten. Ze maakten op deze manier een statement voor vrede. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Verbondenheid tijdens fakkeltocht

Fakkels verlichten Boxtel tijdens tocht voor de vrede

Lonneke Hoondert

Met de fakkeltocht voor de vrede, die zondagavond door het dorp trok, is Boxtel een nieuwe traditie rijker. De Marokkaanse Moskee en de kerken in Boxtel organiseerden samen met de activiteitencommissie van Kasteel Stapelen voor het eerst deze tocht.

,,Wij willen de fakkeltocht graag als jaarlijkse traditie in Boxtel vestigen", vertelde Kees van Etten namens de activiteitencommissie. Het was geen demonstratie, maar juist een tocht in stilte en in verbondenheid met elkaar. Ruim veertig mensen namen deel. ,,Op dit moment kent de wereld veel oorlogsgeweld en ontheemde vluchtelingen. Op deze manier geven we als Boxtelse gemeenschap uiting aan ons verlangen naar vrede op aarde", aldus Van Etten. De tocht startte bij kasteel Stapelen en eindigde daar ook, nadat een route via de moskee, Sint-Petrusbasiliek, Protestantse kerk, het gemeentehuis en het voormalige zusterhuis van de oblaten werd afgelegd.

Hamid Omair, voorzitter van de Marokkaanse Moskee, wilde graag met zijn gemeenschap deelnemen. ,,We laten met deze tocht zien dat wij als moslims geen gevaar vormen. De misdaden die gepleegd worden uit naam van de islam, daar staan wij niet achter. Wij willen op deze manier een signaal afgeven en rust schenken aan Boxtelaren."

De tocht leidde langs de Marokkaanse Moskee, waar Omair het woord nam. ,,Wat er nu gebeurt in de wereld, gaat om politiek en macht. Nederland is ons moederland en we willen dat zij schoon is en zonder geweld, in het belang van onze kinderen die hier moeten opgroeien."

Vervolgens liepen de deelnemers, verlicht door de vlammen van de fakkels, naar het gemeentehuis. Daar sprak Anja van den Einden, vice-voorzitter van de gemeenteraad, de participanten toe. Zij stond stil bij de vele vluchtelingen die op dit moment hun heil zoeken in ons land. ,,Wij kunnen Nederland niet claimen en anderen weigeren, puur omdat we er geboren zijn. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk en respectvol leven, daarmee leg je de grondslag voor vrede."

Zakaria Zahraoui nam met zijn dochter Malak (10) deel aan de vredestocht. ,,Ik vind dit een mooi gebaar. We moeten het met z'n allen doen, maar tegenwoordig kruipt iedereen in zijn schulp. Hier kunnen we elkaar ontmoeten en nader tot elkaar komen." Malak was ook enthousiast: ,,Mensen maken ruzie om geld en macht uit naam van het geloof en dat moet ophouden, daarom loop ik mee."