Lola (rechts) en Ilse zetten zich, middels hun stichting Bewa Ghana,  in voor een kindertehuis in Ghana.
Lola (rechts) en Ilse zetten zich, middels hun stichting Bewa Ghana, in voor een kindertehuis in Ghana. Foto: Daisy Renders

Ilse en Lola zetten zich in voor Ghana

'Wij willen een verschil maken'

Een kleuterschool, zonnepanelen, een waterpomp en meubels voor klaslokalen. Boxtelaren Ilse Keukens en Lola Nouwens, beiden 27, zorgden eigenhandig voor de komst van al deze voorzieningen in een kindertehuis in het straatarme Ghana. In 2012 richtten de Boxtelse vrouwen stichting Bewa Ghana op om een verschil te maken in het leven van tientallen kinderen.

Het verhaal begint bij Lola. In 2006 besloot ze na het vwo op het Jacob Roelandslyceum richting Ghana te vertrekken. ,,Gewoon een jaar ertussenuit, vrijwilligerswerk doen", vertelt ze. ,,Ik kocht een ticket met een open einddatum. Het beviel me daar zo goed dat ik bleef uitstellen tot de uiterste retourdatum."

In 2008 keerde ze terug naar Ghana. Daar zag ze met eigen ogen dat haar kleine bijdrage een jaar eerder, zichtbaar werd gewaardeerd: de speeltuin waar ze aan had gewerkt bleek goed onderhouden, evenals al het schoolmateriaal. ,,Toen besefte ik me dat ik me structureel wilde inzetten voor Ghanese kinderen."

Lola raakte op die manier betrokken bij het Mother Cares kinderopvang en onderwijs-project van Joyce Obeng in Agona Swedru in het zuiden van Ghana. Daar worden weeskinderen opgevangen, evenals kinderen die bij hun ouders zijn weggehaald door de sociale dienst, met als doel door te groeien naar een plek bij een Ghanees gezin.

Oprichting
Ruim zes jaar lang bezocht Lola regelmatig Mother Cares om te helpen en zette ze ook vanuit Boxtel verschillende acties op touw. In 2012 besloot Ilse om Lola te vergezellen. ,,Ik vond het spannend. Ik had een hotelkamer standby staan, voor het geval ik het niet meer zou trekken. We zouden ook rondreizen door Ghana, maar daar is het nooit van gekomen. Het werk bij Mother Cares beviel ons te goed. Bij aankomst zag ik meteen waarom Lola zo enthousiast was. Die hotelkamer heb ik ook nooit gebruikt", lacht Ilse. Bij terugkomst was het al snel besloten: in september 2012 richtten zij de stichting Bewa Ghana op.

'Ik kan me niet voorstellen dat Ghana geen plek meer heeft in mijn leven'

Solar
Van alle projecten liet het zonnepanelen-project een diepe indruk achter op de twee vrouwen. In Ghana is er stroom en water, maar daarvoor zijn inwoners afhankelijk van de regering. De stroom valt 's avonds dus regelmatig uit, waardoor kinderen geen huiswerk kunnen maken. ,,Bij de installatie van de panelen glipten de kinderen stiekem weg uit de klaslokalen, want zo'n technisch hoogstandje wilden ze niet missen. Ze vonden 'solar' ontzettend interessant", vertelt Ilse. ,,Toevallig viel die avond de stroom uit en sloeg de zonnestroom aan. We vroegen ons af wat het daaropvolgende lawaai buiten was: de kinderen renden massaal om het terrein heen en schreeuwden 'solar, solar!', zo blij waren ze."

,,Tijdens mijn eerste bezoek besefte ik dat mijn tijd, geld en energie daar ontzettend veel waard is. Bij terugkomst kreeg ik een omgekeerde cultuurshock. Die McFlurry van twee euro smaakte me niet. Daarvoor kon ik alle kinderen bij Mother Cares een sinaasappel geven. Inmiddels kan ik hier goed mee omgaan, maar ik sta nu wel bewuster in het leven", vertelt Lola over haar vrijwilligerswerk.

Ilse knikt instemmend: ,,Bij mij is de liefde voor dit werk gegroeid. Voor mijn eerste reis naar Ghana doneerde ik maandelijks aan Amnesty. Toen ik daar eenmaal was, kon ik het niet aan mezelf verkopen om niets te doen. Toen voelde maandelijks doneren echt niet goed genoeg meer."

Toekomstplannen
Voor de toekomst hebben Ilse en Lola grote plannen. Zo willen ze in fasen een middelbare school realiseren op het terrein van Mother Cares. ,,Niet alleen lokalen, maar een school met een bibliotheek, ICT-voorzieningen en een scheikundelokaal. Daarnaast moeten kinderen uit omliggende dorpen ook naar deze school kunnen."

De bouw van de school is een ambitieus project dat ruim 120.000 euro gaat kosten. ,,Daarom hebben we aansluiting gezocht bij stichting Wilde Ganzen. Zij hebben ruime ervaring met dit soort projecten en kunnen ons hierin adviseren."

Omdat het kindertehuis steeds zelfstandiger wordt, hebben de Boxtelaren hun blik ook verruimd: ,,In de directe omgeving van Mother Cares zijn kinderen er vaak nog slechter aan toe. Daarom willen we in de toekomst onze werkzaamheden uitbreiden naar de hele regio."

Het is duidelijk dat Ilse en Lola pas aan het begin staan van een lange reeks mooie projecten in het Afrikaanse land. ,,Ik kan me niet voorstellen dat Ghana geen plek meer heeft in mijn leven", besluiten ze allebei in koor.

Ilse en Lola steunen? Bezoek hun website via www.stichtingbewaghana.nl of doneer via NL47 RABO 0173 9140 98.