Buurtkamer Forofiet biedt onderdak aan allerlei activiteiten, zoals creatieve workshops (foto onder) en muzikale repetities. Bas, Ali, vrijwilligster Maddy en Phillippa studeren wekelijks drie nummers in. (Foto's: Peter de Koning).
Buurtkamer Forofiet biedt onderdak aan allerlei activiteiten, zoals creatieve workshops (foto onder) en muzikale repetities. Bas, Ali, vrijwilligster Maddy en Phillippa studeren wekelijks drie nummers in. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Drijvende kracht achter buurtkamer Forofiet

Naast Voedselbank Boxtel is ook Forofiet gevestigd in de voormalige Molenwijkschool aan het Ronduutje in Boxtel. Iedereen is welkom eens binnen te lopen. De Boxtelse Maddy van der Burg zet zich met hart en ziel in voor het voorbestaan van de huiskamer in Centrum-Breukelen.

Met een auto vol chocoladeletters en speelgoed rijdt Maddy van der Burg de woensdag voor pakjesavond het terrein van buurtkamer Forofiet aan het Ronduutje in Boxtel op. ,,Bedoeld voor de kinderen die hier regelmatig komen spelen of een knutselworkshop volgen. Het speelgoed en de chocolade haal ik op bij supermarkten en bedrijven. Ze kennen me inmiddels en benaderen me soms al zelf. Ik kreeg laatst zelf kattenbrokjes. 'Jij kunt daar vast wat mee', zeggen ze dan." Maddy raakte in 2011 betrokken bij Forofiet. Ze zet zich inmiddels bijna dagelijks in voor de buurtkamer.

Terwijl Ankie Moonen, bekend van de Geitenwei in Selissenwal, de tafel in de grote gemeenschappelijke ruimte vol laadt met knutselspullen, komen Ali, Phillippa en Bas binnen. Iets later dan gepland – Sinterklaas bracht een bezoekje aan de woonvoorziening. De bewoners van Noster Domus aan de Leenhoflaan zijn vaste gasten bij Forofiet, het lijkt hun tweede thuis. De grote gemeenschappelijke ruimte laten ze deze avond even links liggen, ze lopen meteen door naar een kleinere kamer waar een piano en lapstop staan. ,,Een keer per jaar nam ik ze mee naar MIK Kunsteducatie om muziek te maken", legt Maddy uit. Na het faillissement werd een nieuw plan bedacht: Ali, Phillippa en Bas konden samen repeteren bij Forofiet, onder begeleiding van Maddy.

Gekleurde papiertjes

Drie nummers worden wekelijks geoefend, van de artiesten Celine Dion, K3 en De Dijk. Door middel van een

ingenieus systeem, waarbij gekleurde papiertjes op de pianotoetsen zijn geplakt, een idee van Ali, studeert het drietal samen met Maddy de nummers in. ,,Ze willen graag optreden tijdens de Nieuwjaarsborrel van Forofiet", legt Maddy uit. ,,Ik vind zelf dat er nog

wel wat geoefend moet worden. Maar die blije gezichten als het goed gaat: daar doe ik het voor."

Woonstichting Sint-Joseph en het Bossche kunstenaarscollectief Makershuis stonden in 2011 aan de wieg van Forofiet, toen nog 'Makerskamer' geheten. Verschillende kunstenaars verzorgden projecten om verbindingen te leggen met de wijk Breukelen. ,,Ik was als buurtbewoner nieuwsgierig naar de Makerskamer en werd uiteindelijk gevraagd om coördinator te worden. Ik heb immers horecapapieren en volgens anderen is regelwerk op mijn lijf geschreven. Overal kan ik spullen vandaan halen. Ik kreeg wel eens te horen dat ik van een kopje nog wel een theepot zou kunnen maken", grinnikt Maddy. Dat ze uiteindelijk haar ziel en zaligheid in de buurtkamer zou stoppen, wist ze op dat moment zelf nog niet.

Ze is een echte doener. Van ritjes naar Oirschot, Best en Eindhoven om herbruikbare spullen voor knutselwerken of cadeautjes voor bezoekers te verzamelen tot de organisatie van eco- en hippiemarkten en workshops. ,,In oude bakken rommelen, op zoek naar spullen die je een ander leven kunt geven, dat vind ik geweldig. Maar andere mensen doen hier ook veel, hoor. Ik ben niet meer dan een ander. Bovendien: voor wat, hoort wat. Als we iets krijgen van een bedrijf, proberen we iets terug te doen. Zo hebben alle vrijwilligers kerststukjes gemaakt die we rondbrengen."

Subsidie

Toch stopt de Boxtelse de meeste uurtjes in de buurtkamer. ,,Momenteel probeer ik twee dagen per week de

deur dicht te houden. Ik heb ook nog een gezin. En soms vraag ik me af of ik het nog wel leuk vind." Niet voor niets kreeg ze onlangs een bordje van een vrijwilliger met de tekst 'Vertel me nog één keer waarom het zo leuk is om hier te werken. Ik vergeet 't steeds'. Het heeft alles te maken met de toekomst van Forofiet. ,,Plannen van aanpak en subsidieaanvragen: dat is niet mijn ding." De subsidiekraan voor de buurtkamer is dichtgedraaid. Inkomsten komen onder meer uit de verkoop van spulletjes en tafelhuur bij één van de markten.

Daarnaast is het onzeker wat er gebeurt met Forofiet als de Voedselbank verdwijnt en het terrein een andere bestemming krijgt. ,,Telkens moeten we de eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt om huur te betalen. We zijn nog steeds zoekende. Ik vind het moeilijk om iets te vragen aan anderen. Maar het is zoals het is. Dit is een unieke plek waar iedereen gelijk is. En die blije gezichten van mensen die veel plezier beleven bij Forofiet, dat is belangrijk. Laatst kwam ik nog iemand tegen die ik stiekem een cadeautje mee had gegeven. Ze was me zó dankbaar. Dat is me veel waard."

Ons jaar

Voor Ali, Phillippa en Bas is het in ieder geval duidelijk: bij Forofiet komen ze graag. ,,Je kunt hier altijd iets ondernemen, van optreden tot helpen bij de markt. En het is gezellig", aldus Ali. ,,Maddy is heel aardig, ze regelt heel erg veel." Maar dan moet het drietal samen met Maddy snel weer aan de slag. Repeteren, zodat ze binnenkort een keer kunnen optreden. Maddy: ,,Dit wordt ons jaar, ik weet het helemaal zeker."

Afbeelding