PAUL VAN ALPHEN PRESES MUZIEKKORPS

Boxtel's Harmonie vóór
de zomer in Muziekhuis

De realisering van Muziekhuis Boxtel in het voormalige snookercentrum vindt definitief doorgang. Het pand, dat eigendom is van drankengroothandel De Leijer, wordt aangekocht door een stichting die de zaal op de eerste plaats gaat verhuren aan Boxtel's Harmonie. De leden van het muziekkorps hebben deze week unaniem ingestemd met financiële voorwaarden. En passant kozen ze een nieuwe voorzitter: Paul van Alphen.

Afgelopen zomer bereikten de harmonie en Roeland de Leijer al overeenstemming over de aankoopprijs van de al jaren leegstaande zaal aan Passage Riche. Sindsdien werden voorbereidingen getroffen voor de noodzakelijke verbouwing. Begin oktober werden geluidsonderzoeken verricht.

,,Omdat we akoestische muziek produceren, hoeven we feitelijk geen geluidswerende maatregelen te treffen. Maar we willen geen problemen met de omwonenden en daarom wordt er toch geïsoleerd. In opdracht van de gemeente hebben we een rapport met aanbevelingen voor geluidsreductie op laten stellen en die gaan we uitvoeren. Dat maakt het project wel ruim veertigduizend euro duurder. We hebben alles doorgerekend en zijn van mening dat we de huurkosten die we aan de beheerstichting moeten betalen, kunnen dragen. De leden hebben daarmee vrijdagavond ingestemd", vertelt bestuurslid Rob Zink. De beheerstichting sluit onder gunstige voorwaarden een hypothecaire geldlening af met een gulle geldschieter van de harmonie. ,,Als we bij een bank hadden moeten aankloppen, was dit nooit gelukt", benadrukt Zink.

Het is deze maand precies tien jaar geleden dat Boxtel's Harmonie halsoverkop haar zelfgebouwde zaal achter het uitgebrande café De Kom moest verlaten. Een jaar later vonden muzikanten onderdak in personeelsrestaurant De Dishoek van orthopedagogisch instituut De La Salle.

,,Ondanks de gastvrije ontvangst daar, ontstond nooit het gevoel van een eigen clubhuis. Het gemis van een thuishonk heeft geen positieve invloed op de onderlinge band tussen de leden. Daarom zijn we dolblij dat we nu een alternatief hebben gevonden. We spugen in onze handen en gaan enthousiast aan de slag om zo snel mogelijk Muziekhuis Boxtel te kunnen betrekken. Nog vóór de zomervakantie", zegt Zink.

NIEUWE VOORZITTER

Vorig jaar kampte Boxtel's Harmonie met een gebrek aan vrijwilligers voor een bestuursfunctie. Uiteindelijk werd ook búiten de club gezocht en in de persoon van Paul van Alphen vond de harmonie een geschikte kandidaat-voorzitter. Na een snuffelstage van enkele maanden werd hij vrijdag unaniem gekozen.