Jasper Brinckman maakte ballondieren voor de bezoekers van Proef de Kerst in winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Gerard Schalkx).
Jasper Brinckman maakte ballondieren voor de bezoekers van Proef de Kerst in winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

• Proef de Kerst in winkelcentrum Oosterhof • Kerstmarkt in De Rots

Glühwein, kerstbingo en workshops in Boxtel-Oost

Lonneke Hoondert

De wijk Oost in Boxtel was afgelopen weekend het decor van twee kerstmarkten. Zaterdag organiseerden ondernemers van winkelcentrum Oosterhof Proef de Kerst en op zondag konden kerstliefhebbers terecht bij gemeenschapshuis De Rots.

Boodschappen doen in winkelcentrum Oosterhof was zaterdag 19 december extra leuk. De winkeliers trokken alles uit de kast voor Proef de Kerst. Plateaus met hamburgers, kerstbeignets, snacks en andere lekkernijen, gratis chocolademelk en glühwein: bezoekers werden flink verwend.


L'Union Boxtel

Met teveel schutters die uit vorm zijn, heeft het eerste zestal van handboogschutterij L´Union Boxtel ook in de tweede competitiewedstrijd geen indruk kunnen maken. Het eindresultaat van 1.122 punten is matig te noemen en ver achter Amicitia Schijndel dat de beste prestatie leverde met 1.144 punten. Lichtpunt was Adri van de Langenberg. Met een score van 236 punten voerde hij het team aan en liet goede vorm zien. De resultaten van Marchel Kluijtmans met 225, Henk Jegers met 223, Gerard van der Steen met 220, Marc Verdaasdonk met 218 en Henri van de Broek met 206 punten zijn zeker voor verbetering vatbaar.

De ondernemers dachten ook aan de kinderen. Thijs (8) en zijn zus Lotte (10) werden allebei geschminkt. Thijs koos voor een sneeuwpop op zijn wang en Lotte werd omgetoverd tot rendier. Grimeuse Yolanda gaf toe dat ze nog nooit eerder had geschminkt, maar het resultaat was er niet minder om. ,,Ik ben wel erg goed met make-up, dus dat helpt", lachte ze.

Pien (4) wachtte geduldig op haar ballondier. Ze koos voor een hondje. ,,Want die vind ik het allerleukst." Jasper Brinckman (13) oefent al twee jaar via YouTube-video's op het maken van ballonfiguren en tijdens Proef de Kerst vonden zijn kunsten gretig aftrek. Trots toonde hij de zak met ballonnen, die inderdaad al bijna leeg was.

Ook Helmi (10) vermaakte zich in de kinderhoek. Ze knutselde een kerstkrans voor aan de deur en een kerstbal voor in de boom. ,,Met vlinderstickers, want die vind ik het mooist."

Kerstbingo

Franka en Jessica schoven tijdens de kerstboodschappen aan voor een spelletje bingo. ,,We weten niet wat de prijzen zijn, maar we vinden dit een leuk initiatief. Daar doen we graag aan mee", aldus de vrouwen. Tijdens de eerste ronde schoven al ruim twintig mensen aan. Showmaster Youri Berkelmans liet, tot hilariteit van de deelnemers, de bingospelers bij een valse bingo een liedje zingen. Winnaars konden rekenen op een kopje koffie, een Jas Kuukske en een goodiebag.

Linda van Boeckel van kapsalon Haartrend van Hees, één van de organisatoren, blikte terug op een succesvolle eerste editie van Proef de Kerst. ,,We doen nu al inspiratie op voor volgend jaar, de kerstbingo houden we er in ieder geval in", vertelde ze enthousiast.

Kerstmis bij De Rots

Ook bezoekers van gemeenschapshuis De Rots verkeerden volledig in kerstsferen. Hier kon men genieten van het oeuvre van smartlappenkoor Gimmese Smart uit Gemonde. Omstanders zongen naar hartelust mee met de klassiekers van het koor.

Buiten De Rots stonden kramen met kerstspullen en etenswaren opgesteld en konden bezoekers zich warmen aan een vuurkorf. Binnen mochten kinderen deelnemen aan allerlei workshops.

Gerwin (7) knutselde met zijn moeder een aantal kerstengeltjes voor in de kerstboom. Trots liet hij zijn engeltjes zien. ,,De eerste heb ik samen met mama gemaakt en de tweede helemaal zelf."

TATOEAGES

Een tafel verderop stonden meisjes al giechelend in de rij voor afwasbare tatoeages. ,,Ik heb een tattoo van Assepoester, want ik vind haar de mooiste. Haar jurk is blauw en dat is mijn lievelingskleur", vertelde één van hen. ,,En ze heeft glazen muiltjes, die wil ik ook wel", riepen de meisjes vervolgens in koor.

Stichting Jalihal

2.000 euro rijker

Popkoor Jukebox organiseerde 15 december het traditionele kerstoptreden voor een goed doel. Dit jaar koos het muziekgezelschap voor de stichting Jalihal. Er werd ruim 1.472,25 euro ingezameld. Wilde Ganzen deed er nog een schepje bovenop.

Uiteindelijk kon er 2.281,98 overgemaakt worden naar Jalihal. Het goede doel zet zich in voor kansarme vrouwen in India, het geld wordt besteed aan een project dat driehonderd vrouwen in staat stelt extra inkomen te vergaren door het houden van kippen.

De kraampjes op de kerstmarkt in en om gemeenschapshuis De Rots trokken veel bekijks. (Foto: Gerard Schalkx).