Samen met echtgenote José bekijkt Jelle Cijffers de kerststal in de Sint-Petrusbasiliek.
Samen met echtgenote José bekijkt Jelle Cijffers de kerststal in de Sint-Petrusbasiliek. Foto: Peter de Koning

JOSÉ EN JELLE CIJFFERS:

VRIJWEL DAGELIJKS IN DE BASILIEK

Wie met José en Jelle Cijffers aan tafel schuift voor een gesprek, kan er bijna niet omheen. Op de een of andere manier komt de Sint-Petrusbasiliek ter sprake. ,,Wat wil je? Ik ben geboren onder de kerktoren", grinnikt José. ,,En ik werd er als mènneke van negen jaar misdienaar en ben er altijd blijven 'hangen'", zegt Jelle.

Afgelopen zomer vierde het Boxtelse echtpaar het gouden huwelijksfeest, maar dat hoefde niet in de krant. ,,Wij zijn niet zo van de publiciteit", benadrukt Jelle (78). Dat hij nu toch met zijn vrouw 'ja' zegt op de vraag voor een interview in de serie 'kerstparels' die Brabants Centrum vandaag presenteert, is vooral te danken aan het feit dat iemand vanuit de parochie het koppel voordroeg bij de redactie. ,,Wie was het?", wil Jelle als eerste weten. Om vervolgens meteen het goede antwoord te raden: ,,Fons hè?" Je ziet hem denken: eigenlijk wel leuk als op zo'n manier je werk wordt gewaardeerd.

Misdienaar

Vanuit zijn rol als misdienaar werd Jelle in 1958 bijna als vanzelfsprekend collectant in de Sint-Petrus en nog altijd haalt hij geld op tijdens de eucharistievieringen. Echtgenote José was als dochter van koster Brord Grilis vaak in de kerk te vinden: ,,Ik ben er als het ware grootgebracht. Het leven in ons gezin draaide om de kerk." Ze werd als 17-jarige door de kapelaan gevraagd om leiding te komen geven aan de Mariagarde, een organisatie die kinderen op zondagmiddag vrijetijdsbesteding bood. ,,Een zus van Jelle was daar ook bij en zo kwam ik bij hen thuis. En van het een kwam het ander…", lacht José met een nog altijd verliefde blik naar haar man.

Inmiddels vormt ze alweer ruim dertig jaar met enkele anderen de siergroep die wekelijks voor de bloemen zorgt in de kerk. ,,Nu, in aanloop naar de kerstdagen, is het extra druk. Net als in de periode vóór Pasen en Pinksteren. Dat zijn nog altijd de hoogtijdagen in de kerk en dan proberen we er met zijn allen iets moois van te maken. Erg leuk om te doen."

Dat steeds opnieuw 'iets moois' ervan maken, is ook van toepassing op de kerststal die Jelle vorige week met enkele vrijwilligers in twee dagen tijd opbouwde. ,,En weet je? De parochie heeft een eigen perceel waar we zelf kerstbomen kweken. Ze staan op het hoekje van de Oude Kerkstraat en de Koppel. Dat plekje heb ik jaren geleden al opgeknapt en beplant met dennen. Nee, we hoeven nooit kerstbomen te kopen."

'Er is niets leuker dan met mensen samenwerken. Fijn dat ik het mag doen'

Orgelverzakking

Bij heel veel klusjes in de kerk werd en wordt een beroep gedaan op Jelle. Zoals tien jaar geleden, toen het befaamde Smitsorgel werd gerestaureerd. ,,Nadat het orgel gedemonteerd was, hebben mijn broer Jos en ik met draadeinden het orgelbalkon weer recht getrokken. De constructie bleek twaalf centimeter verzakt en dat hebben we kunnen terugbrengen tot drie centimeter."

Het echtpaar Cijffers beleeft veel plezier aan het vrijwilligerswerk in de parochie. ,,Er is niets leuker dan met mensen samenwerken. Fijn dat ik het mag doen", glundert José.