Boekenweek opent in Podium Boxtel

Boekenbal maakt rentree als Boekenfeest

Lonneke Hoondert

Na enkele jaren van afwezigheid in het Boxtelse culturele leven keert het traditionele boekenbal weer terug. Podium Boxtel is op zaterdag 12 maart het toneel van het Boekenfeest!, dat wordt georganiseerd door een initiatiefgroep bestaande uit verschillende Boxtelaren, ondernemers en de bibliotheek.

Woordvoerder Jan van Gemert zit in de programmaraad van Podium Boxtel. Tijdens een brainstormsessie kwam hij op het idee om het Boekenbal nieuw leven in te blazen. ,,Bij eerdere boekenbals was ik betrokken bij het onderdeel theater. Ik vond het zonde dat deze mooie traditie stopte toen boekhandel Elckerlijc haar deuren sloot." Van Gemert polste bij anderen of er animo was en verzamelde als snel een groep enthousiastelingen om zich heen. ,,Samen met Ferry Schoth en Willemijn Wijdenes vormden we een initiatiefgroep en zijn we nu druk bezig het programma van 12 maart vorm te geven." Inmiddels zijn, naast een aantal Boxtelaren, verschillende boekhandels in Boxtel, Oisterwijk en Sint-Michielsgestel aangesloten, evenals de bibliotheek. Het programma wordt in januari bekendgemaakt.

Duitsland

Het thema van de 81e Boekenweek is 'Duitsland'. ,,Een lastig thema", geeft Van Gemert toe. ,,Op dit moment zoeken we contact met verschillende theatergroepen om te kijken of zij in de geest hiervan iets kunnen betekenen voor het Boekenfeest!."

Ook voor de rest van het programma bruist de initiatiefgroep van de ideeën. Zo zijn ze op zoek naar een bekende schrijver die tijdens het boekenbal geïnterviewd wordt en wordt de avond aangekleed met muzikale intermezzo's en bijzondere performances. ,,Uiteraard wordt de avond feestelijk afgesloten met een groots muzikaal optreden", vertelt Van Gemert enthousiast.

Aanloopprogramma

Boekenfeest! onderscheidt zich van het eerdere boekenbal door het aanloopprogramma dat al in februari start. Het programma bestaat uit een 'eetenleesmenu' en diverse optredens bij de plaatselijke horeca in Boxtel, Oisterwijk en Sint-Michielsgestel.

,,Op dit moment zijn we nog druk op zoek naar restaurants en winkeliers die deel willen nemen aan ons aanloopprogramma en het Boekenfeest!", zegt Van Gemert. ,,Als initiatiefgroep willen we het Boekenfeest! graag een grote impact laten hebben in Boxtel, Oisterwijk en Sint-Michielsgestel. Het moet niet alleen maar een feestje zijn. Om die reden willen we de middenstand graag bij het evenement betrekken. Inmiddels hebben we ook contact gelegd met het Jacob Roelandslyceum om te kijken of zij onderdeel uit kunnen maken van het initiatief."

Om het boekenbal vorm te kunnen geven heeft de initiatiefgroep ook een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente Boxtel, waar ze in februari meer over zullen horen. ,,Spannend, maar de signalen zijn positief", licht Van Gemert toe.

Kaarten

Het Boekenfeest! vindt op zaterdag 12 maart 2016 om 20.00 uur plaats in Podium Boxtel aan de Burgakker. Toegangskaarten voor het grote literaire feest zijn te koop voor tien euro. Belangstellenden kunnen deze bestellen via www.podiumboxtel.nl of kopen bij Hebbes (aan de Markt in Boxtel), Jumbo (winkelcentrum Oosterhof) of bij Drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat 35 in Liempde.