Anita van Engelshoven, Marjon Korver en Hèlen Berkelmans staan aan de wieg van de oprichting van een rolstoelhandbalteam in Boxtel. Op 6 maart verzorgen ze een clinic in sporthal De Braken. (Foto: Gerard Schalkx).
Anita van Engelshoven, Marjon Korver en Hèlen Berkelmans staan aan de wieg van de oprichting van een rolstoelhandbalteam in Boxtel. Op 6 maart verzorgen ze een clinic in sporthal De Braken. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

BRABANTSE PRIMEUR IN BOXTEL

Handbalclub HCB '92 start rolstoelhandbal

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse handbalclub HCB '92 telt maar 64 leden. Maar enthousiasme en vernieuwingsdrang kan de vereniging niet ontzegd worden. Juist in het weekend dat het Nederlands vrouwenteam de strijd om de wereldtitel verloor, presenteerde HCB '92 het plan voor de oprichting van een rolstoelhandbalteam. Een primeur voor Noord-Brabant...

Hèlen Berkelmans staat aan de wieg van het plan, dat ze samen uitwerkt met Anita van Engelshoven en Marjon Korver. ,,Tijdens de nationale handbaldag zag ik een demonstratie rolstoelhandbal", vertelt Berkelmans. ,,Ik was zó onder de indruk dat ik het idee bedacht om ook binnen HCB '92 zo'n team te vormen. Het resultaat is dat we op 6 maart in sporthal De Braken een clinic gaan houden en de eerste rolstoelhandballers hopen te verwelkomen."

Berkelmans benadrukt dat de sport niet alleen beoefend hoeft te worden door mensen met een beperking. ,,De kans bestaat dat we niet meteen over voldoende spelers beschikken. Daarom kunnen ook valide mensen gerust meedoen. Dat zie je ook bij andere verenigingen in Nederland. Samen vormen spelers een team en nemen ze het in competitieverband tegen elkaar op." Teams zijn gemengd en bestaan uit vijf veldspelers en een keeper.

WEDSTRIJDDAG

De regio Boxtel lijkt misschien wat klein voor een eigen rolstoelhandbalteam. ,,Maar het gebied rondom Boxtel is juist groot en dichtbevolkt", zegt Berkelmans. ,,In de drie grote steden om ons heen bestaat zo'n rolstoelteam nog niet, dus ik denk dat we ook kunnen rekenen op veel belangstellenden."

Het initiatief van HCB '92 wordt ondersteund door het Nederlands Handbal Verbond (NHV), waarbij inmiddels vier rolstoelteams zijn aangesloten. ,,Ons idee is om bij die competitie aan te sluiten", vertelt Berkelmans. ,,Omdat de teams uit heel Nederland komen, moet je denken aan een maandelijkse wedstrijddag waarop alle teams op één plek bijeenkomen en onderlinge wedstrijden tegen valide en mindervalide teams gaan spelen. Natuurlijk zitten alle spelers dan in een rolstoel."

HANDBALSUCCESSEN

HCB '92 komt op het juiste moment. Het Nederlands vrouwenteam maakte grote indruk op het wereldkampioenschap in Denemarken, ondanks dat de finale zondag met 31-23 werd verloren van Noorwegen. ,,Tel daarbij op dat onze sport dankzij bijvoorbeeld Ziggo Sport veel vaker op televisie te zien is", stelt Berkelmans. ,,Ook het Nederlands rolstoelteam presteert goed en won pas geleden het officieuze Europees kampioenschap in Oostenrijk. We zijn dus heel serieus met onze sport bezig en hopen dat meer mensen zich aansluiten."

HCB '92 rekent bij de start van een rolstoelteam op steun van de gemeente en het NHV en zal aankloppen bij Buurtsport Boxtel. ,,Op 6 maart is de clinic en hebben we voldoende rolstoelen waarmee kennis kunnen maken met deze geweldige sport", zegt Berkelmans.

Wie mee wil doen aan de clinic of als sponsor wil meedoen, kan zich aanmelden via e-mail: hcb92@handbal.nl. Op www.hcb92handbal.nl staat meer informatie.