Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Smeerolie in de gemeenschap

Het kostte wat overredingskracht om een afspraak te maken met Helma Rombouts, want zelf ziet ze zich niet graag in de spotlights. Dat anderen haar aangemeld hadden voor deze rubriek , hielp haar over de streep. Een gesprek met een bevlogen Lennisheuvelse en haar echtgenoot...

Samen aan tafel zittend, een lekkere kop koffie bij de hand, vraag ik haar naar haar vrijwillige inzet voor de Sint-Theresiakerk, het Vakantiecomité Lennisheuvel en het wijkberaad Rond Kerk en Orion. Activiteiten die ze met enthousiasme al meer dan dertig jaar uitvoert.

Het blijkt slechts een klein deel van hetgeen ze in haar dorp allemaal doet. Rombouts blijkt op heel wat terreinen actief te zijn. Wat opvalt is de vanzelfsprekendheid en trouw waarmee ze doet wat haar gevraagd wordt, of waarvan ze vindt dat het moet gebeuren.,,Ik kan nu eenmaal niet gemakkelijk nee zeggen", zegt Rombouts daar zelf over.

Schakels

De veelheid van taken die Rombouts uitvoert, grijpen als schakels in elkaar. Van het een komt het ander. ,,In het wijkberaad zit ik als vertegenwoordiger van het vakantiecomité, maar natuurlijk help je dan ook in gemeenschapshuis Orion", legt Rombouts uit. ,,In de parochie ben ik al dertig jaar lector en daarna werd me gevraagd ook in avondwakes voor te gaan", vertelt Rombouts verder.

Namens de parochie zit ze in de ziekenbezoekgroep en vanuit de parochie is Rombouts actief in de werkgroep Toekomst, die het kerkgebouw voor meerdere doelen wil gaan gebruiken, zoals het jaarlijks kerstconcert en de onlangs georganiseerde Symbolenavond. ,,Zo komt van het een het ander en wordt het vanzelf meer", verklaart de geboren en getogen Lennisheuvelse. Rombouts geniet vooral van contact met mensen. ,,Het geeft me veel voldoening en ik ben graag bezig", motiveert ze. ,,De blije kindersnoetjes tijdens het kindervakantiewerk; dáár doe ik het voor!", vertelt ze stralend.

Op bescheiden wijze zet ze zich in voor de mensen om haar in. Niet als kartrekker of als spin in het web, maar 'meer als de smeerolie, waardoor alle raderen soepel kunnen werken', zoals Rombouts het zelf verwoordt. Al dat vrijwilligerswerk naast werk en gezin, waren nooit mogelijk geweest als haar gezin haar niet gesteund had.

In het gezin Rombouts vindt iedereen dat anderen op je moeten kunnen rekenen. Echtgenoot Jan is in het kerkdorp ook geen onbekende. Jan is onder andere koster in de kerk en hij houdt een bestand bij van alle gezinnen in het kerkdorp, waar de overige verenigingen hun voordeel mee doen. Nieuwkomers in Lennisheuvel benadert hij persoonlijk. Verder kan de EHBO al vele jaren op Jan rekenen.

Jonge ouders

Helma gaat nu wel iets afbouwen om meer tijd te hebben voor kinderen en kleinkinderen. "Ik blijf wel helpen, maar geen bestuurswerk meer", vertelt ze. Volgens het echtpaar zijn jonge ouders betrokken en willen ze best helpen. "Maar ze binden zich niet voor langere tijd én ze bellen gemakkelijker af", ervaart Helma.

Voor het echtpaar Rombouts is vrijwillig zeker níét vrijblijvend. Zonder hen zouden heel wat zaken minder goed gesmeerd en soepel verlopen in Lennisheuvel...