'De uitdaging om mooie foto's te maken vind je overal.'
'De uitdaging om mooie foto's te maken vind je overal.' Foto: Marc Cleutjens

Lokale journalistiek, tot ik erbij neer val...

Amsterdam, december 2045 - National Geographic had deze maand een exclusief interview met de bekende nieuwsfotograaf Peter de Koning. Inmiddels 81, maar nog altijd actief in de brandhaarden overal ter wereld. NG-hoofdredacteur Annelieke van der Linden sprak hem in het Hilton Hotel in Amsterdam.

NG: U bent even in Nederland, tussen twee missies door. U blijft voorlopig nog actief?

Peter: Tot ik erbij neer val. Fotograferen is mijn leven, ik ga de deur niet uit zonder toestel. Als ik dat niet meer kan, trek ik me terug in een hutje op de hei en ga ik eindelijk al die mooie fotoboeken in mijn boekenkast lezen.

NG: Uw mooiste tijd tijdens uw lange loopbaan?

Peter: Mijn intensieve jaren voor nieuwsblad Brabants Centrum in mijn geboorteplaats Boxtel. Eén van de laatste echte nieuwsbladen van Nederland. Lokale nieuwsgaring is heerlijk werk. Letterlijk en figuurlijk dicht bij je lezers en bovenop het nieuws. Lokaal nieuws lijkt minder opwindend dan het grote wereldnieuws, maar voor een fotograaf maakt het eigenlijk niets uit. De uitdaging om mooie foto's te maken vind je overal.

NG: U fotografeert nog voor Brabants Centrum?

Peter: Jazeker! Enkele keren per jaar neem ik een paar weken vrij en meld ik me bij de Boxtelse redactie, bij hoofdredacteur Yorne van Gelder. Heerlijk werk.

NG: Leuker dan al uw internationale opdrachten?

Peter: Eeh … tja … als ik heel eerlijk ben wel, ja. Mag ik dat zeggen? Lokale journalistiek is een serieus en uitdagend vak dat veel voldoening geeft. Je brengt het nieuws uit de streek die het meest na aan je hart ligt. We doen dat met een grote betrokkenheid en zorgvuldigheid. Ik zou het niet willen en kunnen missen.

NG: Maar morgen gaat u weer op reis, voor een sociale reportage in Afrika.

Peter: Nou, dan heb ik nieuws voor je. Ik heb afgelopen week mijn freelance-contract bij National Geographic ingeruild voor een nul-uren-contract bij Brabants Centrum. Ik ga weer heerlijk in mijn eigen dorp aan de slag.

Beste lezer van Brabants Centrum, bovenstaand interview is natuurlijk hartstikke nep. Maar is december niet de maand van de dromen? Grote dromen, zoals een vreedzame wereld zonder honger en afgunst. En kleinere dromen, zoals een fijn sociaal leven in een gezellig dorp. Waar jonge vluchtelingen een nieuw leven starten, kinderwagens rustig over kasseien rollen en een grote kastanjeboom wonderbaarlijk geneest.

Ik voel me bevoorrecht om wekelijks te mogen scherpstellen op de dromen (en daden!) in mijn dorp. Ik droom ervan dat nog heel lang te mogen doen. Ik wens u hele fijne feestdagen en een 'beeldig' 2016.

Peter de Koning is freelance fotograaf en redacteur bij Brabants Centrum.