Joleen was jarenlang het gezicht van Dommelland Live. Nu beproeft ze haar geluk als cameravrouw.
Joleen was jarenlang het gezicht van Dommelland Live. Nu beproeft ze haar geluk als cameravrouw. Foto: Peter de Koning

Van schooljuf naar cameravrouw

Joleen volgt haar eigen weg

Spaans benauwd kreeg ze het, in de lerarenkamer van de Sint-Petrusschool. ,,Ik was 21 en werkte een paar weken als juf. Op een dag zat ik te pauzeren en besefte me dat ik de wereld in moest. Ik kan niet elke dag van 8 tot 5 in een hokje zitten", vertelt Joleen van Rooij.

Vervolgens zocht ze haar eigen weg en dat leidde tot parels van musicals zoals 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' en 'The Sound of Music'. ,,Ik heb heel wat beroepen geprobeerd eer ik bij Omroep Dommelland terecht kwam. Ik ging bij de omroep werken als presentatrice. Uiteindelijk vond ik daar mijn plek."

Naar aanleiding van haar eerste musicalproductie kwam ze in contact met Omroep Dommelland. ,,Door de omroep werd ik uitgenodigd om Jolanda van Duinhoven te vervangen bij het programma 'Bingohits'. Ik ben daarna nooit meer weggegaan", vertelt de goedlachse presentatrice.

Gezicht van de omroep

Joleen was zeven jaar het gezicht van het tweewekelijkse programma 'Dommelland Live', maar besloot recent dat het tijd werd voor iets anders. ,, Naast het presenteren ben je continu op zoek naar onderwerpen voor het programma. Ik wilde daarom uit de kadans van om de twee weken 'moeten'. Ik richt me nu op het werk achter de camera. Reportages filmen en monteren. Uiteraard nog steeds bij de omroep, die laat ik niet in de steek."

De Liempdse (en van oorsprong Boxtelse) geeft de voorkeur aan lokale journalistiek: ,,Boxtel en Liempde zijn rijk aan bijzondere en mooie mensen. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik hen voor het voetlicht mag brengen. Mensen maken zich terecht druk om de wereldproblematiek, maar de dagelijkse realiteit is dat we dat we het met z'n allen op deze paar Boxtelse vierkante meters moeten doen. Er gebeurt veel in Boxtel en iedereen moet daar deel van uit kunnen maken via de lokale media."

,,Mijn man moppert wel eens op mij. Ik steek veel tijd in mijn vrijwilligerswerk bij de omroep. Ze hoeven maar te bellen en ik laat alles vallen. Soms voel ik me wel schuldig naar hem toe." Ze vervolgt haar verhaal: ,,Ik doe alles vanuit mijn gevoel, dan kom ik tot mijn recht. Veel mensen laten kansen liggen doordat ze hun gevoel niet durven te volgen. Eigenlijk werk ik altijd vanuit een impuls. Achteraf denk ik vaak: wat heb ik me nu weer op de hals gehaald. Maar ik word er intens gelukkig van."

De musicals 'The Sound of Music' en 'Hamelen' zijn daar een goed voorbeeld van. De enthousiaste Liempdse werkte vierentwintig uur per dag aan de producties. ,,Het was een monsterklus", begint Joleen. Ik was toen nog niet zo bekend met alle kanalen. Het was lastig om mensen te betrekken bij mijn ideeën. Toch is het me uiteindelijk twee keer gelukt."

Liefde voor het theater

Naast haar liefde voor de omroep, besteedt de cameravrouw ook veel tijd aan theater. ,,Het theater vind ik heerlijk. Of ik het nu bezoek of zelf op het podium sta. Het is een fantastische plek waar mensen hun ei kwijt kunnen en samen iets creëren. Dat inspireert me."

Joleen debuteert volgend jaar maart als acteur in de Boxtelse uitvoering van Jesus Christ in Concert. ,,Bij de musicals die ik produceerde kon ik zelf het podium niet op. Dat vond ik zo jammer. Ik heb bij Jesus Christ in Concert de rol van hogepriester Annas gekregen." In het verhaal is Annas een gemeen en onbetrouwbaar sujet: het tegenovergestelde van de persoonlijkheid van Joleen. ,,Het is behoorlijk frustrerend. Het is een uitdaging van mijn karakter om deze rol te spelen."

Hoewel Joleen zich nu heeft gestort op haar musicalrol en haar camerawerk, heeft ze nog genoeg plannen voor de toekomst. ,,Ik droom er van ooit een boek te schrijven. Een boek dat fijn wegleest, met een flinke dosis humor, maar dat ook handvaten geeft om anders naar jezelf te kijken."

Volg je hart

Wat vind ze er eigenlijk zelf van, dat ze gevraagd is voor de kersteditie? ,,Ik vind mezelf niet zo'n parel. Ik houd echt niet van borstklopperij. Ik heb ingestemd met dit interview omdat ik hoop anderen te inspireren om hun hart en impulsen te volgen. Als je dat doet, kom je tot bloei", geeft de sympathieke Liempdse mee.