Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIEDERIK BASTINGS:

'Tijdens het collecteren geniet ik van het prachtige uitzicht over Boxtel'

Dit jaar besloot hij een stapje terug te doen met collecteren, maar vorig jaar nog collecteerde hij voor maar liefst tien organisaties. Diederik Bastings (68) deed dat met plezier. ,,Het geeft voldoening en ik heb mooie ervaringen opgedaan bij het collecteren", zegt hij. Altijd ging hij met de bus rond in Boxtel. Al woont hij sinds vijf jaar in Esch, hij is verknocht aan Boxtel.

Al in 1972 deed hij zijn eerste collecte, voor KWF Kankerbestrijding. ,,Mijn moeder heeft het collecteren 'leuk' aan mij overgedragen", lacht hij. ,,'Dat doet Diederik wel', zei ze." Zijn moeder kreeg gelijk, want na het KWF volgden de Nierstichting en de Hartstichting, tot hij vorig jaar voor maar liefst tien organisaties collecteerde. Hij weet ze in volgorde van het 'collecteseizoen' op te noemen, dat loopt van 1 september tot 1 juli. ,,Eerst komt het KWF, dan het Beatrixfonds voor spierziektes. Vervolgens de Nierstichting, Brandwondenstichting, Suikerziekte, MS, Ango, Amnesty International, Maag Lever Darm stichting en dan nog een keer Ango. Zo kwam ik aan tien."

Afgelopen zomer besloot hij het rustiger aan te gaan doen en alleen nog op pad te gaan voor de Brandwondenstichting, Maag Lever Darm stichting en Ango. Dat die drie zijn overgebleven, heeft een praktische oorzaak.

Deze organisaties houden hun collectes namelijk in een gunstige periode van het jaar, als het langer licht is. ,,Ik vind alle goede doelen even belangrijk, maar ik ga liever niet meer in het donker met de collectebus rond."

Vroeger maakte het hem niet uit als hij tot laat op straat was. ,,Dan ging ik tot tien uur 's avonds langs de deuren." Hij deed en doet het met plezier. ,,Collecteren geeft me een gevoel van voldoening en het is lekker in de buitenlucht. Als ik bij een flat aan het collecteren was, en ik was op hoogte, dan genoot ik van het prachtige uitzicht over Boxtel. Bijvoorbeeld bij de complexen Rentmeester en Ridder. Helemaal als het schemerig is, vind ik het mooi."Hij belde in de loop van de jaren bij heel veel verschillende huizen aan. ,,Ieder huisje is anders en heeft bijvoorbeeld zijn eigen geur", zegt hij lachend. Regelmatig werd hij met gemopper ontvangen. ,,Het is altijd iets: of ze zijn aan het eten, of werken, of bellen.

Je komt altijd op het verkeerde moment. Maar het deed me niks als mensen begonnen te klagen; daar stond ik boven. Ik heb het altijd met humor aangezien. Dat moet ook, anders kun je het niet. Maar natuurlijk vond ik het leuker als mensen vriendelijk waren." Hij werd steeds vaker herkend. ,,Er was één man die mij altijd begroette met 'Daar hedde 'm weer!'. Nee, dat was niet per se positief bedoeld!"

'Er was één man die me altijd begroette met de woorden: 'Daar hedde 'm weer!''

Cijfers
Hoewel hij graag voor veel goede doelen collecteerde, mist hij het niet. ,,Ik heb genoeg hobby's", zegt hij. Hij is graag bezig met cijfers, met tijd, en met klokken. ,,Ik ben vandaag, op 14 december, 24.917 dagen oud. Dat weet ik precies. Ik weet ook altijd alle telefoonnummers en verjaardagen uit mijn hoofd. Onlangs had ik een reünie van mijn basisschool, de Zonnenhoekschool in Boxtel, en ik wist alle verjaardagen van de kinderen uit mijn klas nog. Dat zit er in bij mij; daar ben ik mee geboren." Ook is hij een klokkenman. ,,Ik ben opgegroeid aan het Ronduutje, tegen Esch aan. Ik vond het vroeger al leuk dat - als de wind goed stond - ik de kerkklok van Esch kon horen slaan. Daar geniet ik nu nog van."

Als man die graag cijfers bestudeert, weet hij ook precies of klokken op het juiste moment slaan. ,,De klok van Esch staat gelijk bij de twaalfde slag, als het twaalf uur is. Maar bij ieder halfuur slaat hij een halve minuut eerder. Ik vind het leuk om dat soort dingen uit te zoeken." Ook het geluid van kerkklokken vindt hij mooi. ,,Bij mistig, windstil weer, hoor je de klokken van Boxtel. En als ik in Boxtel ben, hoor ik die van Esch." Zo komen die twee plaatsen samen. Want al is hij tevreden met zijn huisje in Esch, aan Boxtel is hij toch meer gehecht. Hij gaat graag op vrijdag naar de weekmarkt, gezellig, met het orgel erbij. En ook met Oud en Nieuw is hij in Boxtel, bij zijn broer. ,,Dat ben ik zo gewend, en dan vind ik het ook erg stil hier."