Margo Brands (links) en Lian van Oorschot op het podium van Samenloop voor Hoop in Liempde. ,,Als je ziet hoeveel geld die teams samen hebben opgehaald, krijg je telkens weer de rillingen. Echt fantastisch.
Margo Brands (links) en Lian van Oorschot op het podium van Samenloop voor Hoop in Liempde. ,,Als je ziet hoeveel geld die teams samen hebben opgehaald, krijg je telkens weer de rillingen. Echt fantastisch." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Samen hebben we heel wat afgejankt'

Een klein jaar geleden stonden Margo Brands en Lian van Oorschot aan de wieg van een evenement dat Liempde op zijn grondvesten liet schudden...

Nooit eerder was er zoveel volk op de been dan in het weekend van 12 en 13 september, toen ongeveer zestienhonderd wandelaars meededen aan de Samenloop voor Hoop. Kort voor Kerstmis blikken Margo en Lian terug op een benefietactie die ze nooit meer zullen vergeten…

Dat begin november het definitieve eindsaldo ruim tien mille hoger uitviel dan was verwacht, bezorgde de twee Liempdse vrouwen weer even de kriebels. Ze maakten in september op het grote podium op het Raadhuisplein al een diepe buiging voor al die mensen die een duit in het zakje deden voor de Samenloop voor Hoop en daarmee de strijd van KWF Kankerbestrijding ondersteunden. ,,Dat we uit zijn gekomen op 161.020 euro is natuurlijk nog mooier, maar het bedrag heeft sowieso de stoutste verwachtingen overtroffen", zegt Lian.

Geen lichte opgave
Margo vertelt dat het idee voor een Liempdse Samenloop voor Hoop eind vorig jaar op haar terras is geboren. ,,Lian was geraakt door de verhalen van haar zieke buurvrouw, ik kende de Samenloop via mijn zus in Best. Toen bleek dat die wandelestafette al achter de rug is en we niet meer mee konden doen, besloten we een eigen evenement op touw te gaan zetten. In Liempde natuurlijk…"

Dat bleek geen lichte opgave. Lian, lachend: ,,Toen we het draaiboek van KWF Kankerbestrijding voor het eerst zagen, hebben we het meteen aan de kant geschoven. Onhaalbaar. Maar het idee bleef kriebelen en we hebben toch doorgezet. Na een eerste informatieavond hadden we zo een groep enthousiaste mensen bij elkaar en is de bal gaan rollen." Margo benadrukt het nog maar eens: ,,Het idee kwam van ons, maar we hebben het met z'n allen in Liempde klaargespeeld. Zoiets kun je niet met z'n tweetjes."

In het weekend van 12 en 13 september werden meer dan honderd vrijwilligers op de been gebracht om al die duizenden wandelaars en toeschouwers in goede banen te leiden. ,Zelf hebben we die dag geprobeerd te genieten van al die verschillende evenementen en activiteiten, groot én klein", zegt Margo. ,,We hebben bijna overal ons gezicht laten zien, ook om mensen te bedanken dat ze allemaal mee wilden doen", vult Lian aan. ,,Als je ziet hoeveel geld die teams samen hebben opgehaald, krijg je telkens weer de rillingen. Echt fantastisch."

Een soort film...
Op de vraag wat de Samenloop voor Hoop in Liempde voor ze heeft betekend, blijft het even stil. En een paar tellen later wordt hier en daar een traantje weggepinkt. ,,Vooral toen duidelijk werd hoe groot de opbrengst zou worden, drong pas tot ons door wat we teweeg hadden gebracht. Als ik daar aan terugdenk, word ik weer ontroerd."

Margo omschrijft de tweedaagse in september als een soort film die ze regelmatig nog eens afspeelt in haar gedachten. ,,De Samenloop voor Hoop was een deel van ons leven geworden. Er ging geen dag voorbij of we belden met elkaar of stuurden appjes. Het leverde een heleboel werk op, maar vooral positieve energie om iets te kunnen doen voor mensen die kanker hebben of er in hun omgeving mee te maken hebben."

Nu de Samenloop voor Hoop alweer even achter de rug is, missen Margo en Lian de dagelijkse contacten wel eens. ,,We missen al die appjes", grinnikt Lian. ,,Maar bedenk dat we samen ook heel wat afgejankt hebben", vult ze aan. ,,We hebben zoveel aangrijpende verhalen gehoord, van goede bekenden maar ook van mensen die we nooit eerder gezien hadden.

De vraag werpt zich op of Margo en Lian een tweede editie van de Samenloop voor Hoop gaan organiseren. Allebei zijn ze resoluut en zeggen ze nee. ,,Zo goed als het de eerste keer is verlopen zal het nooit meer worden", zegt Margo. Lian: ,,Het is was zó mooi dat het onmogelijk is om het succes te overtreffen. Dat moet je ook niet willen, Liempde moet over een paar jaar maar weer iets anders organiseren waarmee het op de kaart wordt gezet."

Purple Rain
Enkele maanden na de Samenloop voor Hoop is de hectiek verdwenen en de rust weergekeerd. Geen wekelijkse vergaderingen meer, niet meer om de haverklap sms'en en app'en. ,,En eerlijk is eerlijk, ik mis het ook wel een beetje", lacht Lian. Margo knikt. ,,Natuurlijk hebben we de Samenloop voor Hoop gehouden om geld in te zamelen. Maar we hebben er altijd naar gestreefd om juist te zorgen voor de verbinding van mensen, de saamhorigheid in het dorp. En ik denk dat dat heel erg goed gelukt is. Natuurlijk, het verhaal achter de ziekte is heftig. Maar het ook mooi dat je tijdens de Samenloop voor Hoop zo'n lol kunt hebben."

Met enige regelmaat komen de herinneringen terug aan die twee indrukwekkende wandeldagen in Liempde. ,,Vanochtend nog", glimlacht Margo. ,,Ik hoorde 'Purple Rain' van Prince op de radio. Dat is toch zo'n beetje ons lijflied geworden. Dat mogen ze later best spelen als ik er niet meer ben…"

Afbeelding