Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'Een twijfelaar, een kwetsbare en eerlijke man'

Ze zijn van een andere generatie. Maarten Melis (55) groeide op met Jesus Christ Superstar en zong de meeste liedjes van de rockopera uit 1973 tijdens het afwassen met zijn zusje Jeanine. Fenne van Wuijtswinkel (19) kent Jesus Christ Superstar alleen van horen zeggen en van de liedjes die zo af en toe eens door haar ouders gespeeld werden.

In maart staan Maarten en Fenne samen op het podium in de vroegere Heilig Hartkerk. Hij in de rol van Jezus, zij als Maria Magdalena in de volledig uitverkochte theaterproductie Jesus Christ in Concert. ,,Ik heb echt zo'n zin om naar de kerk te gaan, ik wou dat de voorstelling volgende week al was…"

Eetcafé De Kerk, in de schaduw van dat andere Boxtelse godshuis, is de plek waar wordt afgesproken. Hier komt de cast van Jesus Christ in Concert regelmatig bijeen op woensdagavond, na de repetitie in het parochiezaaltje bij de Breukelse kerk. Aan de muur een kruisbeeld en een afbeelding van Maria, maar ook een foto van een tintelend glas Duvel. ,,De laatste keer dat we hier zaten werd het half drie 's nachts", vertelt Maarten. ,,En dat past helemaal bij de sfeer die in onze groep heerst", vult Fenne aan. ,,Sinds de eerste repetitie zit er zo'n kracht in de groep, we zijn allemaal zo blij dat we erbij zijn en dit gaan meemaken in Boxtel."

Tinteling
Het bericht dat Roeland Heesbeen en Dave Hanhart de rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice naar Boxtel halen, zorgt eerder dit jaar voor een ongekende tinteling in cultuurminnend Boxtel. Het decor is de kerk die bijna een jaar geleden aan de eredienst werd onttrokken.

,,Ik zag een oproep voor de auditie in de krant staan en heb meteen gereageerd", vertelt Fenne. ,,Ik zing graag, stond tijdens Open Monumentendag in de Heilig Hartkerk al op het open podium met een nummer van Eva Cassidy en werd aangespoord door mijn ouders om te auditeren." De Boxtelse zangeres, die vaak solo-optredens verzorgt of akoestisch te beluisteren is, studeert logopedie en ziet zingen als haar grootste hobby. ,,Ik heb wel gemerkt dat Jesus Christ Superstar voor veel mensen iets heel bijzonders is", lacht ze. ,,Zoals erover gesproken wordt tijdens de repetities, bijna onvoorstelbaar. Velen kennen alle teksten van buiten."

Voor Fenne is de rockopera nieuw als ze zich aanmeldt voor de auditie. En met twaalf andere vrouwen is ze in beeld voor de rol van Maria Magdalena, die een bijzondere liefdesrol vertolkt. Met 'I Don't Know How To Love Him', in de film gezongen door Yvonne Elliman, overtuigt ze Heesbeen en Hanhart dat zij geknipt is voor de vertolking van Maria Magdalena. ,,Wat ik zo fijn vind is dat er geen afgunst is dat ik die rol heb gekregen", vertelt Fenne. ,,Iedereen gunt me deze plek op het podium en dat voelt prettig."

'De akoestiek in de kerk is zo geweldig, ik kan haast niet wachten'

Fenne vertelt altijd gezongen te hebben. Al op jonge leeftijd was het haar lust en haar leven. Ze deed als kind mee aan de musical Hamelen in Boxtel en zingt nu vooral jazz en soul. ,,Ik heb heel lang in het talentenklasje van MIK Kunsteducatie gezeten, af en toe in een bandje gespeeld. Maar meestal treed ik solo op en geef ik de voorkeur aan akoestisch zingen."

De Boxtelse ziet meedoen aan Jesus Christ Superstar als een nieuwe stap in haar zangcarrière. ,,Een uitdaging dus, een buitenkans om voor mezelf na te gaan wat ik kan en durf." Lachend: ,,Ja, je hoort het goed: durf… Want ik ben een zangeres, geen actrice. Dus vooral dat toneelspel vind ik spannend."

Maarten valt haar bij. ,,Ik ben zo onder de indruk van jouw stem! En wat jij hebt met acteren, heb ik met zingen. Ik ben een theaterman maar eigenlijk geen zanger. Dat is tóch de rol van Jezus mag vervullen in deze productie, maakt me trots." De creatieve Boxtelaar, die dit jaar ook het veelgeprezen theaterstuk Fratelli regisseerde, bekent dat hij naar de auditie ging om de rol van Pontius Pilates te bemachtigen. ,,Maar gaandeweg de ochtend heb ik me bedacht, mede geïnspireerd door anderen die ook de rol van Jezus ambieerden. Deze rol mogen spelen is een eenmalige kans en dus ben ik ervoor gegaan."

Muzikale familie
Waar Fenne zich nu pas verdiept in Jesus Christ Superstar, is de rockopera uit 1969 – verfilmd in 1973 – gesneden koek voor Maarten. ,,Ik ben er thuis mee opgegroeid", vertelt hij. ,,Ik kom uit een gezin waar het geloof een belangrijke rol speelde, maar we ook graag open discussieerden over alles wat met de kerk te maken had. Juist in die periode verscheen Jesus Christ Superstar. Ik kan me herinneren dat we thuis die eerste elpee hadden, waarop Ian Gillan van Deep Purple zingt. Als ik 's avonds de afwas deed met mijn zusje Jeanine, zongen we vlot een aantal nummers."

Die passie voor Jesus Christ Superstar heeft Maarten nooit verloren. ,,Zingen was bij ons thuis zo vanzelfsprekend. Ik kom uit een hele muzikale familie. Mijn ouders hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij een repetitie van zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. Mijn ooms vormden De Ploegadoers, Harry Hendriks is mijn neef die al op hele jonge leeftijd de gitaar ter hand nam. Op elk feest werden liedjes geschreven en gezongen en daarom zit waarschijnlijk Jesus Christ Superstar in mijn hoofd."

Hij vervolgt: ,,Ik heb me al die jaren veel verdiept in de rol die Jezus speelt in deze rockopera. Hij is niet de alleskunner, de man met goddelijke krachten, het boegbeeld dat iedereen volgt. Hij is een twijfelaar, een kwetsbare en eerlijke man die soms zelfs een beetje slap overkomt. En zo wil hem straks ook neerzetten in de Heilig Hartkerk: als een mens met al zijn beperkingen, twijfels en gevoelens, ook voor vrouwen."

Nu Kerstmis voor de deur staat, is het aftellen voor Jesus Christ in Concert écht begonnen. De repetities gaan als een trein, als hoofdrolspelers volgen Maarten en Fenne soms extra theaterlessen en worden hele weekeinden besteed aan de productie. ,,Ik ben zo blij dat we erbij mogen zijn", zegt Fenne richting Maarten. ,,De akoestiek in de kerk is zó geweldig, ik kan haast niet wachten tot het zover is en we vier keer of misschien nog wel vaker mogen spelen. Als je me nu zou zeggen dat Jesus Christ Superstar volgende week al zou zijn, zou ik dat helemaal niet erg vinden…"