Nienke werd twee keer Nederlands kampioen turnen. Vijf keer per week traint ze bij Tabitta in Boxtel.
Nienke werd twee keer Nederlands kampioen turnen. Vijf keer per week traint ze bij Tabitta in Boxtel. Foto: Daisy Renders

Tabitta voelt als één grote turnfamilie

Alleen op donderdag en zondag heeft ze rust. De andere dagen traint Nienke Langenhuizen minimaal twee uur per dag bij gymnastiekvereniging Tabitta in Boxtel.

Dat trainen doet ze niet voor niets: Nienke is tweevoudig Nederlands kampioen turnen en heeft de ambitie om daar een derde gouden medaille aan toe te voegen.

Een druk schema heeft ze wel: sinds dit jaar combineert de twaalfjarige Nienke haar huiswerk voor gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel met haar intensieve training bij Tabitta. ,,Ik kan een uurtje voor de training mijn huiswerk doen. Soms sla ik een training over tijdens de toetsweek, anders krijg ik het niet rond", vertelt ze.

Toch denkt ze geen moment aan stoppen. Sinds dit jaar zit maakt ze deel uit van de eredivisie. ,,Ik zit nu in de bovenbouw bij Jeugd 2. Dat betekent dat ik vrij ben om zelf pasjes en bewegingen te bedenken voor de vloer. Ik mag dan ook mijn eigen liedje kiezen, waarop ik de oefening uitvoer", legt Nienke enthousiast uit.

Oranje Jong Talent Selectie

Al vijf jaar is ze verslingerd aan de sport. In het eerste jaar bleek al dat ze een uitzonderlijk talent had voor turnen. Nienke won toen goud tijdens het Nederlands kampioenschap bij de allround-oefening en goud op alle toestellen. Inmiddels traint ze als eerste Tabitta-turnster mee met de Oranje Jong Talent Selectie. ,,Geweldig, want zo kan ik mezelf nóg beter voorbereiden op wedstrijden. De trainers daar hebben veel kennis en ik kan op moeilijkere elementen oefenen."

Sovjet-kampioenen

De jonge turnster kijkt op tegen de grote Sovjet-kampioenen. Nienke's moeder is van origine Russisch en nam haar dochter tijdens de herfstvakantie mee naar een olympische school in Moskou. Daar mocht ze trainen met Russische leeftijdsgenootjes. ,,Ik dacht dat mijn trainster Ingrid de Cort soms streng was, maar dat is niets vergeleken bij de Russische trainsters", lacht Nienke. ,,Ik heb enorm veel goede tips gekregen van de meiden daar."

Volgend jaar gaat Nienke weer terug en hoopt ze mee te kunnen doen aan een groot turnevenement. ,,Dan krijg ik les van de Russische olympisch kampioenen."

Sportarts

Hoewel Nienke leeft voor de sport is ze niet van plan van haar passie haar beroep te maken. ,,Je kunt er bijna geen geld mee verdienen. Ik wil graag sportarts worden. Bij het vak biologie leren we nu alle botten en spieren uit ons hoofd, dat vind ik erg leuk." Haar moeder Irina Alexandrova vult haar dochter aan: ,,Turnen is een ontzettend blessuregevoelige sport. Met sommige blessures kun je een professionele carrière vergeten. We proberen daarom Nienke's enthousiasme af en toe te temperen, want de realiteit is dat je er van de één op andere dag uit kan liggen."

De keuze voor sportarts ligt voor de hand. Nienke heeft vanwege haar blessures al behoorlijk wat sportdoktoren meegemaakt en bewondert hun werk. ,,Al sinds ik turn heb ik blessures. Ik heb nu sinds een half jaar rugklachten, maar heb inmiddels een goede arts gevonden." Om de leerlingen te beschermen heeft Tabitta inmiddels de trainingsmaterialen van een zachte demping voorzien om blessures te voorkomen.

Gouden tip

De gouden tip voor meisjes die net als Nienke kampioen willen worden? ,,Heel hard werken, plezier hebben en nooit opgeven. En je moet hele goede trainers hebben. Bij Tabitta zijn we één grote familie." Irina knikt instemmend: ,,De trainsters bij Tabitta zijn ongelofelijk gedreven. Als ouders voelen we ons soms zelfs bezwaard dat zij, met zo weinig budget, zoveel tijd doorbrengen met onze kinderen. Eigenlijk zijn zij de échte parels."