Kübra is verknocht aan de wijk Selissen, waar ze geboren en getogen is.
Kübra is verknocht aan de wijk Selissen, waar ze geboren en getogen is. Foto: Annelieke van der Linden

Kübra zet zich in voor een beter Boxtel

'Op mijn eigen manier een bijdrage leveren'

Pas 24 was ze, toen ze in de Boxtelse gemeenteraad terecht kwam. Nu, twee jaar later, vindt ze haar werk voor het CDA nóg leuker. ,,Naarmate je meer kennis opdoet van je leefomgeving, wordt het werk steeds interessanter, ook het gevoel van betrokkenheid groeit."

Ambitieus in haar maatschappelijke betrokkenheid, zo zou je Kübra Atalay kunnen omschrijven. Zelf is ze heel bescheiden. ,,Ik wil graag op mijn eigen manier bijdragen aan een beter Boxtel", vertelt het jonge raadslid. Op dit moment combineert ze haar werk voor de gemeenteraad met haar studie rechten. Staats- en bestuursrecht om precies te zijn. ,,Ik studeer af op migratierecht en dan met name op gezinshereniging. Ik hoop ergens in het komende jaar mijn diploma te halen, maar de snelheid van de bureaucratie van de universiteit valt erg tegen", lacht Kübra.

Het nieuwe wij

De geboren en getogen Boxtelse is naast haar studie en raadswerk ook nog bestuurslid van stichting 'Het Nieuwe Wij'. Met deze stichting probeert ze laagopgeleide biculturele, veelal jonge, Nederlanders te betrekken bij de maatschappij. Verbinding, vertrouwen en respect zijn daarbij de sleutelwoorden. Niet alleen via de stichting probeert ze jongeren te interesseren voor hun eigen leefomgeving. ,,Als ik naar een feestje ga van een nichtje en al die jonge meiden om de tafel zie zitten, pak ik mijn kans. Dan vertel ik ze wat ik doe en waarom het zo belangrijk is om betrokken te zijn bij je eigen dorp. Ik zie dat de energie die ik daar in steek effect heeft. Als ze iets willen of als er iets gebeurt in Boxtel heb ik ze meteen op Whatsapp."

Geen keukenprinses

'Het raakt me als mensen hun persoonlijke verhaal aan me willen vertellen'

Verbinding, en vooral anderen onderdeel laten zijn van de maatschappij, vormt de rode draad in Kübra's leven. ,,Ik help al jaren mensen uit de Turkse gemeenschap in Boxtel met bijvoorbeeld de administratie", zegt Kübra. ,,Mensen zijn dankbaar als je iets voor ze kan betekenen. Ik zet mijn talent in om een ander te helpen en op hun eigen manier doen mensen ook iets voor je terug. Pasgeleden vertaalde ik een brief en de dag erna kreeg ik zelfgemaakte broodjes als bedankje. Heel fijn, want ik ben absoluut geen keukenprinses."

Logisch gevolg

Gezien haar betrokkenheid bij de mensen om haar heen, lijkt het een logisch gevolg dat Kübra uiteindelijk in de politiek terecht kwam. ,,Gemeentelijke politiek past goed bij me. Je zit bovenop veranderingen die burgers direct in het dorp terugzien. Ik ervaar zelf waar knelpunten liggen en wat er beter kan."

Kübra vindt het bijzonder dat anderen haar zoveel vertrouwen schenken als raadslid. ,,Het raakt me als mensen hun persoonlijke verhaal aan me willen vertellen. Soms kan ik concreet helpen, soms alleen een luisterend oor bieden. Maar dat ik zo dicht bij de inwoners van Boxtel sta, maakt dit werk extra waardevol voor mij."

Toekomst

Voor de komende jaren heeft Kübra geen vastomlijnd plan, maar Boxtel raakt de betrokken jonge vrouw in ieder geval niet kwijt. ,,Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar ik wil niet weg uit Boxtel. Sterker nog, ik wil niet eens weg uit mijn eigen wijk. Selissen is écht mijn thuis." De mogelijkheden na haar studie laat ze zoveel mogelijk open. ,,Ik wil iets doen met mijn kennis van het Nederlands recht, maar heb nooit een droom gehad om bijvoorbeeld de advocatuur in te gaan. Ik weet wel wát ik wil doen. Ik wil mijn kennis gebruiken om anderen te helpen, ongeacht op welk niveau of in welke context."

Ook voor de toekomst van Boxtel heeft Kübra een wens die past bij haar ambities en die ze hoopt te verwezenlijken via haar werk voor de gemeenteraad: ,,Ik zou het fijn vinden als iedereen in Boxtel in staat wordt gesteld om op eigen wijze een bijdrage te leveren aan een bruisend dorp."