'En iedere woensdagmiddag komen we met tien ouderen bij elkaar met Clubke Nooitgedacht om leuke dingen te doen'.
'En iedere woensdagmiddag komen we met tien ouderen bij elkaar met Clubke Nooitgedacht om leuke dingen te doen'. Foto: Peter de Koning

ODA SANDERS UIT LIEMPDE:

'Een ander helpen, is me met de paplepel ingegeven'

,,Het woordje 'nee' ken ik niet", zegt de tachtigjarige Oda Sanders uit Liempde. Voor iedereen die een beroep op haar doet, heeft ze een oplossing. Ze oogt fit, is keurig verzorgd en heeft mooi gelakte nageltjes. Toch komen er ook bij haar 'krimpscheuren': ,,Ik heb slijtage aan m'n rug, misschien toch iets te veel gedaan. Mijn oudste dochter zegt vaak: 'Ge blijft maar doordouwe'".

80 jaar en nog altijd
vol enthousiasme mantelzorger

Dat 'doordouwe' doet ze al van jongs af aan. Als jongste uit een gezin van dertien kinderen, is ze ermee opgegroeid om altijd maar door te gaan, vertelt ze. ,,Vroeger zei moeder: 'Ga de buurvrouw maar even helpen' als ik van school thuis kwam." Met 14 jaar ging Oda van school en bood ze regelmatig een helpende hand in de gezinnen van haar oudere broers. ,,Daar werd niet naar gevraagd, je had het maar gewoon te doen", grinnikt ze.

Oda wijst op een foto aan de muur. ,,Hier waren mijn ouders 25 jaar getrouwd." Tussen het vele zwart vallen de witte poffer van moeder en de grote witte strik van de kleine Oda duidelijk op. ,,We hadden een leuk en fijn gezin." De Liempdse is inmiddels ruim twintig jaar weduwe en heeft vier kinderen.

Rollers inzetten

Ondanks dat ze inmiddels acht kruisjes achter haar naam heeft staan, is Oda nog altijd in touw als mantelzorger voor een aantal plaatsgenoten. Zoals voor Corrie van den Boer, waar ze op bezoek was toen die haar heup brak. Kordaat zorgde ze ervoor dat Corrie in het ziekenhuis kwam. Nu ze weer thuis is, loopt Oda 's morgens binnen om de poort te openen zodat de thuiszorg er makkelijk in kan.

En Annie de Rooij kan iedere zaterdag rekenen op een piekfijn kapsel als Oda bij haar de rollers inzet. ,,Ik ben er regelmatig, want ze belt vaak om hulp." In het verleden reed Oda ruim twintig jaar taxi voor het familiebedrijf Van Kronenburg. ,,Ik bracht gehandicapten naar dagverblijf De Werf in Boxtel of soms naar het ziekenhuis."

Sint-Oda

En dan is er nog het Clubke Nooitgedacht, opgericht door Anja van de Laar. Iedere woensdagmiddag komen tien ouderen, waaronder Oda bij elkaar voor een gezellige middag. Of om een uitstapje te maken en dan zorgt Oda zo nodig weer voor vervoer. Ook voor leden van ouderenbond KBO en De Zonnebloem staat de Liempdse altijd klaar.

In de woonkamer staat, onder een stolp, de heilige Oda. Ze haalt het beeldje van de kast. De Liempdse is vernoemd naar de Schotse prinses die in 726 overleed in buurgemeente Sint-Oedenrode. Oda Sanders wordt er wat ongemakkelijk van als al haar mantelzorgtaken op een rijtje worden gezet: ,,Het is me met de paplepel ingegoten, ik heb het altijd graag gedaan!"