Hayk Vervoort, Joeske Vervoort en Marloes Toonen zijn trots op de recente aanvulling op hun Dilemma op Dinsdag productenlijn: de weekkalender.
Hayk Vervoort, Joeske Vervoort en Marloes Toonen zijn trots op de recente aanvulling op hun Dilemma op Dinsdag productenlijn: de weekkalender. Foto: Peter de Koning

Dilemma op Dinsdag timmert aan de weg

'Wij willen de hele wereld veroveren'

LONNEKE HOONDERT

Twee jaar geleden begonnen zes Boxtelse vrienden de Facebook-pagina Dilemma op Dinsdag. Elke dinsdag kiezen volgers op het sociale media platform tussen twee absurde situaties. Twee optredens in De Wereld Draait Door, een eigen boek en 120.000 Facebookvolgers verder zijn de dilemma's nog altijd razend populair.

,,Het begon ooit op het feestje van onze gemeenschappelijke oma, we verveelden ons en legden elkaar absurde dilemma's voor", vertelt illustratrice Marloes Toonen. ,,Altijd natte sokken of elke dag een frikandel speciaal als ontbijt. Het spel is simpel: je móet kiezen."

Inmiddels heeft het zestal ook een kalender uitgebracht. ,,We wilden een nieuw product waarbij dilemma's goed uit de verf komen. Het idee van een weekkalender was al snel geboren. De discussie wordt in de kalender aangemoedigd, doordat we lijntjes onder elk dilemma hebben aangebracht, waar je argumenten voor of tegen een dilemma op kunt schrijven. Ideaal voor studentenhuizen en kantines. Het geeft zo uren discussieplezier op het toilet", zegt Toonen met een dikke knipoog.

MYSTERYLAND

Bij vijfduizend volgers stuiterden ze al van blijdschap: bedenkers Marloes Toonen, Hayk en Joeske Vervoort, Joep en Bregje van Os en Martje Wijers. Ze hadden nooit durven dromen dat hun discussiespel zo populair zou worden. ,,Ik dacht dat het na twee jaar wel klaar zou zijn, maar Dilemma op Dinsdag is nog steeds geliefd", lacht Toonen.

Ook wanneer ze het spel live spelen kunnen ze rekenen op veel publiek. ,,Afgelopen zomer stonden we op Mysteryland. Als groep kon je meedoen en je 'dilemmaatje' vinden. Het spel live spelen is voor ons erg leuk. Je ziet dan de eerste verbaasde reacties van deelnemers op een absurd dilemma. Vervolgens komt de discussie op gang. Een dilemma in werking is het mooist om te zien."

Inmiddels wonen de Boxtelaren verspreid door het land, maar ze komen nog regelmatig samen om dilemma's te bedenken. Ook werken ze aan een nieuw product voor de Dilemma op Dinsdag-familie. Volgend jaar moet het bordspel uitkomen, dat ook in het Engels uitgegeven gaat worden. ,,Ik moet de helft van de dilemma's nog tekenen, dus ik heb een drukke kerstvakantie voor de boeg", blikt Toonen vooruit.

ONDERBUIKGEVOEL

Voordat een dilemma Facebook haalt, wordt er onderling flink gediscussieerd. ,,De beste dilemma's, zijn de dilemma's die je kunt 'voelen'. Bijvoorbeeld een huid van krokettenkorst. Daar krijg je meteen een onderbuikgevoel bij. Eigenlijk bestaan onze dilemma's altijd uit situaties die je echt niet wilt." Toonen vertelt dat er enkele voorwaarden zijn waar de dilemma's aan moeten voldoen: ,,De twee situaties moeten min of meer gelijk zijn. Allebei even erg. En je moet het jezelf meteen voor kunnen stellen. Bijvoorbeeld de keuze dat je altijd inademend moet praten. Je weet dat wanneer mensen dat lezen, ze het acuut zelf gaan proberen. Dat is leuk."

Inmiddels zijn er al 144 dilemma's verschenen. Toonen vindt het lastig kiezen, maar heeft wel een favoriet dilemma. ,,Je wordt altijd in het Duits nagesynchroniseerd of je wordt altijd achtervolgd door een draaiorgel. Ook weer zo'n dilemma waarvan je jezelf levendig kunt voorstellen hoe dat in het echt zou zijn."

En speelt het zestal nog steeds hun eigen spel tijdens verjaardagen? ,,Dat doen we eigenlijk helemaal niet meer. We zijn er zoveel mee bezig dat de lol er een beetje van af is in dat opzicht. Nu praten we vooral over het werk voor Dilemma op Dinsdag zelf, over het spel dat we aan het maken zijn bijvoorbeeld. En natuurlijk broeden we op ons einddoel: wereldwijde bekendheid voor Dilemma op Dinsdag!"

FOTO BOVEN: Hayk Vervoort, Joeske Vervoort en Marloes Toonen zijn trots dat hun Facebookpagina Dilemma op Dinsdag zo'n succes is. Eerder brachten ze een boek uit en inmiddels hebben ze een tweede product ontworpen: de Dilemma op Dinsdag kalender. (Foto: Peter de Koning).