Afbeelding
Foto: Pieter Heijboer

KLEINKUNSTENARES RENEE VAN BAVEL IN PODIUM BOXTEL

'Duitsers trekken melancholie beter...'

PIETER HEIJBOER

Renee van Bavel (34) vertrok bijna vier jaar geleden naar Berlijn. Ze had na jaren van optredens in Nederland en België behoefte aan verandering dus ging ze haar geluk beproeven in Duitsland. Vrijdag 19 februari maakt ze haar Boxtelse podiumdebuut.

Afspraak in café Butter, in de wijk Prenzlauer Berg, Berlijn. Van Bavel vertelt over haar stad, de muziek, de liefde en Boxtel. Als ze in Nederland is, verblijft ze veel bij haar peettante Gemma Heerschop in Boxtel. Behalve als ze repeteert. ,,Ik neem mijn piano bijna nooit mee in de trein, maar moet wel oefenen." Dat doet ze dan in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. ,,Dat is echt fijn. Voorin zitten ze eten terwijl ik achter in de zaal repeteer. Dan gaat de radio in de keuken uit."

Vanaf haar 19e trad de muzikante veel op in Nederland en België. Af en toe deed ze een show in Duitsland en dat maakte haar nieuwsgierig naar het land. ,,Ik heb een van mijn nummers toen naar het Duits vertaald en ben het gaan uitproberen in Berlijn. Dat werkte goed. Het werden er steeds meer. Dat is heel gek om te bedenken omdat ik het Duits als vak heel saai vond op de middelbare school en het al vroeg heb laten vallen."

SMOORVERLIEFD

Inmiddels is ze smoorverliefd op de Duitse hoofdstad en haar Duitse vriend. ,,Berlijn is zó verfrissend. Ik heb ook in Amsterdam gewoond en daar zijn de straten smal. Hier zijn ze juist heel breed." De zangeres vindt die ruimte fijn. ,,Het geldt ook voor creativiteit, in Berlijn kan veel."

Van Bavel houdt voor inspiratie gewoon haar omgeving in de gaten. ,,Wat ik om me heen zie, wat er tussen mensen gebeurt. Mijn nummers zijn allemaal observaties, kleine schilderijen."

Tijdens haar talencursus in Berlijn zat ze naast een Syrische vluchteling. Ze raakte met hem bevriend en maakte lange wandelingen. ,,We oefenden samen de Duitse naamvallen. Ik kon hem ook alles vragen over de oorlog." Met die indrukken maakte ze 'Wat neem je mee, als je niet weet waar je naar toe gaat'. Ze voerde het nummer op tijdens een herdenkingsbijeenkomst in kamp Vught. Van Bavel is geboren in het dorp.

De zangeres komt allesbehalve weemoedig over, maar haar liedjes gaan vaker over zaken die niet per se vreugdevol zijn. ,,Er gebeurt te veel in de wereld om maar gewoon 'hou van jou'-liedjes te zingen. Al heb ik ook een nummer over fietsen in Amsterdam. Dat lied is wel een en al feest."

MÄRCHENHAFT

Haar verblijf in Duitsland heeft invloed gehad op haar muziek. ,,Er komt nu veel meer natuur, vuur en aarde in mijn nummers terug. Ik ga graag wandelen. Hier heb je nog echte wouden. Die kunnen soms zo märchenhaft (sprookjesachtig) zijn. Ook kan ik door de fysieke afstand beter terugblikken op waar ik vandaan kom en hoe ik gevormd ben. Dat realiseer ik me beter en dat heeft mij rijker gemaakt. Dat komt terug in de songs."

Het optreden in Boxtel is deel van haar solotoer. Ze neemt haar piano en een drummer mee. Het wordt een mix van haar Duitse en Nederlandstalige repertoire. Door haar ervaringen met Duits en Nederlands publiek ervaart ze de cultuurverschillen. ,,Duitsers trekken melancholie beter. Ze zeggen wel eens dat Duitsland het land van dichters en denkers is en dat is ook wel zo. Hier heb je wel eens avonden waar vijf schrijvers achter elkaar uit hun eigen boeken voorlezen. Dat duurt dan niet te lang en is niet saai, maar juist spannend."

'IN DE WERELD

GEBEURT TE VEEL OM

'IK HOU VAN JOU'

TE ZINGEN'

De concentratieboog van Duitsers is langer. ,,Een concert in een café is gewoon echt en concert, daar ga je dan niet doorheen praten." Iets wat Nederlanders eerder wel zouden doen. Van Bavel geniet daarom niet minder van optredens in Nederland. Ze laat zich dan graag beïnvloeden door het publiek. ,,Tussen nummers door vertel ik hoe de songs tot stond zijn gekomen. Dat is meestal geïmproviseerd en met een grapje." Maakt dat haar een kleinkunstenares? ,,Nee, ik houd niet van die term en sowieso niet van hokjes. Ik zing en tussendoor vertel ik over mijn liedjes. Kan ik niet gewoon Renee van Bavel zijn? Een zangeres die zingt over wat ze om zich heen ziet, met een knipoog en wat kippenvel."

KAARTVERKOOP

Renee van Bavel staat vrijdag 19 februari 2016 in Podium Boxtel. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) on Boxtel en bij Bewust Beter (Nieuwstraat) in Liempde en via www.podiumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Renee van Bavel in de metro van Berlijn. ,,Berlijn is zó verfrissend. Ik heb ook in Amsterdam gewoond en daar zijn de straten smal. Hier zijn ze juist heel breed." (Foto: Pieter Heijboer).