Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SUZE DERCKSEN PAST ZICH SNEL AAN IN HOOFDKLASSE

'Ik denk niet: 'Oeh, Maartje Paumen'

PETER DE BEKKER

Een reuzenstap maakte ze dit jaar. Van de eerste klasse bij MEP naar het hoogste niveau bij Push in Breda. ,,Ik ben gewoon aan het genieten", vertelt Suze Dercksen nu het eerste halfjaar bij haar nieuwe club erop zit. ,,Ondanks dat we alles verliezen."

,,Toen ik gebeld werd door Push om in Breda te komen hockeyen, dacht ik: waarom willen ze mij?", vertelt Dercksen openhartig. ,,Ik speelde bij MEP in de eerste klasse. En we stonden vijfde." Maar in een halfjaar tijd heeft de Boxtelse aanvaller zich het spelen in de hoofdklasse snel eigen gemaakt. ,,Ik heb in de zomer hard getraind om fit te worden", vertelt Dercksen. ,,Ik merk dat ik nu superfit ben. Misschien wel een van de meest fitte spelers. Daardoor kan ik ook de technische dingetjes een beetje bijbenen. Want de meiden in de hoofdklasse zijn supertechnisch en ik ben zeg maar een rauwdouwer. Als je van de eerste klasse komt, moet je natuurlijk even aanpoten."

Ze traint nu vijf keer in de week. Bij MEP was dit drie keer. ,,En die vijf trainingen zijn allemaal veel intensiever dan die in Boxtel. Ik denk dat ik er veel spieren bij heb gekregen, sneller en sterker ben geworden."

STAP VOORUIT

Toen ze inging op het aanbod om bij Push te komen spelen, wist Dercksen nog niet of de Bredase club dit seizoen in de hoofd- of overgangsklasse zou spelen. Dat maakte haar ook niet uit. ,,Overgangsklasse vond ik ook al een stap vooruit. Ik had nooit gedacht dat ik opeens twee stappen vooruit zou gaan. Je merkt dat iedereen er in de hoofdklasse dichter op zit. Je hebt minder tijd. Als je een fout maakt, klappen ze er meteen op. De stick zit laag in jouw zone. En dan heeft je tegenstander de bal als je niks goeds doet. Je moet meteen handelen; dat is het verschil."

In de hoofdklasse staat ze nu tegenover internationale toppers zoals Maartje Paumen, Julia Müller, Willemijn Bos en Carlien Dirkse van den Heuvel. ,,Dat vind ik wel cool. Maar als iemand als Maartje tegenover me staat, denk ik niet: 'oeh, Maartje Paumen'. Dan zie ik zo iemand zoals elke andere tegenstander. Ik wil dat zij me niet voorbij komt. Het is mooi om met hen duels aan te gaan en te laten zien dat ik dan wel van de eerste klasse bij MEP kom, maar dat ze mij niet zomaar voorbijlopen!"

SPORTIEF DRAMA

Ondanks alle mooie ervaringen is de hoofdklasse sportief gezien een drama voor Push. De eerste dertien wedstrijden werden allemaal verloren. De club scoorde pas zes keer en kreeg er liefst 65 tegen. ,,Ik wist dat we moeilijk zouden winnen in de hoofdklasse, maar het wordt elke week wel een stukje zwaarder", geeft Dercksen toe. ,,Je hoopt zó op punten. Tegen Bloemendaal en Pinoké waren we heel dichtbij... Dan spelen we ook stukken beter dan de tegenstander. Maar dan verliezen we wel."

De Boxtelse spits denkt dat dit ligt aan de onervarenheid in de Bredase selectie. ,,We hebben maar een paar spelers met hoofdklasse-ervaring. Voor de rest is iedereen nieuw. Maar ik ben wel aan het genieten, ondanks dat we alles verliezen." Ze wordt door coach Stan Huijsmans iedere wedstrijd ingezet. ,,Dat verwacht je niet als je aan dit traject begint", geeft Dercksen toe. ,,Ik ben erg tevreden over de hoeveelheid minuten. Ik kan mijn ding doen en wat laten zien."

Gescoord heeft ze echter nog niet. ,,Dat is het enige vervelende. Vorig jaar was ik topscorer bij MEP en maakte ik best veel goals. Meestal twee per wedstrijd. En nu gewoon nul keer! Dat is soms wel moeilijk. Je moet als spits niet alleen daarmee bezig zijn, maar die goal moet wel even vallen, ja. Dat is mijn volgende doel."

FOTO BOVEN: Suze Dercksen heeft het naar haar zin bij hoofdklasser Push in Breda. (Foto: Peter de Koning).


HOCKEYER WILLEM RATH GENIET BIJ HGC

'Verliezen gaat snel vervelen'

Het verhaal van Suze Dercksen uit Boxtel lijkt op dat van plaatsgenoot Willem Rath. Ook hij maakte de overstap van MEP naar Push en ook hij had het met de Bredase club lastig op het hoogste niveau. Na één seizoen was het avontuur in de hoofdklasse alweer over. ,,Toch zou ik het vorige jaar niet direct als dramatisch willen omschrijven. De resultaten waren dat natuurlijk wel. Maar als we eerlijk zijn, is het als promovendus in de hoofdklasse altijd moeilijk. Ik heb dat seizoen toch heel veel stappen gemaakt", vertelt de verdediger.

Rath speelde zich ondanks de teleurstellende resultaten in de kijker en hij maakte afgelopen zomer de overstap naar HGC. Met die club bezet hij halverwege de competitie de knappe tweede plaats in de hoofdklasse. ,,Wij gaan ons mengen in de titelstrijd", meent Rath. "Het bereiken van de play-offs zou al een heel mooi resultaat zijn, maar daar koop je uiteindelijk niets voor. Wij gaan voor het hoogst haalbare, dus kampioen worden."

Doelen stellen is iets wat Rath ook Dercksen aanraadt. ,,Als spits kan het bijvoorbeeld een mooie doelstelling zijn om een x-aantal corners per wedstrijd eruit te slepen. Er zijn van de 22 wedstrijden maar enkele duels waarbij je op papier kans hebt als je in de onderste regionen speelt. Tijdens de andere wedstrijden moet je proberen zoveel mogelijk te leren en ervaring opdoen. Dat moet je uiteindelijk gebruiken tijdens wedstrijden tegen bijvoorbeeld Pinoké. Maar ik begrijp dat verliezen snel gaat vervelen, hoor."

Hij vervolgt: ,,Het vertrouwen in een goede afloop wordt met iedere verloren wedstrijd minder. Maar een kleine nederlaag tegen een ploeg uit de top vier kan soms ook als positief worden ervaren. Zo verloren wij vorig jaar in de slotfase met 2-1 van Kampong, maar we speelden wel een van onze beste wedstrijden. Uiteindelijk laat je aan jezelf zien dat je op het niveau van de hoofdklasse thuishoort."