Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LOON NAAR WERKEN VOOR VRIJWILLIGERS WIELERCOMITÉ BOXTEL

Veel publiek en sterke winnaars bij Langspiercross

TON BASTINGS

Natuurlijk speelden de weersomstandigheden ook een rol, maar gezien de toenemende publieke belangstelling en het sterke deelnemersveld lijkt de nieuwe formule van de Boxtelse Langspiercross - alles op één dag - aan te slaan. Terwijl The Ducktownband op het terras van De Langspier de vrolijke noot erin bracht, kon het publiek genieten van zinderende sportwedstrijden met aansprekende winnaars.

Uiteraard waren er meer veranderingen te bespeuren bij het Boxtels cyclocrossevenement. Zoals de overnachting van renners van zaterdag op zondag in luxe campers op het parkeerterrein van De Langspier en de luxueuze wasgelegenheid bij voetbalclub ODC. Wie in de middag aan kwam lopen, waande zich in een tentenkamp. De kleurrijke partytenten waaronder de renners op rollerbanken zich warm reden, zorgden voor een zomerse sfeer. Door het lenteweer lag de spoorsloot er relatief goed bij. Daar kon in tegenstelling tot andere jaren goed gefietst worden en was het beachvolleybalstrand de scherprechter. Daar had zich het meeste publiek verzameld.

TWEESTRIJD

Hoewel er bij deze zware cross echte solowinnaars naar voren kwamen, zoals bij de vrouwen, was er bij de overige categorieën sprake van zuivere tweegevechten. Bij de amateurs won 'fast' Eddy van IJzendoorn uit Tiel uiteindelijk met overmacht, nadat hij had afgerekend met Sten Raymakers uit het Belgische Herentals.

De hoofdmoot van de middag waren de eliterenners. Daar werd een zinderend duel op het scherpst van de snede uitgevochten tussen de Belg Ingmar Uytdewilligen en Mike Theunissen uit het Limburgse IJsselsteyn. De oud-wereldkampioen veldrijden bij de beloften bleek over de meeste power te beschikken. Hij was een van de weinigen die in het zandstrand in vol tempo op de fiets een recht spoor trok. Wegrenner Maurits Lammertink, winnaar van 2014, vloog op een afzettingspaal en loste de rol. Hij werd uiteindelijk op karakter toch nog derde.

Bij de masters ontspon zich een boeiend jojoduel tussen oud-profwielrenner Erik Dekker en Micha de Vries. Nationaal kampioen Dekker bleek over de meeste souplesse te beschikken. Dekker vond de Boxtelse cross ideaal voor hem omdat het parcours er lekker snel bij lag. Het podium werd gecompleteerd door de Belgische nationale kampioen Guido Verhaegen uit Geel.

DRIE BUISJES ZAND

Opmerkelijk was de huldiging vooraf van good old Ties Verhagen. Na 51 jaar crossen is de Eerdenaar bezig met zijn afscheidstournee. Verhagen reed de eerste Boxtelse crossen in park Molenwijk met kleppers zoals Cees van de Wereld en Gertie Wildeboer. Bij 't Schipke aan de Bosscheweg was hij steevast present en ook bij De Langspier reed hij alle edities. Van het comité ontving hij drie buisjes met zand. Bosgrond uit het park, de modder van 't Schipke en het strandzand van De Langspier.

Bij de nieuwelingen won Mees Hendrikx uit de Valkenswaard de tweestrijd van Pierre Frijters uit Sint-Willebrord. Liempdenaar Vincent Sanders werd 25e. Annemiek van Vleuten reed bij de vrouwen op pure klasse vanaf het begin weg. Soepel pedalerend in een begenadigde stijl soleerde zij onbedreigd naar de zege. Wegrenster Puck Moonen uit Liempde weerde zich kranig in dit geweld en werd 23e.

Bij de junioren waren er drie kemphanen. David Dekker uit Hedel en Yannick Vrielink uit Zutphen en Stijn Kalvenhaar uit Wierden. De zandbak was hier beslissend; Vrielink liet zien over de meeste techniek te beschikken. Boxtelaar Jordi Steenbakkers werd negentiende.

ATB-KAMPIOENSCHAP

Het open Boxtels ATB-kampioenschap werd een prooi voor klasbak Ton Fassbender. Na stuivertje wisselen om de koppositie met Kevin Nooijen uit Volkel, bleek de leraar fietstechniek uit Eerde over de langste adem en de beste techniek te beschikken.

Bjorn van de Langenberg was met een vijfde plaats de beste Boxtelse deelnemer, Menno Bouwman was met een negende plek de tweede lokale renner. Bij de 50-plus renners zegevierde net als vorig jaar soeverein Boxtelaar Sjaak Mandigers. Een opmerkelijke prestatie. Mandigers, die deel uitmaakt van het wielercomité van de Boxtelse cross, had de hele dag al hand- en spandiensten verleend. De eigen cross winnen is dubbel mooi.

Naast het zoet van de overwinning kon Mandigers met zijn comitéleden terugkijken op een perfect geslaagde wielerdag. De deelnemers waren tevreden en verzekerden bij het inleveren van hun rugnummers dat ze in 2016 weer van de partij zijn. Ongeacht het weer... (Foto's: Gerard Schalkx (links) en Peter de Koning).

Afbeelding
Puck Moonen uit Liempde was een van de streekrenners die deelnam aan de Langspiercross. (Foto: Gerard Schalkx).