Tijdens de WinterWonderZondagen kunnen bezoekers met een treintje de Kribkesroute afleggen. De locomotief was populair onder de deelnemers. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de WinterWonderZondagen kunnen bezoekers met een treintje de Kribkesroute afleggen. De locomotief was populair onder de deelnemers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Liempde beleeft eerste WinterWonderZondag

Winterse kerstmarkt bij lenteachtige temperaturen

Lonneke Hoondert

Een stralende Anton van de Ven komt zojuist aangefietst. De organisator van de Kribkesroute wil de eerste WinterWonderZondag, vol kerstactiviteiten, uiteraard met eigen ogen bekijken. De twee zondagen worden, als aanvulling op de succesvolle Kribkesroute, dit jaar voor het eerst in Liempde georganiseerd. Ook op 27 december kunnen mensen nog in Liempde terecht voor winterse activiteiten.

Het mooie weer past niet echt bij de kerststemming, maar brengt wel behoorlijk wat mensen op de been. ,,Het is fantastisch om al die mensen de route te zien lopen. Net als de 'kribkes', die elk jaar in aantal toenemen, geldt dat ook voor het aantal bezoekers", glundert Van de Ven. En trots mag de Liempdenaar zijn. Tijdens de eerste editie in 2012 plaatsten 53 huishoudens een 'kribke' voor de deur. De route bleek populair: inmiddels doen 180 inwoners mee.

Vooral het treintje, dat bezoekers langs de Kribkesroute voert, vindt gretig aftrek bij jong en oud. Het is dan ook een feestelijk gezicht: de kerstman die een gemotoriseerde locomotief vol enthousiaste passagiers bestuurt.

De Kribkesroute trekt op deze mooie winterzondag veel bekijks. Door het dorp lopen groepjes mensen langs de 'kribkes'. Van zelfgemaakte kerststallen tot geënsceneerde familiefoto's met een 'kribke' en van een kerstvoorstelling in glas-in-lood tot een kerststal vol badeendjes: de deelnemers zijn dit jaar bijzonder creatief geweest.

Tijdens de WinterWonderZondagen kunnen liefhebbers niet alleen de Kribkesroute lopen, maar ook afleggen met een vierpersoonsfiets of op de kar achter een ezel. Het treintje rijdt tot en met zondag 27 december dagelijks om 14.00 uur. Daarnaast kunnen bezoekers met de fiets uitstapjes maken naar Kasteren, Hezelaar, Kleinder Liempde en Vrilkhoven, om kerststallen te bewonderen.

Lente

Het is met name gezellig druk rondom het oude raadhuis. Overal staan stands met hapjes en drankjes en kramen waar allerlei kerstartikelen worden verkocht. De winterse zondagen worden omlijst door muziek en theater en dat is al vanuit de verte te horen. Op verschillende plekken op het Raadhuisplein spelen kleine orkestjes en verderop in de straat brengt de Liempdse troubadour Jan van der Heijden zijn kerstrepertoire.

Ondanks de lenteachtige temperaturen zit de kerstsfeer er vandaag tóch goed in. ,,Het is raar om zo kerst te vieren, want je ziet de knoppen al aan de bomen zitten", merkt een bezoekster op. Toch mag dat de pret niet drukken. Bezoekers laven zich op het terras aan warme glühwein en chocolademelk en bij restaurant Hof van Liempde genieten mensen zelfs van een winterbarbecue.

WinterWonderZondag

De volgende WinterWonderZondag is op zondag 27 december en ook dan staat het dorp bol van de kerstactiviteiten. Zo zijn er, naast de nodige versnaperingen, wederom muziekoptredens op de terrassen. De acteurs van Terug in d'n Tèd zorgen die dag voor nostalgisch straattheater.

De kerststallen zijn tot en met Driekoningen, woensdag 6 januari, in Liempde te zien. De routekaart is te downloaden via www.kribkesrouteliempde.nl en af te halen bij Liempdse horecagelegenheden. Startpunten zijn de café's De Durpsherberg, 't Groene Woud, 't Huukske, Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis.

Liempdenaren genoten van winterse lekkernijen. (Foto: Gerard Schalkx).