Afbeelding
Foto: Hedwig Houben

BOXTELSE GRIJPT NET NAAST PRESTIGIEUZE PRIX DE ROME

Hedwig Houben zet nieuwe stappen

MARC CLEUTJENS

In aanwezigheid van koningin Máxima heeft Hedwig Houben (32) uit Boxtel donderdagmiddag in Amsterdam de prestigieuze Prix de Rome op een haar na gemist. Volgens de jury was de jurering van het werk van de vier finalisten een 'fotofinish'. De prestigieuze prijs was voor Magali Reus, met Houben getipt als een van favorieten.

Beeldend kunstenares Houben is geboren en getogen in Boxtel, maar woont en werkt in Brussel. Ze was met drie andere kunstenaars genomineerd voor de Prix de Rome, die elke twee jaar wordt uitgereikt. Bij winst had ze een werkbudget van 40.000 euro gekregen, net als de buitenkans om een periode te gaan werken aan de American Academy in Rome.

LEUK! SPANNEND!

'Personal Matters and Public Affairs'. Dat is de titel van het bijzondere kunstwerk dat enkele weken geleden door de jury van de Prix de Rome werd beoordeeld. Met meer dan zeventig andere veelbelovende kunstenaars was Houben voorgedragen voor de kunstprijs.

Toen de shortlist bekend werd, stond de Boxtelse er nog steeds op, met het kunstenaarsduo Foundland, Christian Nyampeta en Magali Reus. ,,Ik ben genomineerd door directeur René Bosma van de Academie voor Beeldende Vorming Sint-Joost in 's-Hertogenbosch", vertelt ze. ,,Mijn eerste reactie? Leuk! Spannend!"

Met de andere drie genomineerden kreeg Houben een werkbudget om in een tijdsbestek van amper een halfjaar een nieuw kunstwerk te creëren. ,,Voor de een is dat misschien een makkelijke opgave", grinnikt de Boxtelse. ,,Ik ken kunstenaars die in een paar maanden tientallen of misschien wel meer dan honderd kunstwerken maken. Ik ben niet zo snel en vind vijf maanden héél kort. Maar ik heb alles eruit gehaald wat erin zat."

Ze is naar eigen zeggen in geslaagd om een creatie te maken die de toets der kritiek zeker kan doorstaan. ,,Natuurlijk is het even heel hectisch als bekend wordt dat je genomineerd bent voor de Prix de Rome. Maar de focus gaat al heel snel op het werk dat ligt te wachten. Ik heb voortgeborduurd op ideeën die al eerder in mijn hoofd zaten."

Ze vervolgt: ,,In 'Personal Matters and Public Affairs' is alles op zijn plaats gevallen. Ondanks die korte periode denk ik dat ik heel tevreden mag zijn met het resultaat. Sterker nog, ik bén tevreden! Ik vond het een risico om in zo'n kort tijdsbestek aan de slag te gaan, maar zie nu dat ik heel veel nieuwe stappen heb kunnen zetten. En dat maakt me trots."

WERKELIJKHEID

Houbens kunstwerk dat is beoordeeld voor de Prix de Rome omvat meerdere kunstuitingen. Het is een combinatie van video, performance en beeldhouwkunst. De rode draad is dat de kunstenares haar toeschouwers wil meenemen in de complexiteit van de werkelijkheid. ,,Ik laat keuzes en overwegingen zien die mensen hebben als ze die werkelijkheid bekijken."

Op video geeft Houben uitleg over haar ideeën, net zoals ze zelf én anderen in een performance aan de slag gaan. ,,Tijdens die performance kom ik niet alleen zelf in actie. Ik heb ook mijn vader Rob en mijn schoonmoeder Florentien een rol gegeven."

Tijdens de uitreiking van de Prix de Rome bouwde Houben een videowall op waarop beelden te zien waren van de performance. In de zaal zat niet alleen koningin Máxima, maar ook minister Jet Bussemaker. ,,Ik vond het fijn dat juist zij er ook waren", blikt de Boxtelse terug. ,,Met hun aanwezigheid geven ze betekenis aan de beeldende kunst en laten ze zien dat er waardering is voor het werk van beeldend kunstenaars."

HEERLIJKE STAD

Het stond tijdens de middelbare schoolperiode in Boxtel niet vast dat Houben beeldend kunstenares zou worden. ,,Ik denk dat de keuze die mijn zus heeft gemaakt voor de Design Academy uiteindelijk de doorslag heeft gegeven", vertelt ze. ,,Natuurlijk was ik wel eens creatief bezig, onder meer met kleding en textiel. Toen ik zag wat mijn zus allemaal mocht creëren, ontstond al snel het idee om dezelfde richting op te gaan."

Houben koos voor een opleiding aan kunstacademie Sint-Joost in Breda en vervolgde haar studie aan de academie in Düsseldorf. Aansluitend studeerde ze in Gent en vestigde ze zich met haar echtgenoot Bas in Brussel. ,,Een heerlijke stad om als beeldend kunstenaar te wonen te te werken", zegt ze. In Brussel heeft ze haar atelier waar ze vooral werkt aan objecten. Daarnaast is ze verbonden aan een galerie in Amsterdam en geeft ze zelf les aan de kunstacademie Sint-Joost in Breda.

,,Maar de laatste maanden heb ik vooral gewerkt aan mijn inzending voor de Prix de Rome", vertelt de Boxtelse. De blikvanger? Een auto die is bekleed met plasticine klei. ,,En omdat de auto de ander symboliseert, heb ik die deels door anderen laten inpakken met klei. En heus, er zit een écht auto onder die kleilaag. Een oude Volkswagen Polo die ik speciaal voor dit project heb aangeschaft. Wie mijn kunstwerk bekijkt, mag in de klei krassen. 's Avonds wordt alles weer gladgestreken."

EXPOSITIE

De vier kunstwerken die waren genomineerd voor de Prix de Rome zijn nog tot 17 januari te zien in De Appel Arts Centre aan de Prins Hendrikkade 142 in Amsterdam.

Meer weten over de kunstenares? Kijk op www.hedwighouben.nl.

FOTO BOVEN: Hedwig Houben tijdens een performance bij de Volkswagen Polo, die ze voor de inzending van de Prix de Rome bekleedde met een laag makkelijk kneedbare klei. (Foto: Hedwig Houben).