Robert Zwanenberg (rechts) van stichting Petrusmonumenten geeft uitleg over de werking van het carillon. Links donateur Henk Renders, in het midden 'leerling-koster' Fons van Heesch. (Foto: Peter de Koning).
Robert Zwanenberg (rechts) van stichting Petrusmonumenten geeft uitleg over de werking van het carillon. Links donateur Henk Renders, in het midden 'leerling-koster' Fons van Heesch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STICHTING PETRUSMONUMENTEN SLAAT VLEUGELS UIT

'Lagere drempel voor Petrusbasiliek'

MARC CLEUTJENS

De recent opgerichte stichting Petrusmonumenten wil zich de komende jaren inzetten voor een bredere toegankelijkheid van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Niet alleen voor kerkganger, maar juist ook voor andere bezoekers die het gotische rijksmonument willen bewonderen. Een van de eerste uitdagingen is de restauratie van het carillon.

Volgens voorzitter Robert Zwanenberg wordt nauw met het bestuur van de Sint-Petrusparochie samengewerkt om een restauratieplan op te stellen. Een eerste offerte is binnen, een tweede wordt aangevraagd. ,,We dubben over de vraag hoe modern je het carillon wilt optuigen", erkent Zwanenberg. ,,Kies je voor een Fiat of voor een Mercedes?"

Met 'leerling-koster' Fons van Heesch en donateur Henk Renders verzorgde het bestuurslid van de stichting Petrusmonumenten een rondleiding naar het carillon. Oud-klokkenmaker Renders genoot. ,,Met mijn team Boxtelse Moppen heb ik vorige week 500 euro gewonnen in de Bokselse Kwis en dat geld doneren we aan dit doel."

PROEFKAMERMUZIEK

De stichting Petrusmonumenten heeft meer plannen. De Sint-Petrusbasiliek zal vaker de deuren openen, bijvoorbeeld voor exposities of muziek zoals bekend van de serie Proefkamermuziek. ,,Samenwerken met andere enthousiaste groepen mensen moet leiden tot meer leven in de brouwerij. Denk aan de ideeën van Klassiek in de Kerk, dat Proefkamermuziek wil voortzetten."

Om meer bezoekers te lokken, is met de VVV en Beleef Boxtel een flyer ontwikkeld die ook aandacht schenkt aan torenbeklimmingen en excursies.

Restauratie van het carillon is een hartenwens. Het kan leiden tot de terugkeer van de beiaardconcerten waarvoor inwoners vroeger naar het pleintje voor de kerk kwamen. Inwoners die de restauratie van het carillon financieel willen ondersteunen, kunnen voor meer informatie terecht op www.petrusmonumenten.nl.

FOTO ONDER: Robert Zwanenberg (rechts) van stichting Petrusmonumenten geeft uitleg over de werking van het carillon. Links donateur Henk Renders, in het midden 'leerling-koster' Fons van Heesch. (Foto: Peter de Koning).