Judith en Carmen zingen kerstliedjes op het binnenplein en zamelen daarmee geld in voor de straatkinderen van Cochabamba.
Judith en Carmen zingen kerstliedjes op het binnenplein en zamelen daarmee geld in voor de straatkinderen van Cochabamba. Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE SCHOLIEREN ZAMELEN RUIM 8.500 EURO IN VOOR COCHABAMBA

'Lidl zonder broodjes na kerstmarkt JRL'

MARC CLEUTJENS

De jongens van klas H2E kunnen de snacks niet aangesleept krijgen. Amper een uur nadat de jaarlijkse kerstmarkt van het Jacob-Roelandslyceum vrijdagochtend van start was gegaan, waren bijna alle dozen frikadellen, kroketten en loempia's al op. Met tientallen andere leerlingen zamelden ze met hun bak- en frituurkunsten geld in voor de straatkinderen van Cochabamba in Bolivia. Met succes: de opbrengst na vier uur kerstmarkt bedroeg 8.554,10 euro.

Docent Guido van der Klauw geniet als hij ziet hoe de snacks als warme broodjes over de toonbank vliegen. Met acht leerlingen is hij de initiatiefnemer van de kerstactie die elk jaar opnieuw vele duizenden euro's voor een goed doel opbrengt. ,,Vanaf dit jaar kiezen we voor een doel waaraan we ons langer gaan verbinden", vertelt Van der Klauw. ,,We gaan de straatkinderen in Cochabamba helpen. We steunen projecten waardoor ze onderdak krijgen, naar school gaan en hopelijk verlost raken van hun lijmverslaving."

,,In het voorjaar gaan we met onze werkgroep naar Cochabamba om de projecten zelf te zien en mee te helpen", zegt Tatum Simons, die de informatiekraam in de Bracbantzaal van de school bemant. ,,De reis komt snel dichterbij. We worden al ingeënt, we werken aan ons reisschema en gaan bekijken welke contactpersonen ons gaan begeleiden tijdens de excursies."

In de kraam staan ook vertegenwoordigers van de verschillende stichtingen die opkomen voor straatkinderen in de Boliviaanse miljoenenstad. Maar echt druk is het niet; de meeste leerlingen en bezoekers van de school bezoeken de optredens in de aula, bijvoorbeeld van Fleur die prachtige liedjes van Amy Winehouse covert. Anderen struinen langs de verkooptafels waar vooral brugklassers tweedehands spulletjes aanbieden.

PUBQUIZ

Een van de highlights van de kerstmarkt is de pubquiz die de docenten Nederlands nu voor het derde jaar op rij houden in de mediatheek. ,,We doen de quiz driemaal en zitten al weken vol", glundert leerkracht Robert Chamalaun. ,,Leerlingen doen mee in vijftallen en betalen elk tien euro om mee te doen. In pakweg vijf kwartier krijgen ze een heleboel vragen voorgeschoteld over school, actualiteit en bekende Nederlanders."

In de eerste quizronde wint het team Sneeuwtrollen de eerste prijs. ,,Jullie hebben 52 van de honderd punten gescoord", zegt presentator en docent Nederlands Lukas Meijsen. Lachend: ,,Dat is hetzelfde cijfer als jullie voor een gemiddelde toets Nederlands scoren." De teams zuchten en steunen als de vragen passeren. Raadsels, jeugdfoto's van docenten en ook nog geografie over de staten in Amerika. Het leukst is een remix waarin stemmen van vijf leerkrachten te herkennen zijn. Maar wie?

PENALTY SCHIETEN

De attractie van de kerstmarkt is - naast het voetbaltoernooi in de twee gymzalen - het penalty schieten op de binnenplaats. ,,Het doel is vooral bijzonder", griffelt leerling Bas Smulders. ,,We hangen foto's van leraren op en daarop mag je schieten." En dat is een hit. ,,Ik wil ook wel een keertje schieten!", roept een moeder die een paar decennia geleden op het JRL zat. ,,Maar de foto van meneer Sebregts moet je weghalen. Die is zo aardig, die wil ik niet raken."

De foto van docent Hans Boldewijn mag blijven hangen. ,,Ik vind het prachtig", schatert de biologiedocent die volgend jaar met pensioen gaat. Een voor een knallen de deelnemers aan het spel op zijn portret en op dat van Roel Smelt (aardrijkskunde). ,,Waar is het respect voor de leraar gebleven", zegt Smelt quasi-verontwaardigd. ,,Ze hebben eerst netjes toestemming gevraagd", verduidelijkt Nicole Jong-A-Liem, die wiskunde doceert.

De pingel van Boldewijn zeilt even later door de voetbaltent. Hij vuurt opvallend professioneel richting het doel. ,,Nee, ik heb nooit op voetbal gezeten, ik weet meer van hockey. En wat helemaal gek is, is dat ik rechts schrijf maar met links schiet."

NOG MEER SNACKS

Intussen is het spitsuur bij de snackkraam van H2E. ,,We hebben een paar extra dozen frikadellen moeten halen", verduidelijk Xavi den Ouden. ,,Het is fijn dat we zo goed verkopen", vult klasgenoot Bart Smit aan. ,,Al het geld dat we ophalen is voor de straatkinderen van Cochabamba. Ik vind het goed dat onze school er zelf heen gaat. Zo zien we met eigen ogen wat er met het geld gebeurt."

Docent Van der Klauw komt op dat moment zijn eerder bestelde loempia afhalen. ,,We hebben een klein probleempje denk ik", zegt hij lachend. ,,We moeten elke keer weer broodjes en snacks bij gaan halen bij de Lidl. Maar nu zijn ze ook daar door hun voorraad heen. Dat geeft aan hoe druk het op onze kerstmarkt is."

Dat doet Jules Groenen goed. De Boxtelaar is voorzitter van de stichting Straatkinderen van Cochabamba. ,,Het Jacob-Roelandslyceum zet zich geweldig in voor deze kinderen. Dankzij onze hulp lukt het ons elk jaar dertig kinderen van de straat te halen. Dat worden er dankzij deze kerstactie vast meer. En dat verdient grote bewondering."

Het duo Bart en Fleur verzorgt een optreden in de aula van het JRL met onder meer liedjes van Amy Winehouse.
Docent Hans Boldewijn neemt een aantal portretten van leraren onder vuur, ook dat van zichzelf. Met het penalty schieten werd geld opgehaald voor de straatkinderen van Cochabamba. (Foto's: Marc Cleutjens).