Ger van den Oetelaar (links) en Anton van Aert plaatsen als toenmalig wethouder het eerste van een reeks straatnaambordjes langs de cultuurhistorische as. Die reikte toen nog van kasteel Stapelen tot voorbij de Sint-Petrusbasiliek, tot het processiepark op Duinendaal. (Foto: Albert Stolwijk).
Ger van den Oetelaar (links) en Anton van Aert plaatsen als toenmalig wethouder het eerste van een reeks straatnaambordjes langs de cultuurhistorische as. Die reikte toen nog van kasteel Stapelen tot voorbij de Sint-Petrusbasiliek, tot het processiepark op Duinendaal. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL RONDT PROJECT 'ROUTE STA-P' AF

Luxe straatnaambordjes na zeven jaar al overbodig

,,De omschrijving cultuurhistorische as is de voorbije jaren te veel onderwerp van kritiek geweest uit diverse hoeken. Daarom hanteren we nu liever Route Sta-P, dat klinkt ook beter vind ik." Dat vertelde wethouder Herman van Wanrooij gistermiddag bij de oplevering van de herinrichting van de aloude Boxtelse verbindingsweg tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. Op de vraag of dus ook de straatnaambordjes met de aanduiding cultuurhistorische as gaan verdwijnen, keek de wethouder vragend op. ,,Verhip ja, die hangen er óók nog. Daar moeten we nog eens naar kijken..."

Gezamenlijk plaatsten de toenmalige wethouders Ger van den Oetelaar en Anton van Aert eind oktober 2008 het eerste van een serie zwarte straatnaambordjes met een opdruk van gouden letters. Het was de symbolische aftrap van een plan om de eeuwenoude straten die twee middeleeuwse monumenten, het kasteel en de basiliek, een toeristische impuls te geven.

Met een afbeelding van de kasteelpoort van Stapelen, een sierlijk lettertype en de aanduiding 'cultuurhistorische as' vormden de bordjes jarenlang de enige concrete aanwijzing dat in het gemeentehuis aan een plan voor de herinrichting werd gewerkt.

Nadat de gemeenteraad 900.000 euro uittrok, kon de reconstructie in mei van dit jaar starten. Vooraf hadden mensen die aan de route wonen mee mogen praten. Het resulteerde er onder meer in dat twintig bewoners ervoor kozen zogeheten geveltuintjes aan te leggen; de beplanting daarvoor werd onlangs onder regie van tuinarchitect Marja Gijben gerealiseerd. In het straatwerk zijn op enkele plekken ook stroken met led-lampjes aangebracht die karakterstieke gevel uitlichten. Daarnaast zijn de vier bomen uitgelicht die gisteren ter afronding van het project werden geplant.

Volgend jaar worden nog muurschilderingen op het pleintje voor de bibliotheek aangebracht en wordt ook een informatiepaneel in het smalle deel van de Burgakker geplaatst. Op die plek werden de voorbije weken de in oktober geplaatste hobbelige kasseien alweer vervangen door exemplaren met een afgezaagde bovenkant. Dat gebeurde na kritiek van rolstoelgebruikers.

FOTO BOVEN: Ger van den Oetelaar (links) en Anton van Aert plaatsen als toenmalig wethouder het eerste van een reeks straatnaambordjes langs de cultuurhistorische as. Die reikte toen nog van kasteel Stapelen tot voorbij de Sint-Petrusbasiliek, tot het processiepark op Duinendaal. (Foto: Albert Stolwijk).