Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

ook boxtel aanwezig in franse stad

'Klimaatakkoord Parijs sluit fossiel tijdperk af'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik kan een boek schrijven over wat ik in Parijs allemaal heb meegemaakt", verzucht Mirjam Bemelmans. De Boxtelse reisde vorige week met Irma Gommers en Jan Juffermans af naar de Franse hoofdstad om deel te nemen aan vreedzame acties voor het klimaat. Toen ze afgelopen weekeinde weer terug in Boxtel was, werd duidelijk dat 195 landen een historisch klimaatakkoord hadden gesloten.

Bemelmans en Gommers waren namens Schaliegas Vrij Boxtel naar Parijs gegaan. ,,We vonden dat we ons gezicht moesten laten zien. Bovendien merken we dat men Boxtel ziet als een voorbeeld van burgers die hun grenzen aangeven." Tijdens de verschillende bijeenkomsten over schaliegas werd voor Bemelmans een ding nóg duidelijker. ,,We zijn aan een ramp ontsnapt. In Parijs kwamen alle ervaringen en rapporten over schaliegas bij elkaar, waardoor het nog duidelijker werd welke effecten boringen met zich meebrengen."

Bijzonder vond Bemelmans ook de 'Red Line', een demonstratie op de Champs Élysées nabij toeristische trekpleister Arc De Triomphe. Meer dan tienduizend mensen verzamelden zich hier voor een vredelievende actie. ,,Zij hadden allemaal iets roods bij zich. En na een minuut stilte voor de klimaatslachtoffers werden rode doeken uitgerold om te symboliseren dat we een streep trekken. Een rode en blije massa, dat was het. Normaal kom je hier als toerist, het was heel mooi om er nu onder andere omstandigheden te hebben gestaan", aldus Bemelmans. Ze heeft zich geen moment onveilig gevoeld in Parijs. ,,Tijdens openbare acties kreeg je een briefje in je handen gedrukt waaraan je je moest houden. Toch wil je ergens voor gaan, dat was voor mij reden om hieraan deel te nemen. Achteraf denk je wel: wie weet wat er had kunnen gebeuren."

bewust

Bemelmans en Gommers merkten zaterdagavond dat mensen sceptisch waren over het klimaatakkoord. ,,Dat de vertegenwoordigers van landen er uiteindelijk tóch uit kwamen, is positief. In het akkoord worden olie, gas en fossiele brandstoffen niet genoemd, dus wat mij betreft sluiten we hiermee een tijdperk af. En nu moeten we verder. Zo is het belangrijk om mensen bewust te maken van allerlei opties, zoals subsidie op energiezuinige woningen."

Het klimaatakkoord komt eind januari ook aan bod als de verschillende afdelingen van Transition Town naar Boxtel komen voor een landelijke bijeenkomst. Bemelmans: ,,Waar we zaterdag 30 januari met name spreken over wat mensen in hun woonomgeving kunnen veranderen, wordt zondag tijd uitgetrokken om het klimaatakkoord te bespreken."

FOTO ONDER: Mirjam Bemelmans, Irma Gommers en Jan Juffermans waren zaterdag aanwezig tijdens de Red Line-demonstratie in Parijs. Met rode doeken werd symbolisch een streep getrokken onder vervuiling van de aarde. (Foto: Mirjam Bemelmans).